Prima pagină » Economic » Bancherii și Ministerul Finanțelor au ajuns la un ACORD. Ce au decis în legătură cu OUG 114, care instituie taxa pe LĂCOMIE

Bancherii și Ministerul Finanțelor au ajuns la un ACORD. Ce au decis în legătură cu OUG 114, care instituie taxa pe LĂCOMIE

Bancherii și Ministerul Finanțelor au ajuns la un ACORD. Ce au decis în legătură cu OUG 114, care instituie taxa pe LĂCOMIE
La întâlnirea de vineri dintre Ministerul Finanțelor și reprezentanții Asociației Române a Băncilor, bancherii au convenit să formuleze un nou set de propuneri de modificare a OUG 114/2018.

„Azi, în urma discuțiilor, s-a făcut resimțită nevoia creării unui nou document de propuneri. Până nu vom vedea răspunsul la aceste propuneri nu am cum să declar mai multe, pentru că nu am propria concluzie. Nu s-a purtat discuția în termeni de cu ce ai fost de acord și cu ce nu ai fost de acord”, a spus Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), care a precizat că observațiile vor fi redactate în câteva ore.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat că vineri vor fi publicate spre dezbatere publică modificările la OUG nr. 114/2018. Ministrul a susținut că modificările la taxa pe activele băncilor au fost agreate cu Banca Națională a României și a trimis o informare la Banca Centrală Europeană (BCE), iar vineri au loc ultimele discuții, de „rafinament pe text”.

„În așteptarea acestui răspuns (de la BCE – n.red.), pregătim o Ordonanță de Urgență, pentru ca săptămâna viitoare să fie aprobată în Guvern. (…) Cele mai importante modificări sunt decuplarea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacțiile interbancare și zilnice, pe trimestrul anterior, este o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor. (…) Astăzi, când va fi pe Ministerul de Finanțe acest draft, clar va fi în Nota de fundamentare chiar câteva simulări”, a precizat Teodorovici.

„În această Ordonanță (cea nouă – n.red.) se vor găsi acele modificări convenite cu toți actorii, cu discutarea lor fie la Consiliul Concurenței sau Comisia Europeană. Dacă o modificare nu va fi făcută în acest mod, nu-și va găsi locul în Ordonanță”, a punctat Teodorovici.

Foto: Hepta

 

 

Citește și