Conform uzanțelor, Suveranul Pontif le-a acordat ieri audiența anuală membrilor Academiei Pontificale de Științe Sociale.
Academia nu e o instituție confesională, ci – în comunicare cu Academia Ponfificală de Științe și Academia Pontificală pentru Viață – e un grup de reflecție cu privire la prezentul și viitorul omenirii, alcătuit din minți strălucite, personalități de toate confesiunile și denominațiunile, inclusiv atei declarați.
Ei sunt consilierii aulici ai Papei, care își construiește astfel o viziune asupra lumii în care trăim, îngrijindu-se ca Dumnezeu să nu fie ascuns societăților umane, creând punți peste pretinsa prăpastie dintre religie și știință.
„Dumnezeu a semănat în inima omului numeroase posibilități, iar atunci când o societate îl ascunde pe Dumnezeu și nu pune în centru persoana umană, ajunge la cultura rebutului (…) Când o societate îl ascunde pe Dumnezeu, oamenii sunt excluși”. Împotriva a ceea ce numește „cultura rebutului” Sfântul Părinte luptă de la începutul pontificatului său.
Ieri, între altele, vorbindu-le membrilor Academiei Pontificale de Științe Sociale (sociologi redutabili), a atins din nou problematica fierbinte a migranților: „Modul în care o națiune îi primește pe migranți arată viziunea acesteia asupra demnității umane și raportul ei cu umanitatea”.
La audiență a fost prezent și cancelarul celor două Academii (de Științe Sociale și de Științe), arhiepiscopul Marcelo Sanchez Sorondo, care explicase la vremea potrivită de ce e Stephen Hawking, un ateu declarat, membru al Academiei Pontificale de Științe (a rămas membru până în ultima clipă a vieții sale): „Oamenii de știință descoperă lucruri pe care nu ei le-au pus acolo. A întreba cine le-a pus ține de teologie – oamenii de știință descoperă, credinciosul vede acolo prezența lui Dumnezeu”.
Monseniorul Sorondo a povestit că l-a întrebat odată pe Hawking dacă afirmația sa că Dumnezeu nu există e o concluzie științifică sau una întemeiată pe experiența sa de viață, „Nu are nimic de a face cu știința”, a răspuns cosmologul britanic.