Viorica Dăncilă: România are una dintre cele mai mici datorii publice guvernamentale din UE

Viorica Dăncilă: România are una dintre cele mai mici datorii publice guvernamentale din UE
Publicat: 06/06/2019, 15:37

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit, joi, cu delegația de experți a FMI, condusă de Jaewoo Lee, șeful misiunii Fondului pentru România și Bulgaria, aflată în vizita anuală de evaluare a situației macroeconomice, procedură de consultare periodică cu autoritățile naționale, potrivit unui comunicat al Guvernului, remis MEDIAFAX.

Șeful Executivului a declarat că România a înregistrat în ultimii ani una dintre cele mai mari creșteri economice din UE. Potrivit Guvernului, pentru anul acesta, avansul economic este estimat la 5,5% din PIB, „în condițiile unui an agricol normal și ale redresării sectorului serviciilor și investițiilor, iar în 2020, creșterea economică este estimată la 5,7%”.

Viorica Dăncilă a declarat că datele Eurostat și INS au arătat o creștere PIB național, al doilea cel mai mare avans din UE pe primul trimestru al 2019.

„Chiar în această dimineață Eurostat și Institutul Național de Statistică ne-au dat din nou vești bune legate de creșterea Produsului Intern Brut. România înregistrează a doua cea mai mare creștere economică din UE pe primul trimestru al acestui an. Este un avans sustenabil, la care au contribuit aproape toate ramurile economiei. Datele oficiale privind evoluția economică validează măsurile guvernamentale și ne confirmă că suntem pe drumul cel bun”, a afirmat prim-ministrul, citat în comunicare.

Executivul transmite că, în acest context, investițiile se vor consolida pe fondul unei îmbunătățiri în implementarea proiectelor finanțate din fonduri UE, în condițiile în care rata absorbției a crescut la 29%, „foarte aproape de media europeană de 31%, a creșterii veniturilor populației, precum și a amplificării și diversificării surselor bugetare naționale de finanțare”.

Guvernul transmite că măsurile de stimulare fiscală acordate sectorului construcțiilor au condus la „o revigorare semnificativă a acestei activități în trimestrul I 2019, evoluție pozitivă care va contribui la creșterea economică, precum și la redinamizarea investițiilor”.

„Totodată, prim-ministrul a arătat că ocuparea forței de muncă are o dinamică pozitivă, concomitent cu majorarea consistentă a salariilor atât în mediul privat, cât și în sectorul public. De asemenea, România își menține nivelul de competitivitate, înregistrând o creștere robustă a exporturilor și continuă să obțină câștiguri semnificative în cota de piață la export, captând o parte tot mai mare din comerțul legat de lanțurile de producție ale UE”, potrivit sursei citate.

Comunicatul de la Palatul Victoria mai transmite că premierul Dăncilă a spus că România are una dintre cele mai mici datorii publice guvernamentale din UE, fiind sub pragul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht.

De asemenea, Guvernul notează că datoria publică reprezintă 38,7% din PIB la finalul lunii martie 2019, potrivit legislației naționale, iar în conformitate cu metodologia UE, datoria administrației publice este de 34,9% din PIB, raportată la aceeași dată.

„Executivul va continua aplicarea Programului de Guvernare, în beneficiul românilor, în condițiile asigurării echilibrelor economice menite să vizeze o dezvoltare sustenabilă a României, prin măsuri care vor duce la creșterea investițiilor și o alocare eficientă a resurselor”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

La întrevedere au mai participat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, șeful Cancelariei Primului-Ministru, Costin Mihalache, și președintele ANAF, Mirela Călugăreanu.

Eurostat a publicat, joi, datele privind economia UE. România a avut în primul trimestru al anului, în comparație cu perioada similară din 2018, a doua creștere economică din UE, de 5,1%, după Ungaria (5,2%) și înaintea Poloniei (4,7%), potrivit Eurostat.

INS a anunțat că economia României a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5%, pe serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, și cu 5,1% pe serie ajustată sezonier. PIB s-a majorat, în comparație cu ultmul trimestru din 2018, cu 1,3%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua...
Transportatorii au luat foc. Traficul cu probleme îi scoate din minți
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Istoria modei, modificată pentru totdeauna de invenția acelor din os de acum 40.000 de ani
×