Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 500.000 de chinezi, pe o perioadă de zece ani. La nivel general, în China, unul din trei bărbați nu bea, iar numărul de femei care consumă alcool este foarte mic, relatează BBC.
Studiul a definit o porție de băutură ca fiind un pahar mic de vin, o sticlă de bere și o singură doză de băuturi spirtoase.
Experții au descoperit că unul sau două pahare de băuturi alcoolice zilnice cresc riscul de accident vascular cerebral cu 10-15%, iar patru doze măresc posibilitatea cu 35%. Cu alte cuvinte, alcoolul în cantități moderate nu este benefic pentru sănătate.
Cercetătorii care au efectuat studiul susțin, însă, că efectele alcoolului asupra persoanelor predispuse la accidente vasculare cerebrale nu sunt clare. Cu alte cuvinte, ei trebuie să colecteze mai multe informații pe parcursul următorilor ani.
Profesorul David Spiegelhalter, de la Universitatea din Cambridge, susține că fiecare jumătate de sticlă de vin băută zilnic crește, per total, riscul de accident vascular cu 38% la sută. El a afirmat că efectele alcoolului sunt opuse medicamentelor menite să scadă nivelul de colesterol din sânge și să prevină accidentele vasculare.
Pe de altă parte, doctorul Stephen Burgess, de la Universitatea din Cambridge, susține că rezultatele sunt limitate având în vedere faptul că grupul de studiu a fost format din chinezi și că autorii s-au axat pe băuturile spirtoase, nu pe vin. Cu toate acestea, el recunoaște că nu există beneficii cardiovasculare oferite de consumul moderat de alcool și că limitarea acestor băuturi este ideală pentru cei care aleg, totuși, să le consume.
Foto: Hepta