David Bolt, inspectorul general pentru imigrație și vămi, a declarat, însă, că întregul sistem de acordare a acestui statut pentru cetățenii europeni care locuiesc în Marea Britanie ar putea fi îmbunătățit. El a sugerat că autoritățile din domeniu ar trebui să acorde o atenție sporită persoanelor care provin din grupuri vulnerabile și care aplică pentru acest statut, dar și să se asigure că cei care vor să conteste hotărârile Ministerului de Interne o pot face ușor.
Recomandările lui vin după ce Ministerul de Interne de la Londra a publicat rezultatele testărilor efectuate în perioada august 2018 – aprilie 2019 cu privire la funcționalitatea aplicației pentru telefon destinată înregistrării cererilor pentru obținerea statutului de rezident. Astfel, potrivit rezultatelor, niciuna dintre solicitările înregistrate în perioada în care aplicația mobilă era în faza de testare nu a fost respinsă de sistem.
Cetățenii europeni care doresc să rămână în Marea Britanie au obligația de a solicita statut de rezident în această țară până în iunie 2021 în cazul în care Acordul pentru Brexit va fi adoptat. În cazul în care ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va produce fără un acord, atunci termenul pentru depunerea solicitării va fi decembrie 2020.
Ministerul de Interne a declarat că rezultatele testelor sunt satisfăcătoare, întrucât 95% dintre solicitanți au reușit să își înregistreze cererile prin intermediul aplicației pentru mobil.
Potrivit datelor făcute publice de către autorități, cei mai mulți solicitanți ai statutului de rezident provin din România (37.742 de persoane), urmați de cetățeni din Italia (28.575) și Polonia (28.214).