„În urma interviului din data de 04 aprilie 2019, Comisia de selecție prezidată de ministrul Justiției nu a selectat niciun candidat în numele României pentru funcția de procuror european. Ca urmare, procedura de selecție a candidaților desemnați în numele României pentru funcția de procuror european se va relua potrivit calendarului ce va fi comunicat ulterior”, se arată în anunțul Ministerului Justiției, postat miercuri pe site.
Pentru funcția de procuror european din partea României s-au înscris cinci candidați, respectiv Cătălin Laurențiu Borcoman, Marius Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici, Elena Hach și Daniel Horodniceanu, care au susținut săptămâna trecută interviul cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.
În urma interviului, comisia trebuia să selecteze trei candidați, care urmau să fie incluși în lista cu trei candidaturi pe care ministrul justiției să o înainteze Consiliului Uniunii Europene, însă Ministerul Justiției a decis reluarea procedurii.
Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE și a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO își va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înființat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.
Biroul Parchetului Public European ar urma să își înceapă activitatea până la sfârșitul anului 2020.