În cadrul propunerii, ambele firme vor nominaliza un număr egal de directori pentru noua companie, care ar putea fi condusă de președintele Renault, Jean-Dominique Senard, potrivit unei persoane care a dorit să rămână anonimă deoarece planul celor două companii auto nu este public.
Propunerea a fost raportată pentru prima oară, vineri, de cotidianul de afaceri Nikkei, care a spus că Renault își propune să trimită curând o propunere către Nissan, în cadrul căruia acțiunile comune ale ambelor fabrici de automobile să fie transferate noii companii în mod echilibrat.
Acest lucru ar putea scădea acțiunile Renault deținute de guvernului francez, la aproximativ 7-8%, de la 15%. Atât Nikkei, cât și alte surse mass-media japoneze au raporat că noua companie creată ar avea sediul într-o țară terță, cum ar fi Singapore.
Propunerea planului de crearea a unei societăți mixte vine, după ce producătorul francez a abordat compania Nissan, la începutul acestei luni, propunându-i o fuziunea înainte de reuniunea operațională a alianței, însă CEO-ul Nissan, Hiroto Saikawa, a refuzat să discute această problemă cu Senard.
Ziarul Financial Times a raportat că Nissan și guvernul japonez au refuzat să se angajeze în discuțiile de fuziune cu Renault, iar Hiroto Saikawa a refuzat să se întâlnească cu bancherii SMBC Nikko, numiți de producătorul francez, pentru a stabili o înțelegere.
Alianța dintre Renault-Nissan, unul dintre cele mai importante parteneriate auto la nivel mondial, a încetinit de la arestarea, în noiembrie, a fostului șef Renault-Nissan, Carlos Ghosn, fiind acuzat de evaziune fiscală.