Decesul său a fost confirmat printr-un comunicat publicat pe site-ul trupei, în care se arată că muzicianul a luptat până în ultima clipă și că familia i-a fost aproape.
Cântărețul, pe numele adevărat Roger Charlery, a suferit un atac vascular cerebral în vara anului 2018, iar surse apropiate acestuia au spus că, în ultimele luni, a fost diagnosticat cu două tumori pe creier și cancer la plămâni.
Charlery și trupa sa, The Beat, s-au aflat în fruntea curentului muzical „two-tone”, care presupunea îmbinarea genului ska cu elementele ale muzicii punk rock și new wave. Cea mai cunoscută piesă a trupei este „Mirror in the Bathroom”, devenită hit în Marea Britanie. Coverul făcut de formație după piesa „Can’t Get Used To Losing You”, semnată de Andy Williams, a fost folosit drept sample principal în melodia „Hold Up” a cântăreței americane Beyonce.
După destrămarea formației, Ranking Roger a format trupa General Public, care includea membri ai grupurilor Dexys Midnight Runners și The Specials. El a devenit celebru și prin numeroasele concerte susținute alături de Sting.
Fostul său coleg din trupa Special Beat Neville Staple a spus că l-a vizitat pe Charlery în ultimele săptămâni de viață și că a sperat că acesta se va vindeca. Staple a declarat că atât el, cât și restul trupei sale regretă moartea artistului.
Mike Mills, unul dintre membrii fondatori al trupei americane REM, care a cântat în deschidere pentru numeroase concerte susținute de The Beat, a spus că artistul „a adus multă bucurie în lume”. Trupa reggae britanică The Skints l-a catalogat pe muzician ca fiind o inspirație.
Roger Charlery, devenit cunoscut ca Ranking Roger, și-a început cariera muzicală ca baterist în trupa Dum Dum Boys. El s-a alăturat formației The Beat la sfârșitul anilor 1970. Intrarea lui în formație a fost favorizată de faptul că Dum Dum Boys a cântat în deschiderea concertelor The Beat, dar nu a venit decât după numeroase apariții surpriză la show-urile trupei, în timpul cărora intra pe scenă și cânta pe ritmuri de reggae sau dancehall, o tehnică cunoscută sub numele de „toasting”.
Foto: Hepta