Liderii europeni urmează să traseze la Sibiu direcțiile strategice ale Blocului coumintar în anii următori în contextul în care Blocul comunitar se confruntă cu provocări majore în diverse domenii, precum problema migrației, amenințări de securitate vechi și noi sau dispute comerciale.
În acest an, Ziua Europei găsește o Uniune Europeană divizată de euroscepticism, extenuată de tergiversarea procesului Brexit și preocupată de configurarea viitorului Europei în urma alegerilor europarlamentare din perioada 23-26 mai.
Totodată, ar putea fi pentru ultima oară când Marea Britanie celebrează Ziua Europei ca țară membră a Uniunii Europene.
Ziua Europei simbolizează data la care în urmă cu 69 de ani a fost rostită declarația Schuman, piatra de temelie a Uniunii Europene, informează europa.eu, site-ul oficial al UE.
Pe 9 mai 1950, într-un discurs la Paris, Robert Schuman, ministrul francez al Externe de la acel moment, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare, prin crearea unui Comunități europene a cărbunelui și oțelului, cu scopul de a înlătura posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei, în primul rând între Franța și Germania, state angrenate în trecut într-o rivalitate acerbă cu rezultate dezastruoase pentru Europa și chiar întreaga lume.
„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o amenință”, afirma Schuman.
„Contribuția pe care o poate aduce civilizației o Europă organizată și activă este indispensabilă pentru menținerea unor relații pașnice”, sublinia șeful diplomației franceze.
Un an mai târziu, propunerea lui Schuman se concretiza prin crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), înființată de Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg, care a fost prima dintr-o serie de instituții europene supranaționale ce au stat la baza Uniunii Europene de astăzi.
În anul 1958, a luat naștere Comunitatea Economică Europeană (CEE) care a contribuit la intensificarea cooperării economice între statele membre, iar prin Tratatul de la Maastricht, din 1993, CEE devenea Uniunea Europeană (UE).
În anul 1985, liderii Comunității Europene, întruniți în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită ca Ziua Europei.
Ceea ce a început ca o uniune pur economică a evoluat treptat, devenind o organizație care acționează în numeroase domenii de politică, de la schimbări climatice, protecția mediului și sănătate, la relații externe, securitate, justiție și migrație.
Astăzi, la 69 de ani după Declarația Schuman, Uniunea Europeană este a doua cea mai mare economie a lumii, cu un produs intern brut de 18.710 miliarde de dolari (Statele Unite au un PIB de 21.340 miliarde de dolari), potrivit datelor FMI. Mai mult, cu o populație de 512 milioane de oameni, Uniunea Europeană ar fi a treia cea mai populată țară de pe glob, după China și India.