Prima pagină » Știri politice » Iohannis anunță că va convoca REFERENDUM pe Justiție pe 26 mai: „GOLĂNEALA PSD a depășit orice limită”/ REACȚII la anunțul președintelui

Iohannis anunță că va convoca REFERENDUM pe Justiție pe 26 mai: „GOLĂNEALA PSD a depășit orice limită”/ REACȚII la anunțul președintelui

Iohannis anunță că va convoca REFERENDUM pe Justiție pe 26 mai: „GOLĂNEALA PSD a depășit orice limită
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că va convoca un referendum pe probleme din justiție în data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, motivând că "așa nu se mai poate".

„Este cert. Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă așa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa justiției, declanșat încă de când a preluat guvernarea. De data aceasta pesediștii vor să dea OUG prin care să modifice codurile penale”, a declarat Klaus Iohannis.

Decizia vine ca urmare a discuțiilor pe care șeful statului le-a avut cu societatea civilă pe această temă.

„Golăneala PSD a depășit orice limită. Nu e nici în spiritul Constituției, nu servește nici echilibrului democratic în stat ca Guvernl să apeleze la OUG”, a mai spus președintele.

Iohannis „ E ilegitimă o OUG în această materie înainte ca voința cetățenilor să fie exprimată la referendum”

„Eludând astfel orice control de constituționalitate înainte de intrarea în vigoare a ordonanței. Trebuie să punem punct acestei practici și trebuie să o facem acum. Dilentatismul și incompetența caracterizează modul în care guvernează PSD. Când se împletește cu intenția de a legifera în favoarare infractorilor atunci avem imaginea unui dezastru pentru România. Adoptarea unei astfel de OUG ar intra în conflict cu Parlamentul, câtă vreme Codul penal se discută în Parlament. Pesediștii trebuie să oprească aceste atacuri asupra justiției, pesediști trebuie să înțeleagă că justiția nu este la bunul lor plac. Sunt lucruri pentru care oamenii au ieșit în stradă. E evident că PSD încearcă să ignore aceste lucruri, dar vă dau o veste. Nu o mai pot face. Justiția e o chestiune de interes național. E dreptul meu să chem oamenii să își exprimă opinia cu privire la chestiuni de interes național. PSD încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul interes. E ilegitimă o OUG în această materie înainte ca voința cetățenilor să fie exprimată la referendum”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a anunțat că referendumul va fi convocat pe data de 26 mai.

„De ce vă este frică de referendum domnilor pesediști? În loc să amenințați că faceți secții separate pentru alegeri și pentru votul la referendum. Încetați și întoarceți-vă către români”, a mai spus președintele.

Premierul Viorica Dăncilă a discutat, joi, într-o teleconferință cu Frans Timmermans, aceasta promițându-i prim-vicepreședintelui Comisiei Europene că Guvernul nu va adopta în ședința de vineri o ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

De asemenea, sursele citate au precizat că va continua colaborarea Comisiei de experți de la Bruxelles cu Guvernul în vederea punerii în aplicare a recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Executivul se reunește, vineri, în ședință, începând cu ora 08:00. 

Secretarul general al Guvernului: Președintele Klaus Iohannis este în campanie

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat joi, pentru Mediafax, că președintele Klaus Iohannis „este în campanie electorală, motiv pentru care nu vrea să comenteze declarațiile acestuia despre convocarea referendumului și la intenția Executivului de a adopta OUG pe Justiție.

„Domnul președinte Klaus Iohannis este în campanie, iar astfel de declarații eu nu le comentez”, a spus pentru Mediafax secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Cioloș: Votul de la referendum va fi ultima dovadă, una zdrobitoare, a eșecului PSD-ALDE

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, a salutat joi inițiativa președintelui Klaus Iohannis de a propune organizarea referendumului pentru justiție, afirmând că „votul cetățenilor va fi ultima dovadă, una zdrobitoare, a eșecului PSD-ALDE”.

„Salutăm inițiativa președintelui Klaus Iohannis de a propune organizarea referendumului pentru justiție. Votul cetățenilor va fi ultima dovadă, una zdrobitoare, a eșecului PSD-ALDE. O coaliție mincinoasă, care a pretins mai bine de doi ani că românii își doresc să scape hoții și că prioritatea națională este să salvăm corupții”, a scris pe Facebook Dacian Cioloș.

El a mai spus că votul de la referendum „va demonstra că Liviu Dragnea și acoliții săi au luat captivă întreaga societate românească”.

„Pe 26 mai, avem ocazia să le arătăm că minciuna are picioare scurte și românii refuză să trăiască în corupție și degradare. Nu-i lăsa să scape. Hai la vot”, a conchis fostul premier.

Tăriceanu: ALDE nu are problemă cu referendumul. Iohanis vrea să fure startul campaniei electorale

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, referitor la anunțul președintelui Klaus Iohannis, că ALDE nu are nicio problemă cu referendumul pe justiție, însă îl acuză pe șeful statului că vrea să fure startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.

