Ministerul Finanțelor a împrumutat 3 miliarde de euro de pe piețele externe, din care 1,35 miliarde de euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 de milioane de euro pe 15 ani și 1,15 miliarde de euro pe maturitatea de 7 ani.
„Anul acesta avem un deficit de 2,76%, care înseamnă 28 – 29 de miliarde de lei, acesta este deficitul care trebuie asigurat din piață, pe lângă ceea ce trebuie să asigur din piață pentru a refinanța ceea ce este la scadență…Dacă PIB este mult mai mare față de anul trecut, da acum doi ani, cu 33% față de 2016, este normal ca suma (împrumutată – n. red.) să fie mult mai mare…Este o strategie de finanțare pe care Guvernul a prezentat-o în mod public la început de an”, a spus Teodorovici într-o intervenție telefonică la Digi TV.
Întrebat de ce România se împrumută la o dobândă mai mare decît cea la care se împrumută Grecia, Teodorovici a vorbit depre percepție și despre ratinguri. „Fiecare țară are nivelul său de rating, este percepută într-un fel sau altul, de la caz la caz. Dar comparați sau verificați proporțiile vis-a-vis de cum de împrumuta Grecia anul trecut, sau acum doi ani. Nu este o diferență de cost, suntem percepuți pozitiv la nivel internațional”.
În 2018, Ministerul Finanțelor a ieșit pe piețele externe de trei ori, împrumutând cumulat 3,75 mld. euro și 1,2 mld. dolari.