Prima pagină » Știri externe » O țară europeană retrage o navă de război dintr-un grup naval al Statelor Unite, pentru a evita „un conflict involuntar” cu Iranul

O țară europeană retrage o navă de război dintr-un grup naval al Statelor Unite, pentru a evita „un conflict involuntar” cu Iranul

O țară europeană retrage o navă de război dintr-un grup naval al Statelor Unite, pentru a evita „un conflict involuntar
Un aliat european al SUA a decis să retragă o navă de război dintr-un grup militar operațional american (CSG - carrier strike group), detașat pentru a preveni un posibil atac al Iranului asupra intereselor Statelor Unite în regiune.

Fregata spaniolă Mendez Nunez și cei 215 marinari au fost retrași din grupul care însoțește portavionul USS Abraham Lincoln, o forță navală formată dintr-un portavion clasa Nimitz, un crucișător clasa Ticonderoga, patru distrugătoare clasa Arleigh Burke și mai multe nave de asistență.

Marți, ministrul Apărării spaniol a declarat că țara sa a decis măsura retragerii navei de război deoarece noua misiune nu respectă acordul inițial. „Guvernul american a luat o decizie în afara cadrului discutat și a ceea ce a convenit cu marina spaniolă”, a declarat Margarita Robles, pentru agenția Reuters, citată de businessinsider.com.

Navele marinei americane au fost redirecționate recent către Golful Persic, drept răspuns la „semnalele clare că forțele iraniene și cele asociate lor se pregătesc să atace forțele SUA din regiune”, a explicat Centrul de Comandă american.

Armata americană a detașat și patru bombardiere B-52H, precum și un sistem de apărare air-and-missle Patriot, în zona de competență CENTOM, pentru a demonstra Iranului că SUA sunt pregătite pentru un atac cu „o forță intransigentă”, a anunțat Casa Albă.

Pentagonul și Casa Albă au revizuit cele mai sumbre scenarii, care implică trimiterea a 120.000 de soldați în regiune, o forță egală cu cea detașată de SUA în timpul invaziei Irakului din 2003.

Unii observatori au sugerat că SUA și Iranul s-ar putea implica într-un conflict, fie că vor sau nu.

Presa spaniolă a scris că „Spania dorește să evite implicarea involuntară într-un conflict cu Iranul”, dar, în timp ce ministrul Apărării s-a distanțat de acțiunile SUA, nu a specificat clar că acesta ar fi motivul din spatele deciziei sale.

Decizia nu a fost „exprimarea unui dezgust”, ministrul susținând că nava se va reuni cu flota americană după începerea operațiunilor „obișnuite”. Spania insistă că rămâne „un partener serios și de încredere”.

Includerea navei de război Mendez Nunez în grupul operațional CSG american a fost planificată în urmă cu un an și operațiunile comune ar fi trebuit să dureze șase luni. Misiunea inițială viza marcarea unei aniversări istorice, 500 de ani de la primul ocol pe apă al globului pământesc, informează Reuters.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele