„Vreau să fac câteva precizări legate de aceste aspecte care s-au vehiculat în media, cum că birourile electorale nu ar avea în dotarea necesară numărul suficient de buletine de vot. MAE a luat toate măsurile ca să fie distribuite către toate secțiile de votare, în special în Europa, un număr suficient, astfel încât să se asigure pe întreg procesul de votare că nu sunt sincope în ceea ce privește numărul de buletine de vot. Secțiile de votare au în dotare cabine, urne. ștampile suficiente. Ne-au asigurat să completăm birourile electorale cu membri, astfel încât procesul electoral să se desfășoare în condiții cât mai optime. Până în acest moment, o singură solicitare am avut din Suedia în care ni s-a solicitat transferul a 800 de buletine de vot, anticipând că este necesară suplimentarea și s-a transferat de la o secție de votare unde prezența este foarte mică. Suntem pregătiți să transferăm buletine de vot de la cele mai apropiate secții de votare către secțiile, având în vedere fluxul de alegători, necesită suplimentarea acestui număr”, a declarat Iulian Ivan, într-o conferință de presă duminică.
În ceea ce privește informațiile din spațiul public referitoare la urnele suplimentare improvizate în secțiile de vot din străinătate, acesta a adeclarat că urnele sunt cele deja pregătite de secțiile de votare.
„Sunt urnele care se folosesc în secțiile de votare și cele care pe parcursul votării s-au umplut, s-au sigilat și poate că ceea ce au observat alegătorii erau urnele care erau pregătite pentru a le înlocui pe cele care urmau să se umple”, a explicat Ivan.
„A fost o adresă a unei secții de vot din Italia interpretată greșit”
Iulian Ivan, director de coordonare din cadrul MAE, a declarat că a existat un caz în care adresa unei secții de votare din Italia a fost interpretată greșit, reprezentanții misiunilor diplomatice oferind adrese adiacente pentru a putea fi identificate mai ușor după relocare.
„Sunt interpretări eronate. Într-adevăr, după emiterea ordinului ministrului, inițial, de numerotare a celor 441 de secții de votare, ca urmare a unor decizii unilaterale a proprietarilor de imobile sau ale autorităților locale care ne-au refuzat funcționarea secțiilor în spațiile respective, au fost nouă secții de votare care au trebuit relocate. Referitor la așa zisele adrese care s-au mai vehiculat, a fost o interpretare eronată, deoarece adresa, aici este în Italia, dacă nu mă înșel, s-a vehiculat această ipoteză. La început a fost o greșeală de comunicare și identificare a adresei, nu de mutare efectivă a secției”, a afirmat Iulia Ivan, duminică, într-o conferință de presă.
El a explicat că în Trieste a existat un caz în care misiunea diplomatică de acolo a oferit și alte adrese adiacente pentru a putea fi găsită mai ușor secția de votare, astfel creându-se o confuzie.
„În Italia, la Trieste, locația secției de votare, cea corectă este din lista secțiilor de votare. Din dorința misiunilor diplomatice a de a oferi cât mai multe informații cu privire la destinație, deoarece pe Google Maps nu se putea identifica, s-a spus, ca să identifice mai ușor secția, adrese adiacente pentru a informa alegătorii cum să ajungă la secția de votare care e în mijlocul unui parc”, a afirmat Ivan.