Reacțiile politicienilor la întrebările pentru referendum: Sunt oneste, formulate să nu se creeze ideea de manipulare/ Iohannis face pur și simplu bășcălie de români/ Păstrează aceeași notă neserioasă

Reacțiile politicienilor la întrebările pentru referendum: Sunt oneste, formulate să nu se creeze ideea de manipulare/ Iohannis face pur și simplu bășcălie de români/ Păstrează aceeași notă neserioasă
Publicat: 25/04/2019, 16:24

„PNL susține referendumul convocat astăzi de președintele României pe data de 26 mai. Votul masiv cu -da- la referendumul convocat de președintele României poate avea o finalitate clară. (…) Întrebările sunt formulate astfel încât să nu se creeze ideea că președintele a convocat acest referendum în speranța de a manipula oamenii. Aceste întrebări pot avea o finalitate exactă, pentru că în Parlament asistăm la o amnistie mascată prin scurtarea termenelor de prescripție, în Guvern se pune presiune pentru ordonanță de urgență”, a declarat Raluca Turcan, în Parlament.

Liberalul a afirmat că întrebările privind referendumul pe justiție sunt realiste și oneste.

„Așadar dacă românii vor spune da și CCR va analiza succint aceste elemente grave de neconstituționalitate acest referendum va putea avea o finalitate clară. Mie mi se pare că întrebările sunt cât se poate de realiste, de oneste și până la urmă țin de niște teme care preocupă oamenii de doi ani și jumătate și care au devenit obsesive pentru cei care dețin în momentul de față puterea. (…) Astăzi este o zi extrem de importantă care poate să conducă în 26 mai la stoparea acțiunii de demolare a statului român. Tot ceea ce s-a votat și nenorocit prin lege de această grupare cu comportament infracțional se poate stopa odată cu ziua de 26 mai”, a adăugat Turcan.

În timp ce Raluca Turcan susține că întrebările sunt oneste, secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu este de părere că, prin întrebările la referendum anunțate de Administrația Prezidențială, președintele Klaus Iohannis „face pur și simplu bășcălie de români”.

„Am spus în mod clar că dl. Klaus Werner Iohannis face pur și simplu bășcălie de români, nu numai prin intrebările puse la referendum. Nici măcar nu a catadicsit să iasă personal să le anunțe. Cam atât de importante sunt întrebările. Iohannis și Cioloș se contrazic intre ei, pentru că guvernul Cioloș a dat OUG. La ei nu știe stânga ce face dreapta. Ne-am lămurit că nu au niciun program de guvernare, nu au soluții la problemele românilor”, a afirmat Codrin Ștefănescu, joi, la Antena 3.

Întrebat ce crede că urmărește șeful statului prin întrebările puse la referendum care ar implica modificarea Constituției, Codrin Ștefănescu a răspuns: „Vreau să arate un singur lucru. Că el și cu sistemul care îl ghidează, coordonează și direcționează, că el nu face altceva decât să iasă să înjure în spațiul public, printr-un punctaj dat de sistem. Știe bine că aceste două teme ridicate nu au nicio legătură cu Constituția pentru că se bat cap în cap. O dată ne batem joc de români și a doua oară, pe lângă Constituție, facem un referendum, poate ne ajută în campanie, deși știu foarte bine că juriștii de la Cotroceni că nu pot fi decât modificate prin Constituție”.

Secretarul general al PSD a mai spus că președintele Iohannis nu a văzut niciodată abuzurile care au existat în justiție.

„Klaus Werner Iohannis niciodată nu a văzut aceste abuzuri. Dimpotrivă. Prin Constituție spune așa că președintele are obligația să vadă toate aceste abuzuri. Toate au fost cu probe audio, martori la Comisia SRI. Ce răspunde Președintele României, care ar trebui să fie garantul Constituției? El nu spune că la DNA Ploiești lucrurile sunt oribile și trebuie cercetare. El aplaudă. E un can can”, a conchis Ștefănescu.

Președintele Comisiei juridice a Senatului Robert Cazanciuc a declarat, joi, că anunțul cu privire la întrebările șefului statului Klaus Iohannis la referendumul pe justiție este în aceeași notă neserioasă care arată că acesta nu e preocupat în mod real de problemele românilor.

„E în aceeași notă neserioasă în care președintele României nu este preocupat în mod real de problemele românilor, ci de o agendă electorală a USR-ului mai degrabă decât a PNL-ului care văd că îl susține necondiționat. Suntem de acord cu referendumul, o să mergem la referendum, o să vedem ce vor vrea românii în urma acestui referendum. Dacă o citez pe colega mea senatoare Alina Gorghiu referendumul e aproape inutil, pentru că nu o să aibă consecințe”, a afirmat Robert Cazanciuc, joi la Parlament, întrebat cum vede întrebările pe referendum anunțate de Administrația prezidențială.

Senatorul PSD a adăugat că, în cazul în care referendumul pe justiție din 26 mai va fi validat, Constituția va trebui revizuită.

„Cu siguranță este nevoie de o revizuire a Constituției, în ce limite o să vedem când se va pune problema. Dar nu cred că acest demers al președintelui este în sesnul revizuirii Constituției pentru că este un demers pur electoral, întrebările sunt venite după doi ani de zile. Putea să facă mai demult dacă era cu adevărat interesta de bunul mers al justiției. Putea să invite membrii Comisiei speciale la Cotroceni să discute lucruri, nu era nevoie să facă acest referendum în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția. Spune foarte clar Comisia de la Veneția -nu amestecați două tipuri de scrutin-. Avem referendum și alegeri europarlamentare”, a conchis Cazanciuc.

