„Obiectivul reuniunii a vizat continuarea procesului de reflecție inițiat de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene cu privire la modalitățile concrete de a promova și proteja patrimoniul cultural european”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Întâlnirea de la Paris a avut loc la scurt timp după tragicul incendiu care a cuprins catedrala Notre-Dame, șefii de delegații fiind invitați la Muzeul Luvru unde au fost prezentate opere de artă de la Notre-Dame din Paris.
În cadrul intervenției sale, ministrul George Ciamba a subliniat importanța pe care România o acordă acestui domeniu de acțiune, atât din perspectiva statului membru, cât al rolului de Președinție în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene.
„A evidențiat, în context, faptul că tema patrimoniului cultural constituie o prioritate a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, urmărind valorificarea deplină a demersurilor întreprinse la nivel european, în special a celor generate de Anul European al Patrimoniului Cultural 2018, care reprezintă un exemplu elocvent de cooperare la nivelul Uniunii Europene privind promovarea valorilor și identității noastre comune. (…) A menționat, în context, importanța de a valorifica inițiativele europene deja existente, inclusiv în materie de promovare a voluntariatului în domeniul cultural, precum Corpul European de Solidaritate – un program care sprijină la nivel UE voluntariatul tinerilor – și în materie de cercetare, prin utilizarea expertizei și resurselor puse la dispoziție de programul Orizont”, mai precizează sursa citată.
Ministrul George Ciamba împreună cu omologul francez Amélie de Montchalin au convenit ca la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Generale, din 21 mai , să introducă pe agendă o discuție pe tema patrimoniului cultural european, ca urmare a reuniunilor informale de la Paris (3 mai) și București (16 aprilie).