Astfel, judecătorul american a dat dreptate Centrului pentru Drepturi Reproductive, care a contestat în instanță această lege.
Actul normativ a fost promulgat de guvernatorul statului pe 21 martie. Judecătorul care a luat această decizie este același care a decis anul trecut suspendarea unei prevederi legislative conform căreia avortul urma să fie interzis în cazul sarcinilor care depășesc 15 săptămâni. De altfel, decizia de vineri a magistratului se bazează pe cea anterioară. „Nu este destul de clar că șase săptămâni sunt mai puține ca 15?”, a declarat acesta, adăugând că noua lege „sfidează această instanță”.
Legi care limitează dreptul la avort au fost introduse în acest an în 16 dintre cele 50 de state americane. Patru dintre aceste legi interzic avortul din momentul în care pot fi detectate bătăile inimii la embrion.
Georgia, Kentucky, Mississippi și Ohio au interzis în acest an avortul din momentul în care medicul poate detecta bătaia de inimă într-un embrion. Cei care se opun acestei formule susțin că activitatea cardiacă a unui embrion poate fi detectată chiar și la șase săptămâni de sarcină, chiar înainte ca o femeie să își dea seama că este însărcinată.
Organizația Medici pentru Sănătatea Reproducerii (Physicians for Reproductive Health) au arătat că o interzicere totală a avorturilor ar putea să aibă efecte dezastruoase pentru sistemul de sănătate.
„Medicii nu vor mai fi dispuși să îi ajute pe pacienții care au nevoie, chiar și atunci când sarcina afectează sănătatea pacientului sau îi pune în pericol viața, de frica de a nu intrea sub incidența legii”, a declarat Yashica Robinson, membră a consiliului de conducere al organizației.