PSD, despre scrisoarea celor 12 ambasade: O lipsă de curtoazie în fața Guvernului

PSD, despre scrisoarea celor 12 ambasade: O lipsă de curtoazie în fața Guvernului
Publicat: 03/04/2019, 20:48

Reacția PSD vine în contextul în care ambasadori din 12 state și-au exprimat îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc.

„Am luat notă cu surprindere de textul scrisorii deschise adresate de douăsprezece ambasade acreditate la București, prin care își exprimă îngrijorarea pe tema situației justiției din România.

Departamentul de politică externă al Partidului Social Democrat, ca principal partid aflat la guvernare, dar și din punctul de vedere al unui fost ministru al Afacerilor Externe al României, consideră că se impun următoarele precizări:

– Există o practică larg dezvoltată în statele democratice, generată de prevederile pertinente ale Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, potrivit căreia comunicarea oficială a ambasadelor acreditate într-un stat pentru obținerea de clarificări sau pentru eventuale transmiteri ale unor preocupări se face în mod direct cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu alte instituții de stat cu competențe în materie, și nu prin intermediul unor mesaje date publicității”, au transmis reprezentanții PSD, într-o postare pe pagina de Facebook a partidului.

„Scrisoarea celor 12 ambasade reprezintă o practică recurentă constatată anterior în România, care încalcă în mod explicit prevederile Convenției de la Viena. Reprezintă, în același timp, o lipsă de curtoazie față de un Guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament, Guvern care are o agendă consistentă pro-europeană și pro-atlantică și care are o contribuție importantă în prezent în promovarea agendei europene și respectiv cea a Alianței, inclusiv în efortul internațional de garantare a securității internaționale și de combatere a terorismului. Chestiune în care de altfel o serie dintre semnatarii scrisorii menționate nu excelează”, mai susține sursa citată.

Potrivit sursei menționate, „această conduită contrazice practica corectă și respectuoasă față de Convenția de la Viena, care există în statele pe care le reprezintă și pe care România o respectă scrupulos”.

Astfel, în postarea de miercuri, PSD face următoarele precizări:

„- Remarcăm încă o dată cu profund regret că în ultimii ani nu am înregistrat niciun fel de reacție publică din partea acestor ambasade de condamnare a abuzurilor grave comise, în numele principiului generos de combatere a corupției, de către persoane decidente din instituții din România din domeniul Judiciarului și respectiv Serviciului Român de Informații, abuzuri grave care au luat forma protocoalelor clasificate încheiate de SRI și de instituții esențiale din Justiție, violării unor drepturi fundamentale ale omului în România, începând cu prezumția de nevinovăție și continuând cu dreptul la un proces echitabil etc. Această lipsă de reacție, aparent inexplicabilă, s-a înregistrat chiar și atunci când aceste violări grave ale regulilor de bază ale funcționării unei justiții corecte și independente în orice democrație au fost constatate atât de Curtea Constituțională a României, cât și de Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și de alte instanțe judecătorești teritoriale din țara noastră.

– Admitem, cu bună credință, că pot exista subiecte care necesită clarificări, dar toate acestea trebuie realizate în formulele legale din punctul de vedere al dreptului internațional, care trebuie respectate și pe teritoriul României așa cum sunt respectate și în alte state democratice, și nu prin intermediul unor corespondențe cu caracter public, care pot constitui subiect de speculații de natură politică sau de manipulare publică, mai ales într-un context național cu două competiții electorale importante în cursul acestui an în România.

– Încurajăm, în același timp, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României și pe titularii acestor portofolii să iasă din starea de pasivitate și de surprinzătoare discreție și să invite șefii misiunilor diplomatice menționate la un dialog deschis, fundamentat pe informații și evaluări pertinente, într-un spirit de respect reciproc necesar a fi manifestat între parteneri și aliați.

– Suntem convinși că există suficiente resurse de bună credință și profesionalism, cu necesarul respect pentru suveranitatea Statului Român, pentru a clarifica și pentru a găsi suficiente soluții care să asigure atât realizarea unor măsuri de reformă absolut necesare pentru garantarea independenței și imparțialității reale pentru Justiția română, inclusiv în esențialul domeniu de combatere a corupției, dar și confortul partenerilor României, cu amendamentul important al necesității evitării cel puțin pe viitor a aplicării unor duble standarde în relațiile dintre statele noastre”, conform sursei citate.

Ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj public în care își exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc și cheamă guvernul să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității sau corupției.

Ambasadorii statelor respective mai afirmă că, „din păcate”, solicitările lor oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie.

Semnatarii mai susțin că ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor români în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Peste...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Vedetele care vor participa la Survivor România 2025. Vor fi surprize mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!