Prima pagină » Magazin » Ziua Copilului 2019: 1 iunie, marcat în 50 de țări. Ce pregătiri s-au făcut pentru celebrarea în România

Ziua Copilului 2019: 1 iunie, marcat în 50 de țări. Ce pregătiri s-au făcut pentru celebrarea în România

Ziua Copilului 2019: 1 iunie, marcat în 50 de țări. Ce pregătiri s-au făcut pentru celebrarea în România
Ziua copilului prinde toate lunile anului, dar 1 iunie e marcat în 50 de țări, iar România se numără printre spațiile în care aniversarea este programată în prima zi a primei luni de vară.

Ziua internațională pentru protejarea copilului este marcată în 50 de țări din lume pe 1 iunie. Prima aniversare a fost în 1950, fiind hotărâtă în luna noiembrie a anului anterior, de Federația Democratică Internațională a Femeilor, la Moscova. În unele țări Ziua Copilului este sărbătorită la alte date, ONU recomandând aniversarea pe 20 noiembrie. În realitate, nu este lună din an să nu exite o țară în care se marchează Ziua copilului în mod oficial. În Congo și Camerun, pe 25 decembrie, în lumea arabă, Franța, Grecia sau Suedia, pe 20 noiembrie, în Australia, în a patra miercuri din octombrie, în Nepal, Austria și Germania, în 14 și 20 septembrie, în Uruguay, în prima duminică din august, în Indonezia, pe 23 iulie, în Statele Unite, pe 9 iunie, în 2019 și pe 14 în 2020, în Marea Britanie, pe 23 mai, în 2019 și pe 10, în 2020, în Turcia, pe 23 aprilie, și așa mai departe, până în Bahamas, unde Ziua Copilului este prima zi de vineri din ianuarie.

În București, sâmbătă, în intervalul orar 11.00 – 18.00, copiii de toate vârstele sunt invitați să pătrundă în universul magic și plin de aventuri din spatele porților Teatrului Odeon: cea de-a II-a ediție a Zilei Copilului la Odeon.

Aventura din acest an începe cu un bilet de intrare #magicOdeon. Toții copiii care aleg să pornească în aventură trebuie să exploreze, pe baza unei hărți, un traseu plin de comori, învățăminte și, mai ales, de… spectaculos. Un „tunel magic” îi conduce către povestea măștilor de teatru, o „cărare a ghicitorilor” le pune la încercare pofta de joacă, pe o „corabie a viselor” se cufundă în marea bucuriilor, întreaga Sală Majestic le deschide o lume nouă, în care ei devin actori și sunt, deopotrivă, fermecați de pe pontonul din „Auditorium Majesticum”.
„Planșa micului arhitect” îi duce departe în timp, într-o călătorie în care ei sunt cei care ne arată un Teatru Odeon al viitorului, poate mai bun, desenat chiar de ei.

Scenariul evenimentului, creat de dramaturgul Mihaela Michailov, invită copiii într-un univers unic, în care, dincolo de joc și joacă,se încearcă pregătirea publicul spectator din viitor.

Povestea o vom îndulci cu înghețata celor de la Puro&Bio Romania și o vată de zahăr ca din povești, care aduce marea cu sine, tocmai din Constanța.

Actorii Teatrului Odeon vor fi alături în călătorie, ghidând, povestind, interpretând și mai ales bucurându-se alături de cei suficient de curajoși și curioși cât să ia parte la o aventură de neuitat.

Accesul la eveniment este gratuit, în baza unei rezervări pe site-ul Teatrului Odeon.

Fiindcă nu se poate 1 iunie fără joacă, la Muzeul Țăranului este programată o zi de distracție în ateliere și la filme, pentru copii de toatre vârstele.

Un atelier de pictură pe sticlă susține Bogdan Herăscu între 10.00 și 11.20. În timpul atelierelor de pictura din cadrul Atelierului de Creativitate este predată tradiționala tehnică a zugrăvirii pe sticlă, „veniți pietricele și plecați munticei”, spune organizatorul. Întâlnirea are loc la Atelierul de hârtie manuală, pentru copii de minimum 7 ani, maximum 80 iar numărul de participanți este de 8 persoane.

Un Atelier de modelaj în lut propune Crina Cranta, sâmbătă, între 11.00 și 12.30. „Ce am putea face astăzi mai potrivit decât jocuri? Vom gândi strategii și vom proiecta jocuri , pornind de la cele preferate, apoi vom modela figurine și pioni, trasee și alte elemente”, spun cei care susțin evenimentul gândit pentru 10 participanți trecuți de 6 ani. Costul pentru participare este de 15 lei de persoană și se achită la atelier.

Ovidiu Simionescu vine cu un atelier de modelaj în argilă și ceară între 11.30 și 13.00 iar temele sunt circul, animale fantastice, compoziții cu figuri geometrice, explorarea spațiului cosmic și lumea subacvatică. În cadrul fiecărei ședințe se vor prezenta exemple de lucru din fiecare din tehnicile abordate, lucrări de maeștri și vor avea loc discuții pe marginea lor. Se ține la Atelierul de hârtie manuală pentru copii cu vârste între 6 și 10 ani.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit o serie de activități distractive, conferințe, ateliere de creație cu imaginație și laboratoare de știință, precum și o expoziție cu animale vii, adusă la muzeu de Asociația „Pajura”. De la distracția în aer liber nu vor lipsi nici carismaticii actori Tony Dumitrescu (Dilu) și Brîndușa Ionascu (Dila), care vor însufleți petrecerea prin jocuri, concursuri și multe alte surprize.

Cei mici vor avea prilejul să participe la numeroase ateliere desfășurate atât în aer liber cât și în sălile atelier ale muzeului, precum și la o ediție specială a întâlnirii cu temerarii exploratori Dodi și Roni.

Itsy Bitsy se poate lăuda că a făcut posibil ca ziua de 1 iunie să fie Zi Liberă Națională și organizează cel mai mare eveniment de joacă parinți-copii din București. Anul acesta, pe 1 iunie, Parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti va găzdui 1uniFEST, cel mai Itsy Bitsy Festival, în care aducem activități pentru toată familia, jocuri și concursuri, distracție și o mulțime de surprize.

Este anunțată distracție timp de 12 ore, de la 8 dimineața la 8 seara, cu cele mai îndrăgite personaje Itsy Bitsy.

Ziua Copilului e sărbătorită la Rezidența BRD Scena9 de dimineața până seara, cu ateliere în parteneriat cu Asociația Da’DeCe, De basm și Rokolectiv Festival.

Participarea e gratuită la toate atelierele. Între 11.00 și 13.00, Care-i faza cu arta contemporană? e un atelier pentru copii și părinți în cadrul expoziției „Spațiu (Continuare și sfârșit)”, adresat micuților cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani. Atelierul e gândit sub forma unui exercițiu în care spiritul de observație, capacitatea de a descrie obiecte, senzații și forme, sau simpla curiozitate și imaginația sunt tot atâtea moduri de a explora spațiul și lumea înconjuratoare.

Între 14.00 și 15.00 sunt anunțate Lecții de(spre) nesupunere, un atelier pentru copiii cu vârste între 8 și 10 ani coordonat în curtea Rezidenței de Laura Grunberg. Înscrierile se fac printr-un mesaj privat pe pagina Rezidența BRD Scena9

Caravana Nesupuselor (proiect De basm) se oprește și în București. Copiii vor descoperi prin joc și dialog interactiv ce înseamnă nesupunerea și la ce este bună ea pentru pentru fiecare în parte dar mai ales pentru lume. Se vor lua la trântă cu stereotipurile cele rele, vor descoperi că succesul este de mai multe feluri iar în final vor aduce un omagiu nesupuselor din viața lor, arată cei de la Scena 9. De la orele 16.00, 17.00 și 17:0.30 și 18.30 se face Sgomot, atelier pentru copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani în holul Rezidenței cu Cătălin Matei (Sillyconductor). Sgomot este un laborator de științe muzicale înființat acum mai bine de 3 ani de Sillyconductor, sound artist din București. Sgomot e mereu altfel, de la workshopuri bazate pe vibrație pentru copiii cu dificultăți de auz la ateliere de folio sau field recording pentru adolescenți sau instalații interactive pentru cei foarte mici care se bucură să audă o floare râzând atunci cînd e mirosită.

În perioada 29 mai – 2 iunie Bookfest Junior se desfășoară în același timp cu Salonul Internațional de Carte Bookfest, la Romexpo, Bulevardul Mărăști nr. 65-67 (Piața Presei Libere), Pavilionul B2, având un stand special de evenimente: Colțul de lectură Bookfest Junior amenajat de JYSK Romania. „Bookfest Junior 2019 este un prilej pentru copii de a descoperi lumea minunată a cărților. Vor fi lansate cele mai așteptate titluri pentru copii și adolescenți, vor fi organizate întâlniri cu autorii și ilustratorii cărților. Vor avea loc atât în standul editurilor, pe scene, cât și în standul Bookfest Junior nenumărate ateliere bilingve, de lectură creativă, festivități de premiere pentru concursurile de eseuri, precum și multe activități de desenat, colorat și bricolat”, arată organizatorii.

Și Comuna Mogoșoaia sărbătorește Ziua Copilului. Publicul este așteptat începând cu ora 11.00 în Parcul Mogoșoaia la o sărbătoare de poveste. „Copiii de toate vârstele se vor bucura, rând pe rând, de o mulțime de jocuri și jucării, ateliere de pictură, picturi pe față, mascote, baloane, popcorn și vată de zahăr. De la ora 15:00, Magicianul Teo va aduce și mai multă bucurie pe chipul celor mici cu un spectacol de neuitat! 1 iunie, o sărbătoare de tradiție în comunitatea noastră, o sărbătoare despre copii și copilărie, despre generozitate și dăruire, despre inocență și momente frumoase. Să ne lăsăm inspirați de bucuria lucrurilor simple pentru ca nu-i așa? limita de vârstă nu există atunci când este vorba de copilul din noi…”, spun organizatorii.

Timișorenii au întâlnire în parcul Botanic, de la ora 9.00, pentru a pregăti viitoarea generație de bicicliști. „Pe 1 iunie, organizăm pentru al doilea an consecutiv Pedalarea copiilor. Până atunci, vă invităm să urmăriți pagina Verde pentru Biciclete și cea a evenimentului, unde vă așteaptă surprize și informații utile”, au anunțat organizatorii.

Biserica Neagră își deschide porțile tuturor copiilor la Brașov. În intervalele orare 10.00 – 13.30 și 15.00 – 19.00, toți copiii și elevii cu vârsta de până la 18 ani vor avea accesul gratuit. Programul de vizitare al Bisericii Negre se va întrerupe între orele 13.30 – 15.00, pe durata desfășurării în interiorul lăcașului de cult a unei cununii religioase. În perioada verii copiii și elevii cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de intrare gratuită la toate cele 35 concerte de orgă care vor avea loc în Biserica Neagră.

De ziua copilului, 1 iunie, la Muzeul ASTRA din Sibiu, are loc cea de-a XII-a ediție a Târgului Național de Jucării. Proiectul își propune realizarea unui dialog direct, nemijlocit, între meșterii populari și vizitatori, dar încurajarea generației tinere de a cunoaște și proteja, de a-și însuși și perpetua tradiția culturală. Timp de trei zile, peste 25 de meșteri, artiști și animatori, vor aduce în fața publicului jucării realizate prin tehnici tradiționale sau le vor reinterpreta prin tehnici moderne, cu utilizarea materialelor ecologice.

La Iași, Kidsland Club din Iulius Mall dă petrecere de rămas bun până la dereschiderea noului spațiu dedicat copiilor. Cei mici sunt așteptați să uite de tablete, telefoane, console și alte gadget-uri pentru câteva ore în care pot să învețe jocurile și joaca de odinioară cu cântece, Baba Oarba, Țară, Țară, vrem ostași, Rațele și vânătorii, De-a v-ați ascunselea sau Prinselea ca și cu o paradă a mascotelor. Intrarea este 15 lei pe oră pentru fiecare copil.

Nu vor lipsi momentele de teatru și animație pentru copii, presărate cu diferite meștesuguri tradiționale prin spectacolele „Croitorașul” și „Hainele cele noi”, o reinterpretare a unor basme celebre. De asemenea, sâmbătă și duminică, Asociația Veteres Milites va oferi vizitatorilor lecții interactive de reconstituire istorică.

 

Autor