„Când Papa Ioan-Paul al II-lea a vizitat Irlanda și Polonia natală în 1979, aceste două redute ale credinței catolice păreau să fie pe un parcurs similar. Milioane de oameni s-au adunat pentru a-l asculta pe Suveranul Pontif la Dublin și Varșovia. În Polonia, valul fervorii religioase după această vizită a catalizat rezistența, conducând la apariția Mișcării Solidaritatea anul următor și contribuind la seria de evenimente care au condus la căderea comunismului. De asemenea, în Irlanda, puterea Bisericii Catolice a părut să crească după vizita papală, prima din istoria națiunii. Într-un referendum din 1983, aproximativ două-treimi dintre alegătorii irlandezi au susținut un amendament constituțional pentru interzicerea avortului. Într-un alt referendum, organizat trei ani mai târziu, o majoritate similară a urmat indicațiile Bisericii votând împotriva legalizării divorțului”, explică editorialistul Yaroslav Trofimov.
„Astăzi, cele două țări membre ale Uniunii Europene – în care Biserica Romano-Catolică a jucat un rol important în rezistența față de puterile străine, alimentând sentimentul identității naționale – par să fie pe direcții divergente. Este un simptom al unui clivaj mai amplu care ar putea amenința întregul proiect european”, observă editorialistul Yaroslav Trofimov – într-un articol publicat în The Wall Street Journal sub titlul „Războiul cultural care divizează Europa / Polonia și Irlanda oferă perspective divergente asupra viitorului continentului” -, notând că în prezent societatea irlandeză a adoptat tendințe liberale specifice Europei Occidentale în materie de familie și avort și are o pondere mică a sentimentelor antiimigrație.
„Situația este foarte diferită în Polonia și în multe alte părți ale Europei Centrale și de Est. Guvernul conservator din Polonia a transformat opoziția față de imigrația musulmană în politică specifică și a promovat activ o versiune naționalistă a istoriei care adesea ignoră paginile negre din trecutul țării”, notează editorialistul. „Polonia are rădăcini creștine și catolice, întreaga istorie se bazează pe valorile creștine și catolice, iar majoritatea polonezilor se ghidează după aceste valori”, afirmă parlamentarul polonez Robert Telus, din cadrul partidului de guvernământ, Lege și Justiție (centru-dreapta, conservator).
„Această discrepanță în privința atitudinilor între Polonia și Irlanda reflectă un clivaj mai amplu între Europa Occidentală și noile state membre UE din fostul Bloc sovietic”, subliniază editorialistul WSJ, atrăgând atenția că „direcțiile divergente” ale Irlandei și Poloniei sunt „un simptom al unui clivaj mai amplu care ar putea amenința întregul proiect european”.
„Discrepanța de valori între Est și Vest ridică semne de întrebare despre cât de sustenabilă poate fi integrarea europeană pe termen lung și dacă Uniunea Europeană ar putea fi destrămată de războaie de tip cultural pe teme precum avortul și imigrația, care deja polarizează scena politică națională în Statele Unite. Clivajul asupra valorilor sociale se suprapune, într-un mod preocupant, în restul Uniunii Europene, cu faptul că state precum Ungaria, Polonia și România au înregistrat regrese privind angajamentele europene față de teme centrale precum independența justiției”, subliniază editorialistul Yaroslav Trofimov.