Judecătorii Curții Constituționale au amânat, pentru data de 5 iunie, pronunțarea pe sesizarea USR în legătură cu numirile lui Gheorghe Stan, șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), și a fostului vicepreședinte al CSM Cristian Deliorga în funcțiile de judecător al Curții Constituționale.
USR a sesizat, pe 14 mai, Curtea Constituțională în legătură cu numirile lui Gheorghe Stan, șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), și a fostului vicepreședinte al CSM Cristian Deliorga în funcțiile de judecător al CCR.
„Domnul Stan nu răspuns sau a răspuns greșit la întrebări. CV-ul lui nu ne face să concluzionăm că are pregătire profesională pentru funcția de judecător al CCR. De asemenea nu îndeplinește condiția de independență a unui judecător la CCR. Faptul că a cerut dosarul Tel Drum de nenumărate ori, faptul că a dispus măsuri procesuale în cazul lui Kovesi, faptul că ulterior a retras un apel într-un dosar foarte important care a vizat fapte de corupție și care se referea la domnul Hrebenciuc, un dosar cu implicații mari, e vorba de pădurile României ne demonstrează faptul că nu e independent din punct de vedere politic”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, în ziua depunerii sesizării la CCR.
De asemenea, acesta a adăugat că USR va sesiza CCR și în legătură cu numirea lui Cristian Deliorga, unul dintre motive fiind că audierea acestuia nu a avut loc și în plenul Senatului, ci doar în comisia juridică.
„De asemenea în cazul domnului Deliorga nu și-a depus demisia înaintea numirii. S-a încălcat în mod flagrant legea în Senat, în sensul că audierea nu a fost efectuată și în plenul Senatului, așa cum impune legea. Trist e că tot ce s-a întâmplat în ultimul timp aruncă o umbră, din păcate, asupra CCR. La CCR nu trebuie să ajungă marionete sau oameni care nu sunt pregătiți profesionali. Chiar dacă jurământul se depune ulterior și mandatul începe ulterior, condiția legală e aceea ca de la momentul numirii să nu mai aibă calitatea de magistrat, sau care presupune o incomptabilitate. Numirea se face de către Cdep sau Senat și se finalizează cu publicarea deciziei de numire. E atipic, nefiresc să fii numit judecător CCR, să apari în Monitorul Oficial, să beneficiezi de imunitate, și să dispui acte procesuale în cauzele pe care le ai spre soluționare”, a explicat Stelian Ion.
Pe 7 mai, Camera Deputaților a votat pentru numirea lui Gheorghe Stan, șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în funcția de judecător al CCR, în locul lui Ștefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.
În aceeași zi Senatul a votat pentru numirea fostului vicepreședinte al CSM Cristian Deliorga în funcția de judecător al CCR, propus de PSD. Acesta o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituțională, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.
Secția pentru judecători a CSM a aprobat, marți, eliberarea din funcție, prin pensionare, a lui Cristian Deliorga, judecător la Curtea de Apel Constanța, recent numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională Română.