Secretarul general al Guvernului Toni Greblă a afirmat că întrebările la referendumul pe justiție care va avea loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, ar implica ulterior modificarea Constituției în Parlament și apoi să existe un al doilea referendum pentru revizuirea Legii fundamentale.

„Eu aș vrea să fac trei comentarii. Prin decret a fost convocat pe 26 mai referendumul cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția dar și a urgentei decizii a CCR care a recomandat ca cele două categorii de acțiuni alegerile europarlamentare și referendumul să nu se suprapună, pentru că o să creeze confuzie în dezbaterea care ar trebui să aibă loc pentru fiecare acțiune în parte. O a doua remarcă aș face-o vis-a-vis de inutilitatea acestui referendum care prin întrebările puse tinde la modificarea Constituției, astfel încât dacă ar fi să mergem până la capăt ar trebui să se organizeze un referendum acum cu aceste întrebări, să se fi modificat Constituția în Parlament și să fie din nou suspusă referendumului pentru ca ea să intre în vigoare, nu modificarea, ci revizuirea Constituției. Pe de o parte am putea face două referendumuri pe aceeași temă, un da acum și un nu la redactarea Constituției, pentru că lucrurile evoluează și nu știm cum se schimbă percepția”, a afirmat Toni Greblă, joi la Antena 3.

Acesta a adăugat că cele două întrebări la referendum sunt neclarare sau contradictorii.

„Comisia de la Veneția a recomandată că în cazul în care întrebările nu sunt suficient de clare sau crează confuzie o instanță independentă ar trebui să se pronunțe pe acestea. Dacă un votant vrea să fie de acord spre exemplu cu interzicerea amnistiei, dar să fie împotriva interzicerii grațierii, din motive de familie, sănătate, acest cetățean trebuie grațiat. Acest cetățean nu are cum să răspundă la această alternativă. Ele trebuiau formulate separat. A doua întrebare e la fel de neclară, întrucât dacă ești de acord cu interzicerea ordonanțelor în materiile pe care le spune președintele, e inutil să fii de acord cu extinderea sferelor acțiunilor la CCR pentru că nu mai au ce să sesizeze deoarece ordonanțele sunt interzise. Astfel nu pot să fiu de acord cu prima parte a întrebării și să nu fiu de acord cu cea de-a doua. Una se exclude pe cealaltă. Nu pot să spun da la ambele. Eu nu știu cu cine s-a consultat, dar eu sunt convins că referendumul a avut numai rațiuni electorale și acum trebuie să așteptăm 26 mai să vedem cât profită sau cetățenii vor considera că e un lucru inutil”, a conchis Greblă.

Mădălina Dobrovolschi a anunțat întrebările la referendumul pe justiție, acestea fiind: „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” și „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de guvern a OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor”.

Întrebările la referendum:

„1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptări de către guvern a OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de ataca OUG direct la CCR?”

La aceste întrebări vor trebui să răspundă românii la referendum organizat în 26 mai odată cu alegerile europarlamentare.

ALDE, despre referendumul anunțat de Iohannis: Azi ne-a venit „lumina” de la Ierusalimul cotrocenist

ALDE anunță că întrebările lansate de președintele Klaus Iohannis la referendumul din 26 mai produc mai degrabă alte întrebări decât răspunsuri, iar că acțiunea în sine a șefului statului este de fapt neînțelegerea de către acesta a rolului său.

„Președintele Klaus #Iohannis lovește din nou. După ce ne-a fiert doi ani și mai bine cu al său referendum pe justiție, azi ne-a venit „lumina” de la Ierusalimul cotrocenist. Din păcate, nu ne luminează deloc, mai degrabă ne întunecă deplin. Sunt întrebări care produc mai degrabă alte întrebări decât răspunsuri”, se arată într-un comunicat ALDE.

„Pentru noi e clar că această improvizație de #referendum nu este decât o nouă dovadă că dl Iohannis nu a înțeles nici în al doisprezecelea ceas care este rolul unui Președinte. Îi mai spunem o dată poate înțelege pentru ultimele 6 luni de mandat: rolul unui președinte este de a uni și nu de a dezbina! De a clădi și nu de a dărâma! Și mai speră președintele că, prin convocarea referendumului în paralel cu alegerile, va purcede alături de Rareș Bogdan și Ludovic Orban să bată țara-n lung și în lat, doar-doar le-o mai sălta procentele. Iar la întrebarea dacă președintele va folosi banii publici ai Administrației Prezidențiale pentru a face campanie alături de PNL nu ne trebuie un referendum național pentru a ști dinainte răspunsul”, precizează sursa citată.

PSD: Referendumul pare lipsit de utilitate și va reprezenta probabil o cheltuială nejustificată

PSD a transmis joi, într-un comunicat de presă remis Mediafax, că întrebările puse de președintele Klaus Iohannis la referendumul din 26 mai nu răspund vreunei controverse din societate și că acțiunea în sine este probabil o cheltuială nejustificată din banii contribuabililor.

„PSD este de acord cu întrebările propuse la referendumul consultativ, pentru acestea existând de altfel un acord cvasiunanim, ele nerăspunzând vreunei controverse din societate. În aceste condiții, referendumul solicitat de președinte pare lipsit de utilitate și va reprezenta probabil o cheltuială nejustificată din banii contribuabililor”, se arată în comunicatul PSD, remis Mediafax.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...