Prima pagină » Știri » Faleza Canalului Dunăre-Marea Neagră s-a surpat: Multe locuințe sunt în pericol de prăbușire – FOTO

Faleza Canalului Dunăre-Marea Neagră s-a surpat: Multe locuințe sunt în pericol de prăbușire – FOTO

Mai multe locuințe din comuna Cumpăna, județul Constanța, sunt în pericol, după ce un mal de pământ din apropierea Canalului Dunăre-Marea Neagră s-a surpat. O comisie tehnică de evaluare, constituită prin ordin al prefectului, va evalua situația, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit viceprimarului comunei Cumpăna, Florin Neagu, fisurile din faleza aflată în apropierea Canalului Dunăre-Marea Neagră au apărut încă de anul trecut, dar situația s-a agravat în ultimele zile.

„Inițial, pe fostul drum tehnologic al Canalului Dunăre-Marea Neagră era o fisură. Surparea a început alaltăieri, iar acum s-a accentuat. Cred că a ajuns la vreo patru metri de la suprafața reală. S-a ajuns în situația aceasta și în urma ploilor de ieri (joi – n.r.)”, a declarat Florin Neagu.

În apropierea zonei respective, la o distanță de numai câțiva metri, pe strada Dunării, se află mai multe locuințe, dar viceprimarul comunei Cumpăna susține că, deocamdată, nu se ia în calcul evacuarea oamenilor.

„Trei case sunt acolo. Una e mai apropiată, la vreo 10 metri. Celelalte două sunt la o distanță mai mare, de vreo 20 – 30 de metri”, spune Florin Neagu.

El a precizat că primele probleme au apărut în urmă cu un an, fiind înștiințată Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile (ACN) Constanța, proprietar de drept al terenului respectiv, și cea care ar trebui să se ocupe de consolidarea falezei.

„Vor să elibereze acea pungă de apă, care se pare că stă la baza surpărilor. Se pare că la adâncime există o pânză de apă și vor să elibereze acea apă, să scadă presiunea ca să se scurgă toată punga”, a mai declarat viceprimarul.

În urma alunecărilor de teren produse pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră, pe terenul administrat de ACN, autoritățile locale au decis restricționarea accesului în zonă, iar Prefectura Constanța a hotărât, vineri, formarea unei comisii care să facă, în teren, evaluarea situației.

Comisia este constituită din reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Consiliului Județean Constanța, ai primăriilor Cumpăna și Agigea, dar și din specialiști de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Administrația Canalelor Navigabile (ACN), Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) și Garda de Mediu.

„În urma evaluării, comisia va informa Comitetul Județean pentru Situații de Urgență cu privire la constatările făcute și va propune, dacă se impune, măsuri suplimentare pentru prevenirea și limitarea impactului asupra siguranței locuitorilor din zonă și a activității pe canal”, susțin, într-un comunicat de presă, reprezentanții Prefecturii Constanța.

Aceștia au mai precizat că, la momentul actual, Primăria Cumpăna și ANC „au luat măsuri de prevenire a accidentelor – blocarea drumului de exploatare la cota terenului natural, restricționarea accesului in zonă, evacuarea pământului în alt perimetru și altele”.