„Sunt deosebit de onorat pentru primirea acestei distincții, pe care o consider o recunoaștere a eforturilor și rezultatelor Ministerului Public în lupta anticorupție, în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în consolidarea statului de drept. În acest context, am luat decizia de a transmite premiul GDS celor care – cu prețul vieții sau al unor suferințe inimaginabile – au făcut posibil ca astăzi noi să ne putem exprima liber, să trăim într-o societate democratică, să revenim acolo unde ne este locul, în Europa”, transmite procurorul general, Augustin Lazăr, printr-un comunicat de presă.
De asemenea, Lazăr a mai subliniat că dedică premiul disidenților și că își exprimă regretul pentru dramele acestora.
„Transmit acest premiu domnului Iulius Filip și tuturor dizidenților din cadrul Asociației foștilor deținuți politici din România, o dată cu asigurările mele că astăzi Ministerul Public este o instituție care activează la cele mai înalte standarde profesionale. Folosesc acest prilej pentru a exprima încă o dată regretul pentru dramele și suferințele trăite de luptătorii anticomuniști, prin al căror curaj și sacrificiu a fost scrisă cea mai demnă pagină din istoria contemporană a României”, se mai arată în sursa citată.
Procurorul general Augustin Lazăr s-a scuzat din nou, luni, la Timișoara, în privința modului în care a ajuns în comisia de eliberări condiționate de la Penitenciarul din Aiud, spunând că nu a cercetat, nu a trimis în judecată și nu condamnat niciun disident politic.
În spațiul public a apărut faptul că Lazăr a făcut parte, în anii 80, din comisia care a refuzat eliberarea condiționată a disidentului Iulius Filip.