Ion Iliescu, INTERNAT în spital din cauza unor probleme cardiace/ Medic de la Elias: Nu era în stare gravă/ Boala de care suferă fostul președinte – LIVE

Ion Iliescu, INTERNAT în spital din cauza unor probleme cardiace/ Medic de la Elias: Nu era în stare gravă/ Boala de care suferă fostul președinte - LIVE
Publicat: 01/04/2019, 20:52

UPDATEIon Iliescu a fost operat de medicii de la Institutul C.C. Iliescu, diagnosticul său fiind pericardită lichidiană – tamponadă cardiacă. Conform unui comunicat al spitalului, rezultatul intervenției a fost unul foarte bun, Ion Iliescu fiind „stabil și în afara unui pericol imediat”.

„În după amiaza zilei de 1 aprilie 2019, domnul Ion Iliescu, fost Președinte al României a fost adus prin transfer de la Spitalul Elias la Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu București, cu diagnosticul de pericardită lichidiană – tamponadă cardiacă. După evaluare și pregătire preoperatorie pacientul a fost supus unei intervenții chirurgicale cu un rezultat final foarte bun”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu București, remis Mediafax.

Medicii precizează că în prezent Ion Iliescu se află în perioda postoperatorie imediată în secția ATI 1 a Institutului, este stabil și în afara unui pericol imediat.

„Orice declarații ulteriore se vor face cu doar cu acordul expres al pacientului”, potrivit sursei citate.

Cardiologul Mircea Cinteză, despre operația pentru pericardită: Nu presupune oprirea inimii

Fostul ministru al Sănătății, cardiologul Mircea Cinteză, a explicat pentru Mediafax, referitor la operația pentru pericardită, afecțiune de care suferă fostul președinte Ion Iliescu, că aceasta nu presupune oprirea inimii, însă comportă riscuri având în vedere că se intervine în zona pericardului.

„Inima, în mod normal, este suținută și se contractă în interiorul unui pericard unde nu există lichid. Pericardită lichidiană înseamnă apariția unui lichid care are foarte, foarte multe cauze. Nu putem să comentăm toate cauzele posibile, dar pentru a se elucida cauza acumulării de lichid, trebuie făcute mai multe investigații destul de complexe, ecocardiografie, tomografie computerizată, analize de sânge și altele. În urma lor, se decide dacă lichidul este așa de mult sau de o anumită formă încât trebuie evacuat chirurgical sau poate fi tratat cu medicamente. Întrebarea pe care o pune toată lumea este cât de periculoasă este o astfel de operație. Pot spune doar că nu este o operație care trebuie să oprească inima, deci nu este așa de periculoasă cum sunt operațiile pe cord deschis, este o operație care se face cu inima continuând să bată, însă fiind o operație care se face în preajma inimii, are riscurile ei și riscurile țin evident de cauza care duce la apriția acestui lichid”, a declarat, pentru Mediafax, Mircea Cinteză, fost ministru al Sănătății.

SURSE: Ion Iliescu suferă de pericardită

Surse medicale au precizat pentru MEDIAFAX că fostul președinte Ion Iliescu, transferat luni de la Spitalul Elias la Institutul C.C. Iliescu din Capitală, suferă de pericardită, o afecțiune care constă în inflamarea membranei subțiri care acoperă inima.

Pericardita este o afecțiune care constă în inflamarea pericardului, membrana subțire care acoperă inima, potrivit CSID.

Durerea în piept și problemele respiratorii sunt principalele simptome care definesc această afecțiune, iar printre cauzele care pot duce la apariția acesteia se numără infecțiile virale, bacteriene, fungice, bolile autoimune, infarctul, dar și anumite medicamente. În majoritatea cazurilor, pericardita se tratează cu medicamente, rareori chirurgical și numai dacă se asociază cu alte afecțiuni care pot crește riscul de complicații. Pericardita poate fi de două tipuri: acută (simptomele apar brusc și nu sunt de lungă durată) sau cronică (se dezvoltă progresiv, iar simptomele, când apar, sunt mai severe și mai dificil de tratat). Ambele forme de pericardită afectează funcția inimii, dar sunt ușor de tratat, iar uneori simptomele pot trece de la sine, în decursul a câteva zile sau săptămâni.

Durerile în piept apărute din senin, puternice – principalul simptom al pericarditei – pot semnala și afecțiuni mai grave, precum un infarct. Tratamentul pericarditei diferă în funcție de cauza descoperită în urma analizelor, dar și de severitatea simptomelor resimțite. Cazurile ușoare, care nu prezintă complicațiii, pot fi tratate cu analgezice și antiinflamatoare, precum ibuprofen sau aspirină, medicamente care conțin colchinină (o substanță care reduce inflamația pericardului, dar care este contraindicată în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice preexistente, precum boli hepatice sau renale), diuretice (pentru diminuarea lichidului în exces acumulat la nivelul pericardului) sau corticosteroizi (în cazul în care analgezicele nu își fac efectul sau sunt contraindicate). De asemenea, se recomandă odihna și evitarea activităților solicitante din punct de vedere fizic.

Știrea inițială:

Surse medicale au precizat pentru MEDIAFAX că fostul președinte Ion Iliescu a fost internat, luni, la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. C.C. Iliescu” din Capitală din cauza unor probleme la inimă.

La ora transmiterii știrii, medicii decid dacă îl vor opera sau nu pe fostul șef de stat.

Potrivit unor surse, Ion Iliescu se simțea rău de duminică, a mers singur luni la control la spital, iar medicii l-au oprit pentru investigații suplimentare. În urmă cu 20 de ani, fostul președinte a fost supus unei intervenții chirugicale la Paris, când i-au fost montate stenturi.

Fostul președinte a fost transferat de la Elias la Institutul C.C. Iliescu. Medic: Nu era în stare gravă

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias din Capitală a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că Ion Iliescu s-a prezentat la unitatea spitalicească, luni, pentru un control periodic, însă medicii au decis să-l transfere la Institutul C.C. Iliescu. Starea fostului președinte nu era gravă, a spus medicul.

„Ion Iliescu s-a prezentat luni, la ora 11.00, la spitalul nostru, pentru un control periodic, însă medicii au decis să transfere pacientul la C.C. Iliescu, asta pentru că domnul Iliescu prezenta o respirație greoaie, dispnee. Pentru siguranța dumnealui s-a decis transferul. Nu era în stare gravă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Silvius Negoiță, purtător de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgență Elias din Capitală.

Fostul președinte are 89 de ani.

Ion Iliescu a deținut funcția de președinte al României pentru două mandate, între 1992-1996 și 2000-2004.

Foto: Mediafax Foto

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Suferința ascunsă a lui Gabriel Cotabiță. Dezvăluiri tulburătoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...