Marius Tucă Show | Mircea Lucescu: Echipele mici nu mai au acces la masa bogaților

Publicat: 08/06/2019, 10:00
Actualizat: 08/01/2020, 21:36

Mircea Lucescu a arătat că echipele mari care au reușit să se impună au o istorie, tradiție, putere financiară și putere sportivă.

„Echipele mari, echipele care câștigă titluri, sunt cele care au istorie, nu ca la noi unde erau echipe care apăreau peste noapte ,care câștigau și dispăreau, istorie trebuie să ai pentru că nu te acceptă lumea mondială a sportului, tradiție, adică să câștigi titluri și atunci chiar dacă ai un moment de cumpănă, poți reveni și încrederea suporterilor există, putere financiară pentru că fără asta nu se mai poate. Iar cum se distribuie în momentul de față banii în competițiile europene, întotdeauna sunt în avantaj echipele mari ca de altfel le fac și mai puternice, își pot permite să arunce pe piață zeci de milioane, sute de milioane de euro pentru a lua un jucător. Și putere sportivă care e foarte importantă, adică accesul pe care îl ai la Comisiile Europene, la UEFA la FIFA, peste tot, de o manieră se tratează o echipă de acest fel și de altă manieră echipele mici”, a afirmat fostul selecționer.

Mircea Lucescu a ilustrat inclusiv cu propria experiență ce înseamnă să fii o echipă mică într-o competiție mare.

„Mă uitam la mine dacă s-ar fi întâmplat meciul cu Ucraina, fiind antrenorul echipei Turciei, cu 2 goluri nevalabile unul este afară, altul în offside, nu am făcut decât să arăt arbitrului că a greșit, nu am făcut nimic altceva. M-au lăsat primul meci cu Croația, am câștigat cu Croația și al doilea meci m-au trimis în tribună cu o zi înainte de meci. Toate astea s-au făcut în favoarea cuiva. Îmi aduc aminte când Irlanda, chiar dacă juca împotriva Franței, într-un meci unde Franța a câștigat 1-0 a fost un scandal imens în Europa occidentală de greșeala pe care a făcut-o arbitru atunci. Deci, și nu spun că este intenționat, este o distanță psihologică, o spun italienii, față de echipele mari și față de jucătorii mari, există o altfel de înțelegere față de jucătorii proveniți mai ales din părțile astea estice ale Europei”, a explicat antrenorul.

Acesta a susținut ca pentru echipele din estul Europei să ajungă în finalele unei cupe europene, inclusiv cupa UEFA, competiție în care au început să se bată și echipele mari datorită faptului că atrage bani mulți.

„Acum spun, e foarte greu pentru echipele din est să mai ajungă în fazele finale ale competițiilor, adică dacă una dintre ele ajunge în sferturi de finale ca și cum a câștigat Champions League sau Europa League. A mai fost o perioadă, posibilitatea de a câștiga Cupa UEFA, acum și acolo sunt echipele foarte mari pentru că și acolo au început să fie bani mulți, pentru că acolo este și interes deosebit, un titlu înseamnă foarte mult, ați văzut ce a fost și la ultimul meci Chelsea cu Arsenal, și de aceea e foarte greu. Atâta timp cât campionatele astea ale Europei nu ajung la nivelul campionatelor din vest e foarte greu, sunt cinci campionate mari ale Europei și al șaselea se mai vede, pentru că al 6șaselealea campionat este considerat în funcție de participarea suporterilor, participarea publicului”, a explicat Mircea Lucescu.

În opinia sa, jocul slab și pierderea unei competiții nu trebuie să fie argumente pentru publicul spectator care „ar fi trebuit să vină la stadion indiferent dacă își iubește echipa de suflet”.

Mircea Lucescu a mai spus că la Liverpool, dar și la celelalte echipe s-a investit enorm, aspect ce poate fi remarcat prin imaginea pe care și-au creat-o și banii pe care îi iau din drepturile de televizare.

„Și cum te poți lupta cu aceste echipe care iau cei mai tari jucători… pe aceste echipe nu le poți bate decât cu o extraordinar de bună organizare de joc, cu posibilitatea de a construi o echipă o perioadă mai lungă, surprinzându-i printr-o foarte bună pregătire”, a spus fostul selecționer.

El a amintit de anii 90, când rivalitatea Steaua-Dinamo, în special, și cu Craiova au creat echipe, jucători, stare de spirit și au umplut la refuz stadioanele.

Cu toate acestea, Mircea Lucescu e categoric în ceea ce privește șansele echipelor din estul Europei să ajungă la masa bogaților.

„Nu, încă mult timp de acum încolo. Singura țară care ar mai putea face lucrul acesta este Rusia. Și-au pus la punct infrastructura, stadioane extraordinare peste tot, suporterii au început să vină în număr din ce în ce mai mare, au creat o rivalitate între echipe…”, a explicat antrenorul.

Numai că și Rusia are probleme în atrage mari jucători la cluburile sale, una dintre ele fiind condițiile meteo.

„E foarte greu să suporți iarna rusească, să faci transferele, voiajele de aproape 4-5 -6 ore, ajunge dimineața, e foarte greu pentru jucătorii mari să suporte astfel de condiții”, a spus Mircea Lucescu.

În opinia sa, Turcia ar fi putut să câștige în competițiile europene deoarece a investit enorm în echipe precum Galatasaray, Beșiktaș, Fenerbahce, chiar cu riscul falimentului, acestea acumulând datorii de câte 400 de milioane de euro datorii.

„Deci e foarte greu, tot din dorința de a ajunge să joace în fazele finale ale competițiilor europene, au permis echipelor să joace cu străini. Galatasaray a câștigat campionatul acesta cu 11 jucători permanent pe teren, străini, nici un jucător turc. Celelalte câte 7-8-9, chiar și echipele mai mici. Sigur asta a creat un campionat interesant, destul de puternic și foarte urmărit de suporteri, dar nu a fost de ajuns în a face pasul în Europa”, a mai spus Mircea Lucescu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar