Prima pagină » Știri » Fostul președinte ASF, scrisoare CRITICĂ către oficialii UE: Dacă se întâmpla în țările dumneavostră, NU o susțineați pe Kovesi

Fostul președinte ASF, scrisoare CRITICĂ către oficialii UE: Dacă se întâmpla în țările dumneavostră, NU o susțineați pe Kovesi

Fostul președinte ASF, scrisoare CRITICĂ către oficialii UE: Dacă se întâmpla în țările dumneavostră, NU o susțineați pe Kovesi
Dan Radu Rușanu, fost președinte ASF, arestat mai multe luni și achitat după 3 ani într-un dosar construit de procurorii DNA, conduși de Kovesi, transmite o scrisoare deschisă oficialilor europeni în care critică dublul standard cu privire la cazurile de corupție și susținerea pentru Codruța Kovesi.

În scrisoarea transmisă oficialilor UE, liberalul vorbește despre dosarul în care a fost încarcerat timp de 4 luni, „condamnat” prin telejustiție de procurorii DNA, conduși de Laura Codruța Kovesi, și achitat la finalul unui proces care a ținut trei ani.

„Un veritabil linșaj mediac, a urmat apoi „comunicatul DNA” însușit și supervizat de Dna Laura Codruța Kovesi prin care eram acuzat și condamnat înainte de a fi judecat”, se arată în scrisoare.

„Constat azi o intervenție grosolană a conducerii Parlamentului UE în actul de justiție din România, cum și un dublu limbaj, prin încălcarea tuturor principiilor democratice clamate de Parlamentul UE cu scopul asumat fățis de a apăra un inculpat (…) Dublul standard practicat de organismele europene în interpretarea unor întâmplări judiciare din România nu face altceva decât să accentueze euroscepticismul”, precizează Rușanu, legat de cazul Kovesi.

Dan Radu Rușanu a fost arestat preventiv, în anul 2014, timp de patru luni și a stat în arest a domiciliu alte trei luni în dosarul „Carpatica Asig”, fiind acuzat de folosirea influenței unei persoane care îndeplinește o funcție publică, favorizarea făptuitorului și constituire de grup infracțional organizat. În primă instanță, fostul șef al ASF a fost achitat, iar în anul 2017, la trei ani de la momentul arestării, decizia de achitare a fost menținută și de instanța supremă.

„Pentru toate cele ce mi s-au întamplat, mie si altor români în timpul conducerii DNA de către Laura Codruța Kovesi, eu nu pot „s-o admir” pe aceasta precum dl. Frans Timmermans și nici să-i acord „suportul meu” așa cum declara Dl.Tajani. Poate, dacă aceste lucruri s-ar fi întâmplat în țările dvs, neîndoielnic v-ați fi schimbat părerea și nu ați mai fi susținut-o necondiționat pe dna. Laura Codruța Kovesi”, mai spune Rușanu.

Oficialii europeni, în frunte cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și-au exprimat în mod repetat susținerea pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, după ce fosta șefă DNA a fost pusă sub urmărire penală în dosarul extrădării lui Nicolae Popa. Unii oficiali au afirmat că prin măsura controlului judiciar (n.r.: măsură ridicată miercuri de ÎCCJ), dispusă de Secția de anchetare a magistraților, Kovesi este împiedicată intenționat să participe la toți pașii procedurii de selecție.

Redăm integral scrisoarea deschisă semnată de Dan Radu Rușanu.

„Către conducerea Parlamentului Uniunii Europene,
În atenția liderilor grupurilor parlamentare,

Mă numesc Dan Radu Rușanu și sunt membru al PNL din ianuarie 1990, în perioada 2000-2013, am fost VP al partidului. Am fost ales de patru ori în Parlamentul României ca senator și deputat și am deținut în acest timp atât funcția de VP atât al Senatului cât al Camerei Deputaților.

Prin educație, dar mai ales prin convingeri, sunt un filogerman declarat și un susținător fervent al U.E, considerând că locul României nu poate fi decât alături de democrațiile consolidate ale Bătranului Continent.

Asemenea mie, gândeste majoritatea concetățenilor mei și așa se explică explozia de bucurie, consensul național din 1 ianuarie 2007, când România a aderat la UE, în timpul guvernarii liberale, cu Călin Popescu Tăriceanu premier. Atunci, ca și în decembrie 1989, aceleași milioane de români care înlăturaseră dictatura comunistă au sărbătorit în stradă un eveniment decisiv în istoria noastră.

Întorcându-mă la problemele personale, deloc întâmplător, în anul 2013 am fost nominalizat și votat în unanimitate de către camerele reunite ale Parlamentului României în funcția de Președinte al Autoritătți de Supraveghere Financiară (ASF), organism similar cu BaFin din Germania, AFM din Olanda și ACPR din Franța.

După opt luni de zile, am fost citat la DNA unde mi s-a adus la cunoștință că sunt inculpat într-o cauza de corupție, pentru patru infracțiuni grave cu 52 de fapte materiale (dosarul conținea peste 1800 de file). După numai 30 de minute de audiere, procurorul de caz din subordinea dnei. Laura Codruța Kovesi mi-a semnat ordonanța de reținere, iar la ieșirea din sediul parchetului mi s-au încălcat cele mai elementare drepturi. Astfel, la o oră de vârf am fost scos cu cătușele la mâini și sub escorta poliției judiciare, în mijlocul ziariștilor și cameramanilor chemați acolo de procurori, momentul fiind transmis în direct la toate televiziunile naționale. Un veritabil linșaj mediac, a urmat apoi „comunicatul DNA” însușit și supervizat de Dna Laura Codruța Kovesi prin care eram acuzat și condamnat înainte de a fi judecat.

Au urmat patru luni de arest preventiv, 3 luni de arest la domiciliu si 11 luni de control judiciar, un calvar care a durat trei ani de proces, la capătul căruia ICCJ a pronunțat definitiv achitarea mea pe temeiul inexistenței faptei.

În tot acest timp, nici un coleg de partid, din parlament sau din guvern nu a încercat să-mi ia apărarea, deși erau convinși de nevinovăția mea, fideli principiilor democratice ale UE de „A NU INTERVENII ÎN ACTUL DE JUSTIȚIE”, dar și stupidei îndatoriri a fiecărui inclupat „de a-și dovedi nevinovăția în instanță”(în condițiile în care, totuși, acuzarea era obligată mai întâi să dovedească vinovăția inculpatului…).

Contrar acestor principii susținute de UE, constat azi o intervenție grosolană a conducerii Parlamentului UE în actul de justiție din România, cum și un dublu limbaj, prin încălcarea tuturor principiilor democratice clamate de Parlamentul UE cu scopul asumat fățis de a apăra un inculpat, a cărui acuzație în conținut nu o știm nici eu și nici dvs. Or, dublu standard practicat de organismele europene în interpretarea unor întâmplări judiciare din România nu face altceva decât să accentueze euroscepticismul. O minimă consecvență în principiile declamate și gesturile publice ar face ca acest deficit de încredere să fie nesemnificativ, dar să vă și onoreze.

Pentru toate cele ce mi s-au întamplat, mie si altor români în timpul conducerii DNA de către Laura Codruța Kovesi, eu nu pot „S-O ADMIR” pe aceasta precum dl. Frans Timmermans și nici să-i acord „SUPORTUL MEU” așa cum declara Dl.Tajani. Poate, dacă aceste lucruri s-ar fi întâmplat în țările dvs, neîndoielnic v-ați fi schimbat părerea și nu ați mai fi susținut-o necondiționat pe dna. Laura Codruța Kovesi. Stimați Domni, nu cred că o să-mi răspundeți la această scrisoare pentru că spre deosebire de mine, nu ați trăit aceeași experiență traumatizantă în România DNA-ului condus de dna. Laura Codruța Kovesi.

Dan Radu Rușanu,
Fost penal, azi pensionar”.

Autor

Citește și