Prima pagină » Sănătate » Focar de HEPATITĂ virală într-un oraș din România: 17 COPII au fost diagnosticați

Focar de HEPATITĂ virală într-un oraș din România: 17 COPII au fost diagnosticați

Focar de HEPATITĂ virală într-un oraș din România: 17 COPII au fost diagnosticați
Un număr de 17 cazuri de hepatită virală de tip A au apărut în municipiul Blaj, din județul Alba. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a anunțat, miercuri, că e vorba de un focar la copii cu vârste între 3 și 15, transmite corespondentul Mediafax.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a trimis la Blaj, miercuri, o echipă de specialiști de medicină preventivă și inspectori sanitari pentru a lua măsuri de limitare a focarului de hepatită acută virală de tip A apărut în oraș, aici fiind înregistrate 17 cazuri (6 în luna ianuarie, 5 în luna februarie, 6 în luna martie), la copii cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani.

„Se vor identifica contacții și vor fi imunizați prin medicii de familie, cu vaccin distribuit de DSP Alba; s-a dispus efectuarea dezinfecției și igienizării prin personalul de specialitate în unitățile de învățământ, în parteneriat cu UAT Blaj (DSP a furnizat var cloros pentru unități de învățământ și în colectivitatea afectată de îmbolnăviri); evoluția focarului va fi atent supravegheată și vor fi puse la dispoziție materiale necesare pentru efectuarea controalelor periodice și a triajului în unitățile de învățământ; s-au realizat și se vor mai realiza acțiuni de informare și educare pentru părinți, cadre didactice și elevi privind regulile obligatorii de igienă”, a declarat Dragoș Suciu, purtător de cuvânt al DSP Alba.

El a precizat că, începând de joi, asistenții comunitari, supravegheați de singurul medic școlar care activează la acest moment în Blaj vor face examene de urină, în colectivitățile unde sunt cazuri de îmbolnăvire.

Potrivit reprezentantului DSP Alba, cei 17 copii învață în patru școli și două grădinițe din municipiu. O parte dintre cazuri au prezentat forme ușoare și au fost reintegrați în colectivitate, având în vedere că debutul bolii a fost la începutul lunii ianuarie.

Prevenție

Igiena personală strictă și spălatul mâinilor cu apă și săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecului la copii, precum și înainte de prepararea mâncării sau de luarea meselor vă ajută la împiedicarea transmiterii infecției. Încălzirea alimentelor și a apei la peste 85 grade Celsius determină distrugerea virusului. Evitați consumul de pește sau fructe de mare în stare crudă sau insuficient preparate termic. Fructele și legumele consumate în stare crudă trebuie spălate cu apă din abundență.

Citește și