„E o opțiune individuală. Din punctul meu de vedere, este necesară o discuție despre remanierea guvernamentală după alegerile europarlamentare, tocmai pentru că noi nu parazităm alegerile și votul pe care îl dau cetățenii cu teme secundare sau de interes particular. Cred că ar fi nevoie de o restructurare a Guvernului, nu pentru că ar trebui să verificăm majoritatea deja existentă și verificată în Parlament, ci pentru eficientizarea activității guvernamentale”, a declarat Șerban Nicolae, vineri, la Parlament.
În opinia social-democratului sunt necesare schimbări ample în componența echipei guvernamentale și a structurii Executivului.
„La acest moment, doar din punctul meu de vedere, e nevoie de modificări ceva mai ample și în compoziția echipei guvernamentale și în structura Guvernului. Dar asta voi discuta în fața colegilor mei la Comitetul Executiv al PSD. Altminteri, faptul că doamna prim-ministru are o opțiune proprie în această privință nu înseamnă că e exclusă oricare dintre variante”, a explicat Nicolae.
Întrebat dacă este de acord că trebuie așteptat ca președintele Klaus Iohannis să motive refuzul miniștrilor, senatorul PSD a spus că în niciun caz, adăugând că nu mai are niciun fel de așteptări de la șefului statului
„Nu, categoric nu. În primul rând, dacă așteptăm de la domnul Iohannis ceva totul se duce în secolul următor. Nu există nimic rațional în ceea ce face domnul Iohannis, deci eu nu mai am niciun fel de așteptări de la domnia sa. Din păcate, îmi pare rău să o spun este președintele României și am respectat votul din 2014. Domnia sa este cel care și-a bătut joc de mandatul primit și s-a comportat de o asemenea manieră. Deci eu nu cred că trebuie să așteptăm nimic. Punctul meu de vedere este că răspunderea Guvernului aparține coaliție PSD-ALDE și noi suntem cei care decidem cum guvernăm pe baza mandatului încredințat de electorat”, a conchis Șerban Nicolae.
Reacția acestuia vine după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că așteaptă motivarea președintelui Klaus Iohannis în cazul refuzului celor trei miniștri pentru a vedea care au fost cauzele de legalitate care au stat la baza deciziei.
Propunerile de remaniere, refuzate de președinte, au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiției), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb și pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero și a Rovanei Plumb au venit ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader, PSD a decis retragerea sprijinului politic.