Prima pagină » Știri » Guvernul nu poate emite OUG pentru prelungirea programului de vot. Decizia e la BEC

Guvernul nu poate emite OUG pentru prelungirea programului de vot. Decizia e la BEC

Guvernul nu poate emite OUG pentru prelungirea programului de vot. Decizia e la BEC
Executivul nu poate emite o ordonanță de urgență pentru prelungirea programului de vot, în condițiile în care decizia trebuie să vizeze toate secțiile de votare, iar votarea în unele dintre acestea în străinătate s-a încheiat, au declarat surse guvernamentale, pentru Mediafax.

„Dacă legea spune că programul este stabilit, Guvernul nu poate da o OUG. Doar BEC poate stabili acest lucru, pentru Guvernul se ocupă doar de organizarea cadrului legal de la început. Nu pot fi schimbate regulile în timpul jocului. De vreme ce unele secții de votare au fost închise, atunci Guvernul nu poate prelungi programul. În ziua votului singurul care poate decide este BEC. Guvernul face cadrul general al desfășurării alegerilor”, au explicat sursele pentru Mediafax.

În context, votarea în Noua Zeelandă a început sâmbătă, 22.00, ora României, respectiv ora 7.00 în Noua Zeelandă și s-a încheiat la 21.00, ora locală, însemnând duminică, 12.00, ora României.

Potrivit articolului 47, alineatul (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare: „Votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. La sediile secțiilor de votare se afișează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea”.

De asemenea, Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului stipulează că în cazul în care referendumul are loc concomitent cu alegerile europarlamentare, atunci cetățenii votează la aceleași secții de votare, în același interval orar și cu aceleași ștampile de vot pe buletine de vot separate.

„În situația în care referendumul național are loc la aceeași dată cu alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, alegerile pentru Președintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezența la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”, arată articolul 15¹ (1) ale legii menționate.

Președintele Biroului Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate (BESVS) Florentina Vasilățeanu a anunțat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens.

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a declarat, referitor la prelungirea programul de vot, că ministerul face o evaluare pentru a vedea dacă este posibil din punct de vedere legal acest lucru, având în vedere că legea prevede că secțiile de votare se închid la 21.00, ora locală.

Atât Alianța USR-PLUS, cât și PMP au cerut prelungirea programului de vot pentru ca toți cetățenii din Diaspora să poată vota.

Autor

Citește și