Prima pagină » Știri » Sesizarea USR privind numirea lui Stan și Deliorga ca judecători la Curte va fi discutată miercuri la CCR

Sesizarea USR privind numirea lui Stan și Deliorga ca judecători la Curte va fi discutată miercuri la CCR

Sesizarea USR privind numirea lui Stan și Deliorga ca judecători la Curte  va fi discutată miercuri la CCR
CCR dezbate, miercuri, sesizarea USR în legătură cu numirile lui Gheorghe Stan, șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), și a fostului vicepreședinte al CSM Cristian Deliorga în funcțiile de judecător al Curții Constituționale.

USR a sesizat, pe 14 mai, Curtea Constituțională în legătură cu numirile lui Gheorghe Stan, șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), și a fostului vicepreședinte al CSM Cristian Deliorga în funcțiile de judecător al CCR.

„Domnul Stan nu răspuns sau a răspuns greșit la întrebări. CV-ul lui nu ne face să concluzionăm că are pregătire profesională pentru funcția de judecător al CCR. De asemenea, nu îndeplinește condiția de independență a unui judecător la CCR. Faptul că a cerut dosarul Tel Drum de nenumărate ori, faptul că a dispus măsuri procesuale în cazul lui Kovesi, faptul că ulterior a retras un apel într-un dosar foarte important care a vizat fapte de corupție și care se referea la domnul Hrebenciuc, un dosar cu implicații mari, e vorba de pădurile României, ne demonstrează faptul că nu e independent din punct de vedere politic”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, în ziua depunerii sesizării la CCR.

De asemenea, acesta a adăugat că USR va sesiza CCR și în legătură cu numirea lui Cristian Deliorga, unul dintre motive fiind că audierea acestuia nu a avut loc și în plenul Senatului, ci doar în comisia juridică.

„De asemenea, în cazul domnului Deliorga nu și-a depus demisia înaintea numirii. S-a încălcat în mod flagrant legea în Senat, în sensul că audierea nu a fost efectuată și în plenul Senatului, așa cum impune legea.Trist e că tot ce s-a întâmplat în ultimul timp aruncă o umbră, din păcate, asupra CCR. La CCR nu trebuie să ajungă marionete sau oameni care nu sunt pregătiți profesionali. Chiar dacă jurământul se depune ulterior și mandatul începe ulterior, condiția legală e aceea ca de la momentul numirii să nu mai aibă calitatea de magistrat, sau care presupune o incomptabilitate. Numirea se face de către Cdep sau Senat și se finalizează cu publicarea deciziei de numire. E atipic, nefiresc să fii numit judecător CCR, să apari în Monitorul Oficial, să beneficiezi de imunitate, și să dispui acte procesuale în cauzele pe care le ai spre soluționare”, a explicat Stelian Ion.

Pe 7 mai, Camera Deputaților a votat pentru numirea lui Gheorghe Stan, șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în funcția de judecător al CCR, în locul lui Ștefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

În aceeași zi Senatul a votat pentru numirea fostului vicepreședinte al CSM Cristian Deliorga în funcția de judecător al CCR, propus de PSD. Acesta o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituțională, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.

Secția pentru judecători a CSM a aprobat, marți, eliberarea din funcție, prin pensionare, a lui Cristian Deliorga, judecător la Curtea de Apel Constanța, recent numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională Română.

 

Autor