„Vreau ca lucrurile să fie înțelese cât se poate de limpede: partidul nostru, ALDE, nu are nicio problemă cu referendumul pentru Justiție, pe care domnul Iohannis a anunțat că îl convoacă. Dar trebuie să ne fie clar de ce o face. Nu pentru că îi pasă de justiție, nu pentru că îi pasă de abuzurile săvârșite în România, nu pentru că îi pasă de miile de vieți mutilate de justiția dumnealui, ci pentru că a venit momentul să stoarcă și ultima picătură electorală din tema justiției. Așa că haideți să dăm cărțile pe față: domnul Iohannis vrea acest referendum pentru că își dorește să intre în campanie electorală chiar daca legea îi interzice. Domnul Iohannis vrea să-și construiască platforma electorală pentru alegerile din toamnă. Domnul Iohannis vrea să fure startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, joi, pe Facebook.

Liderul ALDE a adăugat că referendumul pe justiție pe care a anunțat Iohannis că îl va declanșa pe 26 mai va avea un impact negativ asupra alegerilor europarlamentare care se desfășoară la aceeași dată.

„Chiar dacă nu ne opunem unui asemenea demers trebuie să spunem că acesta va avea un impact negativ asupra alegerilor pentru Parlamentul European, că acest demers contravine practicilor și recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene (două instituții dragi dlui Iohannis atunci când le poate folosi în favoarea dânsului). Ne putem gândi mai ales la utilitatea per ansamblu a unui asemenea referendum. Eu, personal, nu văd cum ar putea fi de folos și cui, cu excepția partidului de suflet al președintelui, care nu prea are locomotivă electorală. Dar domnul Iohannis ar trebui să aibă grijă, pentru că există o vorbă în popor: „nu e pentru cine se pregătește, ci e pentru cine se nimerește”. S-ar putea ca domnul Iohannis să nu își ajute partidul, ci să îl îngroape”, a completat Tăriceanu.

Kelemen Hunor, despre referendum: Pe noi nu ne deranjează această idee

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că Uniunea nu este deranjată de organizarea unui referendum în 26 mai, așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis, menționând că o consultare populară este oricând binevenită, iar o participare cât mai bună la vot este ideea democrației.

Întrebat, joi, de corespondentul Mediafax, cum comentează anunțul președintelui Klaus Iohannis de convocare a unui referendum în 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, Kelemen Hunor a spus că, din punctul său de vedere, un referendum trebuie să fie destul de general și destul de politic și mai puțin tehnic.

„Un referendum depinde foarte mult de cum va suna întrebarea și eu cred că trebuie să așteptăm și întrebarea după care vom putea spune că acest referendum și intenția de a afla un punct de vedere, o intenție a populației, se referă la o chestiune mai tehnică sau mai politică. Din punctul meu de vedere un referendum trebuie să fie destul de general și destul de politic, pentru că dacă vom intra în detalii tehnice atunci lucrurile nu cred că vor fi suficient de semnificative. Pe de altă parte, un referendum este atributul președintelui, eu nu pot comenta mai ales că mă consider un democrat și un om care crede în instituția referendumului. De aceea pe mine, pe noi nu ne deranjează această idee și cred că ar trebui să avem de mai multe ori astfel de posibilități de consultare a populației pentru societate. Eu cred că un scrutin, o consultare populară este oricând bine venită. Fiecare cred că va mobiliza electoratul și simpatizanții fiindcă asta este ideea democrației, o participare cât mai bună și asta vom face și noi”, a spus Kelemen.

Acesta a subliniat că de fiecare dată a spus că trebuie organizate referendumuri de mai multe ori, nu neapărat naționale, ci și județene sau regionale, pentru a se vedea care este părerea cetățenilor.

Întrebat dacă referendumul din 26 mai va influența semnificativ prezența la urne pentru alegerile europarlamentare, liderul UDMR a spus că nu este în măsură să facă predicții.

„Din păcate, ceea ce am văzut până la această oră, campania pentru europarlamentare este mai mult o competiție de politică internă și foarte puțin este pe subiecte de nivel european, așa cum ar trebui să fie. Din punctul meu de vedere ar trebui să vorbim despre așteptările noastre, despre scopurile și țintele noastre, despre problemele cu care se confruntă UE și fiecare stat membru în interiorul UE. Eu spun că o prezență masivă la vot este în folosul țării, al cetățenilor, al României”, a mai spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR consideră că acest referendum putea fi organizat și până acum, dar se poate organiza foarte bine și pe data de 26 mai.

„Există o recomandare a Comisiei de la Veneția din 2009 când președintele Băsescu a organizat un referendum odată cu alegerile europarlamentare și atunci recomandarea suna că nu este bine să fie suprapuse cele două tipuri de scrutin, alegeri și consultare populară. Dar este o recomandare și ar trebui să conștientizăm un lucru. Recomandările trebuie văzute ca niște recomandări și nu ca niște obligații și atunci când ne plac și când nu ne plac. Există niște recomandări, tot în zona de justiție, de principii, iar lumea spunea că sunt obligatorii de care trebuie să ținem cont. Aici iarăși este o recomandare iar dacă trebuie să ținem cont, ar trebui să ținem cont de toate recomandările, nu doar de unele”, a conchis Kelemen.

Citește și