Kovesi a fost plasată sub CONTROL JUDICIAR și este INCULPATĂ. Fosta șefă DNA are INTERDICȚIE să părăsească țara și să stea de vorbă cu presa: „Este o măsură de a-mi ÎNCHIDE gura”

Kovesi a fost plasată sub CONTROL JUDICIAR și este INCULPATĂ. Fosta șefă DNA are INTERDICȚIE să părăsească țara și să stea de vorbă cu presa: „Este o măsură de a-mi ÎNCHIDE gura
Publicat: 28/03/2019, 22:13

Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, că Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de Secția de anchetare a magistraților. Totodată, Kovesi are calitatea de inculpat.

Una dintre interdicții este aceea de a nu părăsi țara.

Fostului procuror-șef DNA i-au fost deschise două dosare de către procurorii acestei structuri, cel referitor la aducerea în țară a lui Nicolae Popa și cel privindu-i pe procurorii DNA Ploiești.

Kovesi: Mi s-a interzis să vorbesc cu presa

„Procurorul de caz mi-a interzis să vorbesc cu presa. (…) Este o măsură de a-mi închide gura”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la ieșirea de la audieri, fără a preciza dacă are și alte interdicții.

Kovesi a fost audiată mai bine de 6 ore de către procurorii Secției de anchetă.

Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție i-a deschis un prim dosar Laurei Codruța Kovesi în decembrie 2018, după ce fostul deputat Sebastian Ghiță a acuzat-o că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în țară Nicolae Popa din Indonezia, în 2011. Laura Codruța Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani și 4 luni de închisoare în dosarul FNI. În această cauză, fostul procuror-șef DNA este urmărit penal pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu. Procurorul de caz al acestei cauze este Adina Florea.

Pe 8 martie 2019, procurorii Secției de investigare a infracțiunilor din justiție au anunțat că Laura Codruța Kovesi este urmărită penal în cel de-al doilea dosar, pentru constituire de grup infracțional organizat și cinci infracțiuni de complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii, surse judiciare precizând pentru Mediafax că este vorba de dosarul procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu, de la DNA Ploiești.

Printre altele, fosta șefă DNA este acuzată că ar fi determinat un procuror-șef de secție să confirme un rechizitoriu nelegal prin care au fost trimise în judecată cinci persoane. Surse judiciare au precizat pentru Mediafax că procurorul șef de secție pe care l-ar fi determinat Laura Codruța Kovesi să confirme rechizitoriul nelegal și netemeinic și să trimită astfel în judecată cinci persoane este Gheorghe Popovici, fost procuror șef adjunct al Secției de combatere a corupției din Direcție, iar printre cei trimiși în judecată de procurorii DNA Ploiești se află și omul de afaceri Sebastian Ghiță.

În ceea ce privește dosarul privind activitatea procurorilor DNA Ploiești, Laura Codruța Kovesi a susținut, într-un punct de vedere remis MEDIAFAX, că învinuirile aduse de Secția de anchetă sunt „fabulații întocmite exclusiv în scopul denigrării”, precizând că procurorul Adina Florea dovedește că dorește doar un dosar mediatic, și nu unul juridic.

Kovesi, despre OUG pe coduri penale: Vor fi adoptate pentru a ajuta anumite persoane să scape

Kovesi a declarat că proiectul de OUG de modificare a codurilor penale este îngrijorător, subliniind că, în cazul în care actul normativ va fi adoptat, vor ajuta „anumite persoane să scape de consecințele urmăririi penale”.

„Am aceeași opinie ca și colegii mei din sistemul judiciar. Sunt modificări care vor afecta posibilitatea de investigare a faptelor de corupție. Tot ce s-a spus și de CSM, și de colegii din DNA, și de ceilalți procurori și judecători. Sunt Întemeiate și, întradevăr, putem să fim îngrijorați că astfel de modificări vor fi adoptate. Ele vor fi adoptate pentru a ajunta anumite persoane să scape de consecințele urmăririi penale”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la ieșirea de la audieri.

Ministerul Justiției a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, precum și un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanței supreme.

Potrivit proiectului referitor la completurile de judecători, intrat în posesia Mediafax, condamnații care au sentințe definitive pronunțate de completurile de 5 constituite la Înalta Curte de Casație și Justiție începând cu 2014 pot depune contestație în anulare și dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile.

Fosta șefă DNA, despre dosarul DNA Ploiești: Până nu avem decizii ale instanțelor, nu putem vorbi de abuzuri

Laura Codruța Kovesi a spus, joi seară, că nu se poate vorbi despre abuzuri pe care procurorii le-ar fi comis până când nu există o decizie a instanței care să arate acest lucru, aceasta făcând referire la acuzațiile care li se aduc procurorilor de la DNA Ploiești.

„Cu privire la serviciile teritoriale, se făceau și am dispus controale la fiecare 6 luni, care s-au realizat prin intermediul colegilor, în special prin adjuncți. Am sesizat de fiecare dată Inspecția Judiciară și a făcut controale regulate în cadrul DNA. Până nu avem decizii definitive ale instanțelor în care să se stabilească că un procuror din DNA a comis un abuz în serviciu, fapte disciplinare, nu cred că putem vorbi de abuzuri. Faptul că în activitatea lui, un procuror nu respectă o procedură sau nu respectă legea, e sancționat”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la ieșirea din sediul Secției de anchetare a magistraților.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Numărarea voturilor a început. Cum poți vedea online rezultatele pe județe...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online