Luni este ultima zi când Ministerul Justiției trebuie să trimită documentele necesare extrădării lui Radu Mazăre din Madagascar. Încă de vineri, când Curtea de Apel București a expediat către Ministerul Justiției documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condițiilor legale, Ana Birchall a anunțat că sunt 600 de pagini de tradus și că angajații Ministerului vor lucra în permanență, deoarece timpul este scurt și Mazăre execută un mandat de arestare de 6 zile.
Potrivit unor surse din instituție, ministrul interimar Birchall s-a aflat în sediu zi și noapte, pentru a se asigura că procedura este îndeplinită și pentru a sigila personal documentele.
În cadrul unei declarații susținute vineri, Birchall a explicat cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea în țară a lui Radu Mazăre: „Covenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției. (…) Republica Madagascar este parte la ambele convenții. În ceea ce privește cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată cu modificările și completările ulterioare, colaborată cu dispozițiile Codului de Procedură Penală al României”.
Radu Mazăre a fost capturat, săptămâna aceasta, de către autoritățile din Madagascar, el urmând să execute un mandat de arestare de 6 zile.
Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanței supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanței. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alți funcționari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje și faleze din Constanța), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanței a venit după nouă ani de procese și alte opt amânări consecutive de pronunțare a unei sentințe.