Mioara Todor și sora sa lucrează de mai bine de un an pentru ca acum, în perioada Paștelui, să aibă produse pentru vânzare. Ele și-au expus ouăle încondeiate cu migală în prima sală a Castelului Bran, din județul Brașov. Cele două își arată măiestria chiar în fața turiștilor, cei mai mulți străini.
„Aveam vreo 13 – 14 ani când am început să încondeiez ouă. Am învățat de la bunica și mama mea. Cel mai mult încondeiez ouă cu motive specifice zonei Bran, folosesc alb, galben, roșu și negru. Sunt motive cu obiceiuri de la țară, cioban cu oile, boi cu lemne, tot felul de munci care se lucrează la sat. Fac și cu motive geometrice”, a declarat Mioara Todor.
De la mama sa a învățat motivele geometrice, pe celelalte însă le-a învățat singură. Femeia spune că încondeierea unui ou durează chiar și cinci ore.
„Patru, cinci ore durează. Se introduc pe ou culorile pe rând. Am făcut destule anul acesta. Lucrez pe ouă de lemn, de găină sau rață. Cel mai mult îmi place să fac carul cu boi sau ciobanul cu oile. Sunt tradiționale, din zona Bran. Condeiul sau tocul noi îl facem dintr-un bețisor, cu ceară și tăbliță de cupru”, a mai spus Mioara Todor.
Un altfel de ou costă între 50 și 100 de lei, însă prețurile sunt negociabile.