Sergiu Medar, fost șef CNI: O Armată Europeană ar reprezenta doar 20% din actuala structură NATO

Publicat: 17/04/2019, 18:14

Redăm integral interviul:

MEDIAFAX: Cum priviți ideile unor lideri europeni de înființare a unei armate europene, care să fie autonomă față de NATO?

Sergiu Medar: Din punctul meu de vedere nu este posibil, pentru a da răspunsul direct la întrebare. O armată europeană în afara NATO în primul rând nu-și are rostul, pentru că stabilitatea europeană se face prin intermediul NATO, apărarea colectivă europeană se face numai de către NATO. Și atunci, pentru ce o armată europeană? Participarea unor structuri militare din deferite state europene la NATO este logică, și trebuie să se întâmple, dar numai în cadrul NATO. De altfel, în NATO sunt și armate naționale. Vorbind despre armata europeană, Germania, de exemplu, a spus >, n-a spus națională, a spus >, ceea ce este diferit de o armată națională așa cum este cu participarea statelor europene la NATO.

MEDIAFAX: Credeți că țările NATO din Estul Europei sunt mai vulnerabile decât cele din Vest?

Sergiu Medar: Țările din Estul Europei sunt mai vulnerabile decât cele din vest, pentru că sunt mai apropiate de agresor. Agresorul fiind, conform evaluărilor NATO, Rusia. Dar securitatea acestor state poate fi asigurată tot prin intermediul NATO. Și capabilitățile militare ale NATO sunt incomparabil mai mari decât cele ale unei presupuse armate europene. Diferența este cam de 80% la 20%. Dintr-o armată europeană bineînțeles că nu fac parte Turcia, Statele Unite, Canada și Norvegia, și atunci actuala apărare europeană din actuala componență sau capabilitate militară a NATO rămâne cu 20%.

MEDIAFAX: Ce rol trebuie să joace România ca pol de stabilitate aici, în Europa de Est?

Sergiu Medar: Așa cum s-a discutat la această conferință, România nu poate să scape sau nu poate fi altceva decât un pol de stabilitate europeană. Și pentru asta România trebuie să-și afirme cât se poate de ferm opțiunile, să investească în continuare acel 2% din PIB pentru Apărare și să continue să fie în relația cu NATO cel puțin cum a fost și până acum. Adică un stat apreciat, cu capabilități de nișă, cum ar fi informațiile militare care au un asemenea nivel încât pot fi considerate printre primele din țările NATO.

MEDIAFAX: Cum vedeți amenințările cibernetice din zona Mării Negre? Sunt acestea un pericol major pentru securitatea europeană?

Sergiu Medar: Amenințările cibernetice nu le-aș zice din zona Mării Negre. Ele pot fi de oriunde de pe glob. Ele pot avea ca țintă țările din zona Mării Negre. Componenta militară sau hardware-ul trebuie să existe ca mijloc de descurajare. Acum este aproape imposibil ca cineva sau improbabil mai bine zis, să ne atace cu tunurile, cu tancurile sau cu aviația. Dar amenințări cibernetice și operațiuni de influență strategică se desfășoară permanent. Acum, statele agresoare nu au de ce să ocupe alte state, pentru că trebuie să dea de mâncare popoarelor lor. Și atunci încearcă să le facă să ia decizii care convin acelor state agresoare.

MEDIAFAX: Ce așteptări are NATO de la România, în contextul în care suntem deja de 15 ani în Alianță?

Sergiu Medar: NATO are aceleași așteptări pe care le-a avut de la început. Între timp, însă, România a confirmat și în multe domenii a fost peste așteptări, iar acum, pe măsură ce ești foarte bun, și așteptările cresc. Dar în același timp și ofertele cresc, iar România este considerată acum un stat NATO puternic, chiar dacă multă lume nu este de acord cu ce spun eu, dar asta este o realitate.

MEDIAFAX: Cât de periculoși sunt factori precum naționalismul radical pentru stabilitatea în zona Mării Negre?

Sergiu Medar: Naționalismul radical este periculos pentru stabilitatea întregii Europe. Nu sunt scutite nici statele stabile din punct de vedere politic vest-europene. Naționalismul radical este, categoric, o amenințare pentru toate statele europene.

Sergiu Medar, fost consilier pentru Securitate națională al Președintelui României și fost șef al Comunității Naționale de Informații, a participat la conferința pe securitate organizată de Monitorul Apărării, parte a MEDIAFAX Group.

Monitorul Apărării și Securității a organizat marți Conferința „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”, printre invitații de marcă la eveniment numărându-se experți în securitate, militari de rang înalt și membri ai serviciilor de intelligence, printre care: Charles „Chuck” WaldFost locțiitor al comandantului forțelor US dislocate in Stuttgart, Germania, Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA), Hans-Lothar Domröse (fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forțelor NATO de la Brunssum), Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Națională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C), Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost atașat militar în Orientul Mijlociu).

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Forțele Aeriene Ucrainene pot ridica în aer doar trei avioane F-16!
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Noi imagini cu mașina care a produs accidentul din Pantelimon. Bunicul copiilor loviți: „Inconştienţi care...
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei,...
Vedeta, în lacrimi, după ce a aflat că suferă de o boală gravă! „Am moștenit...
Rezultate Titularizare 2024. Edu.ro publică notele finale ale profesorilor, după contestaţii
S-a dat alarma! Gheorghe Șerban a dispărut de duminică. Poliția face apel la populație pentru...
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Care e diferența, de fapt, între VEHICUL și AUTOVEHICUL? Mulți cred că știu răspunsul, dar...
Spania amendează Booking.com cu 413 milioane de euro pentru "abuz de poziţie dominantă"
CEVA de pe PLANETA noastră creează OXIGEN ÎNTUNECAT! Ce este acesta?
Mașinile care vor fi interzise. Decizia autorităților: Accesul va fi restricționat
Un fost premier român, la sapă de lemn. Cum a fost surprins în plină stradă
Insula Iubirii sezon 8, 29 iulie 2024. Ce a spus Andrei după ce a văzut...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Culiță Sterp, dezvăluiri neașteptate despre relația cu socrii! Cum se înțelege artistul cu părinții Danielei...
Rezultatele necropsiei în cazul lui Andrei Versace. Care a fost, de fapt, cauza morții influencerului
BANCUL ZILEI. Bulă o sună pe doamna profesoară și o întreabă: -Vă merge frigiderul?
Doliul în tinerețe ar putea accelera îmbătrânirea, potrivit unui studiu