Avocații Sandra Grădinaru și Alexandru Olănescu au declarat pentru MEDIAFAX că instanța a respins contestația DIICOT, mențindu-se hotărârea dată de judecătorul de drepturi și libertăți, adică de menținere a lui Andrei Pleșu sub control judiciar și a celorlalți inculpați în arest la domiciliu.
„S-a respins contestația și a fost menținută hotărârea dată de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Iași, adică de menținere a controlului judiciar pentru domnul Pleșu și de arest la domiciliu pentru ceilalți. Am invocat faptul că, în această săptămână, s-au făcut percheziții informatice care nu au relevat ceva nou și nici nu au furnizat vreo probă nouă împotriva lui Mihai Pleșu”, a spus Sandra Grădinaru, într-o declarația dată pentru MEDIAFAX.
Avocații au mai arătat în fața instanței că nu s-au confirmat nici susținerile martorului din București care a susținut că Pleșu ar fi cultivat canabis în patru ghivece și nici nu s-a făcut vreo expertiză care să ateste că plantele cultivate ar fi canabis interzis de lege.
„S-a invocat de către o persoană din București că la Pleșu acasă ar fi o cultură care i-ar aparține. Dar acea cultură, spune procurorul, era formată din patru ghivece, numai că pe niciunul nu scria Pleșu, ceea ce e relevant. Am mai invocat că se putea face o expertiză ca să se afle dacă acele plante sunt canabis interzis de lege sau nu, dar nu s-a făcut o astfel de expertiză și nu există la dosarul cauzei”, au spus avocații în instanță.
De asemenea, în sprijinul clientului lor, avocații au mai depus mărturii ale părinților copiilor cu care Mihai Pleșu face terapie prin artă și dovada implicării tânărului în proiecte artistice, cum e cel de promovare a operei lui Brâncuși.
„Mai mult decât atât, am depus caracterizări de la părinții copiilor meditați de Mihai Pleșu, cu care face terapie prin artă, după ce chiar părinții s-au oferit să dea aceste caracterizări pentru instanță. Și am mai depus și niște proiecte în care este implicat domnul Pleșu, proiecte de artă, despre cum să recunoști o operă a lui Brâncuși și multe alte proiecte în care este implicat”, a mai spus Grădinaru.
Avocații au mai adus în sprijinul clientului lor și faptul că, deși Mihai Pleșu era filat încă din luna decembrie a anului trecut, niciunul dintre investigatorii sub acoperire nu a putut demonstra că acesta i-ar fi oferit canabis pentru consum.
„Am indicat instanței că, în atâtea luni de când sunt supravegheați, domnul Pleșu fiind supravegheat din decembrie, atâtea grupuri de investigatori sub acoperire nu au reușit niciunul să stabilească o tranzacție cu Mihai Pleșu”, a mai spus Grădinaru.
Polițiștii antidrog au făcut săptămâna trecută verificări pe linia combaterii traficului de droguri de risc, efectuând opt percheziții domiciliare pe raza județului Iași și în Capitală. În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate 500 de grame de extracte din cannabis, alte ustensile folosite la cultivare, cântare electronice, grindere pentru mărunțit cannabisul, pastille ecstasy și ciuperci halucinogene. Printre suspecții idenficați la percheziții s-a aflat și fiul filosofului Andrei Pleșu, plasat duminică sub control judiciar, el având de asemenea interdicția de a părăsi Bucureștiul. Alte patru persoane au primit arest la domiciliu. Ulterior, procurorii DIICOT au cerut arestarea sa și au contestat măsura plăsării sub control judiciar.