Cristoiu, despre amânarea evenimentului dedicat Revoluției: Motivele sunt tot electorale. O justificare de-a dreptul penibilă a președintelui

Cristoiu, despre amânarea evenimentului dedicat Revoluției: Motivele sunt tot electorale. O justificare de-a dreptul penibilă a președintelui
Publicat: 17/05/2019, 16:58

„Motivele sunt tot electorale pentru că, inițial, această „paranghelie” – așa îi spun eu – era programată pe 20 mai pentru ca să fie în campania electorală. Sigur, a venit o justificare de-a dreptul penibilă a președintelui, că pe 20 mai se împlinesc 29 de ani de la primele alegeri, libere – zice el. Și atunci a fost pusă ca o acțiune electorală pe de o parte pentru a contracara acuzațiile că l-a sprijinit pe Augustin Lazăr în supraviețuirea în fruntea Parchetului după scandalul cu deținuții politici și pe de altă parte pentru ca să transforme acești 30 de ani pe care Klaus Iohannis – cred că voia să-i facă în continuare ca o trecere în revistă a victimelor comunismului și a abuzurilor comunismului – era un bun prilej, așa a fost gândit, ca să mai atace iar PSD-ul, pe Liviu Dragnea, cu acele slogane „ciuma roșie”, slogane folosite și de liderii PNL în campania pentru europarlamentare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, jurnalistul Ion Cristoiu.

Ziaristul susține că președintele Klaus Iohannis și-a dat seama că evenimentul ar putea fi un fiasco după ce asociațiile de revoluționari au reacționat și i-au solicitat amânarea. „După părerea mea, este un fiasco și continuarea acestei teze absurde potrivit căreia anul 2019 este anul recunoștinței si 2019 trebuie să fie anul aniversării cu pompă a Revoluției din 1989″.

Jurnalistul Ion Cristoiu anunță că este contra inițiativei de a Revoluția română pe 22 decembrie, având în vedere că și Guvernul a anunțat că va lansa pe 6 iunie un program similar dedicat aniversării a 30 de ani de la Revoluție.

„Sunt mai multe motive, primul fiind că prin rechizitoriul Parchetului General, rechizitoriu prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru crime împotriva umanității, din punct de vedere oficial statul român a renunțat la teza Revoluției din decembrie pentru a institui lovitura de stat din decembrie dată de grupul pro-sovietic. Că așa se spune în rechizitoriu, domnul Klaus Iohannis a lăudat acest rechizitoriu. A continua să vorbești despre Revoluția din decembrie mi se pare o absurditate și a se vedea în comunicatul care anunța „paranghelia”, acum amânată, că urma să fie invitați si revoluționarii din decembrie. Păi, principalul revoluționar este Ion Iliescu pentru că Ion Iliescu a susținut tot timpul că a fost Revoluție, nu lovitură de stat. Din punct de vedere al opiniei publice, al educării tinerei generații, a relua ceea ce se întâmplă din decembrie 1989 într-una, adică iar cu martirii revoluției, iar cu revoluționarii care, repet, au fost puse la îndoială toate aceste slogane, aceste clișee chiar de către Parchetul General, mi se pare o acțiune absolut inutilă”, susține analistul.

Ion Cristoiu solicită Executivului să schimbe tema acestei inițiative și să o transforme în 30 de ani de democrație și, ca o primă măsură, să înființeze un institut de studiere a post-decembrismului. „Sigur, sub autoritatea statului pentru că noi avem, 30 de ani, vă spun eu și ca istoric al clipei și ca istoric, în care noi nu am studiat postedecembrismul. Noi avem nevoie de documente care trebuie adunate undeva. Sunt benzi video, sunt 30 de ani de istorie, 30 de ani de evenimente, 30 de ani de evoluție a instituțiilor. Deci eu așa aș vedea aniversarea, pe de o parte. În primul rând, înființarea unui institut, nu al Revoluției, nici al anticomunismului, ci al postdecembrismului, în care istorici, cercetători, să adune documente. Documentele sunt risipite, memorii nu avem. Încă o dată, noi nu avem nicăieri online adunate toate benzile video din perioada postdecembristă. Avem mineriadele, marile momente. Nu avem documente. Din punct de vedere editorial trebuie lansat un program editorial finanțat de Ministerul Culturii, care constă în culegeri de principalele documente. Știți că noi nu avem nicio carte de documente postdecembriste? Proclamații, cuvântări… Nu avem monografii ale unor instituții. Tot prin hotărâre de guvern, ar trebui ca principalele instituții democratice din România să convoace simpozioane prin care ele să-și sărbătorească 30 de ani. 30 de ani de Senat, 30 de ani de Camera Deputaților, 30 de ani de Parchet, de procuratură democratică, 30 de ani de SRI, de Președinție chiar, pentru că toate aceste instituții au avut o evoluție în 30 de ani, cu multe probleme, 30 de ani de probleme ale României, soluționate sau nesoluționate, asta trebuie să fie”, a susținut jurnalistul.

Ion Cristoiu crede că președintele Klaus Iohannis ar trebui să renunțe complet la acest eveniment.

„Nu vom face iar niște clișee despre Revoluție sau cum vrea Klaus Iohannis, în mod aberant, să transformăm 22 decembrie 1989 iar într-o discuție cu slogane despre victimele comunismului, abuzurile comunismului. Astea le știm din 1990. De asta cred că trebuie urgent. Nu amânată, ci renunțarea lui Klaus Iohannis la Anul Recunoștinței. Anul recunoștinței față de cine? Și dincolo, mai ales Guvernul, pentru că el poate să facă, să dea o hotărâre de Guvern să proclame 22 decembrie 1989 începutul procesului democratic în România. Asta a fost, nu Revoluția. Pentru că Revoluție înseamnă iar discuții: a fost lovitură de stat, au fost martiri, procesul Ceaușescu, iar începem cu colive, cu lumânări și cu coroane de flori depuse. Așa ar trebui. Și anul acesta, dar și mai ales la anul. Că la anul se împlinesc 30 de ani”, a mai spus jurnalistul.

Analistul susține că este nevoie de o istorie a partidelor politice postdecembriste serioasă, nu tendențioasă. „Cronologia Domniței Ștefănescu se oprește la 2004 sau 2005, la începutul epocii Băsescu. A început acum Alexandru Radu și au apărut primele două volume din Istoria partidelor politice. Am înțeles că se va lansa o istorie oficială a PNL. Ne-ar trebui o istorie a partidelor politice postdecembriste serioasă, nu tendențioasă. Noi de asta avem nevoie. Și pentru tânara generație care trăiește aceste vremuri ar fi o formă de educație. Știți foarte bine din 1990, sărbătorirea, aniversarea Revoluției se face cu cruci, cu colive. Anul acesta ar fi o aberație pentru că avem un document oficial care pune la îndoială Revoluția”, a completat Ion Cristoiu.

Președintele Klaus Iohannis a decis să amâne organizarea ceremoniei solemne în cadrul căreia anul 2019 urma să fie declarat „Anul omagierii victimelor comunismului”, pentru a elimina „orice fel de suspiciune cu privire la asocierea Revoluției Române cu perioada electorală”. Guvernul a anunțat joi, lansarea programului „30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989″ pe 6 iunie, după ce președintele Klaus Iohannis a precizat că va declara anul 2019 drept „Anul omagierii victimelor comunismului”, în cadrul unei ceremonii publice care va avea loc pe 20 mai.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Eclipsa solară aduce mari transformări. Persoanele care își schimbă cariera
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Telescopul Webb a descoperit dioxid de carbon și apă oxigenată pe unul dintre sateliții lui...