Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a precizat marți, la Parlament, că prin măsurile luate în acest an în sensul suplimentării numărului de clase la școlile profesionale se încearcă evitarea situației prin care clasele de liceu ajung să se completeze cu elevi care au obținut în evaluări note sub cinci.
„Eu cred că trebuie să facem lucrurile în așa fel încât să nu tensionăm situația din școlile noastre, dar să ne apropiem de aceste deziderat… Vreau să știți că avem situația statistică care ne arată că s-au completat clase de liceu cu note între 2 și 3 sau între 3 și 4, ceea ce mi se pare că este inacceptabil”, a precizat ministrul Educației.
Ecaterina Andronescu a mai declarat și faptul că o mare parte din acești elevi ajung muncitori necalificați în străinătate, măsura de suplimentare a claselor profesionale fiind luată tocmai în sensul evitării acestor situații. Ministrul a mai precizat că se încearcă crearea unui context prin care cei cu medii sub nota 5 să nu mai intre în liceu, ci în aceste clase profesionale.
„Acesta a fost ideea și cred că nu este un lucru rău. Nu am forțat nota, nu îmi fac iluzii că în toate zonele țării care sunt sub cinci nu vor ajunge în școli liceale, oricum este un pas în direcția bună. Pentru că dacă ai dovedit pe parcursul ciclului gimnazial și la evaluarea de la clasa a VIII-a că tu nu faci față unor abilități teoretice atunci obligația școlii este să te îndrume spre formarea abiltăților practice și fără îndoială în felul acesta să capeți o meserie”, declară ministrul.
Ministrul Educației a informat că anul trecut locurile în liceu au fost suplimentate cu 30.000 de locuri, motiv pentru care promovarea ideii în spațiul public potrivit căreia anul acesta au fost date cu 30.000 de locuri mai puțin nu se fundamentează.
„Anul trecut au fost date peste cifra elevilor care erau în clasa a VIII-a în plus 30.000 de locuri. Deci, aș vrea să scot din ideile celor care promovează această chestiune că am dat cu 30.000 de locuri mai puține decât elevii de anul acesta. Toți elevii care sunt acum în clasa a VIII-a au un loc pentru clasa a IX-a fie la învățământul liceal, fie la învățământul profesional”, a declarat ministrul.
Ecaterina Andronescu a concluzionat spunând că din experiența anilor trecuți și a statisticilor realizate în acest sens, cei care intră în ciclul liceal cu medii sub 5 nu promovează nici examenul de bacalaureat la finalul acestuia, ultima cifră indicând un număr de 700.000 de elevi care nu au promovat BAC-ul.
„Analiza datelor din anii anteriori ne arată că toți cei care intră în liceu cu medii mai mici decât cinci se încadrează în cei care nu promovează examenul de bacalaureat. S-au adunat circa 700.000 de tineri care nu au promovat examenul de bacalaureat”, mai spune ministrul.