Analiza MAI privind alegerile europarlamentare: Votul, îngreunat de organizarea simultană a celor două scrutine

Analiza MAI privind alegerile europarlamentare: Votul, îngreunat de organizarea simultană a celor două scrutine
Publicat: 10/06/2019, 20:23

Potrivit analizei privind organizarea, de către Ministerul de Interne, a alegerilor pentru europarlamentare și referendum din 26 mai în țară, Autoritatea Electorală Permanentă a organizat 18.730 de secții de votare, cu peste 100 mai multe decât la alegerile parlamentare din 2016.

„Apreciem că, procedura de vot a fost îngreunată de organizarea simultană a celor două procese electorale și de funcționarea deficitară a SIMPV concretizată în timpii ridicați necesari validării CI-urilor, slaba instruire a operatorilor de tablete din secțiile de votare și multitudinea de semnale eronate privind posibile cazuri de vot multiplu”, se arată în analiza semnată de ministrul de Interne, Carmen Dan.

„În săptămâna premergătoare desfășurării celor două procese electorale, respectiv în data de 23 mai 2019, a fost organizată o nouă ședință a Comisiei Tehnice Centrale. Cu această ocazie a fost trecut în revistă stadiul îndeplinirii sarcinilor care revin fiecărei instituții și au fost puse la punct ultimele detalii organizatorice. În cadrul ședinței a fost făcut un apel ferm la toți participanții la aceste procese electorale – cei implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor, competitorii electorali și alegători – să dea dovadă de corectitudine și de bună credință”, mai spune analiza.

În sursa citată se mai arată că la ședința de dinaintea alegerilor a fost subliniat faptul că efectivele MAI nu au atribuții cu privire la operațiunile de votare sau la ceea ce se întâmplă în secțiile de votare.

„În preziua votului, Ministerul Afacerilor Interne a sesizat Biroul Electoral Central cu privire la anumite situații care ar putea apărea pe parcursul desfășurării votului și care impun un mod unitar de consemnare în procesele verbale privind rezultatele votării. Este vorba de părăsirea localului de vot cu buletinul de vot, lăsarea buletinului de vot în cabina sau neintroducerea de către alegatori în urnele de vot a buletinelor de vot primite. Acest tip de acțiuni care constituie încălcări ale legii ar fi putut afecta cheile de control utilizate pentru înregistrarea proceselor verbale privind rezultatele votării, sens în care Ministerul Afacerilor Interne a solicitat Biroului Electoral Central să analizeze și să stabilească o procedură unitară de urmat. Prin răspunsul comunicat Ministerului Afacerilor Interne, Biroul Electoral Central nu a apreciat necesară adoptarea unei circulare în sensul aspectelor sesizate”, mai arată sursa citată.

În ziua votului, a fost sesizată o anumită particularitate în legătură cu semnalările primite la Ministerul Afacerilor Interne din Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

„Astfel, în primele 5 ore de la începerea procesului de votare, au fost înregistrate peste 570 de semnalări referitoare la posibile situații de vot multiplu. Conform prevederilor legale, aceste semnalări ajung la instituția noastră, întrucât ele apar ca posibile fapte penale. În urma verificărilor punctuale, la fața locului, un număr semnificativ din aceste semnalări nu s-au confirmat, restul fiind în cercetare, sens în care se evidențiază posibile erori în operarea tabletelor din secțiile de votare de către operatorii acestora. Tipul acesta de situații s-au multiplicat pe parcursul zilei de votare, ajungându-se ca la finalul votului să fie înregistrate 9.282 de semnalări privind posibile cazuri de vot multiplu, iar din cele peste 2.600 de cazuri verificate, au fost infirmate deja peste 1.600. Toate sesizările primite au fost date Poliției și sunt încă în proces de verificare”, se mai punctează în sursa citată.

În aceste condiții, spune Carmen Dan în raport, MAI a transmis către Serviciului de Telecomunicații Speciale o corespondență în care sesizează această situație de fapt, inclusiv posibilitatea înregistrării unor erori asupra modului cum sunt selectate și opțiunile de vot ale alegătorilor – pentru unul sau ambele procese electorale.

În ceea ce privește siguranța votului asigurată de către polițiști la alegerile din 26 mai au fost înregistrate 406 incidente electorale, cu 14,16% mai puține față de ziua alegerilor parlamentare din anul 2016.

„Dintre acestea, 86 au vizat infracțiuni, cu 17,3% mai puține, pentru care sunt cercetate 37 persoane. Totodată, au fost aplicate 46 sancțiuni contravenționale, din care 15 amenzi cu o valoare de 7.600 lei, față de 64 sancțiuni contravenționale, din care 29 amenzi cu o valoare de 26.100 lei”, arată sursa citată.

La capitolul concluzii, Carmen Dan arată că Ministerul de Interne a desfășurat, potrivit competențelor legale, activități pentru asigurarea derulării procesului electoral în condiții normale.

„Structurile M.A.I. au asigurat, prin modul de dispunere și intervenție, derularea întregului proces electoral într-un climat de siguranță ridicat, fără înregistrarea de disfuncționalități sau sincope majore, în condițiile unei participări ridicate a persoanelor cu drept de vot, de aproximativ 50% la alegerile europarlamentare, respectiv de peste 41% la referendum. În acest fel, a fost garantată îndeplinirea obiectivului asumat de Guvernul României privind desfășurarea în condiții de transparență și corectitudine”, mai arată sursa citată.

Pe parcursul derulării votului, a funcționat Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și prevenire a votului multiplu, gestionat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, care a înregistrat în ziua scrutinului 9.282 semnalări privind posibile incidente electorale specifice. Toate aceste semnalări au fost și sunt în continuare verificate de către Poliție.

Din verificarea a peste 2.600 de cazuri semnalate, până în prezent au fost infirmate peste 1.600 de cazuri.În urma verificărilor efectuate de structurile specializate ale M.A.I. în ziua votului a rezultat că în 31 de situații sunt suspiciuni cu privire la comiterea unor fapte de natură penală în ce privește frauda la vot, din care: fapta de a vota fără drept – 18 evenimente; fapta de a vota de două sau mai multe ori – 13 evenimente, mai punctează ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Reacție tranșantă a Bisericii Ortodoxe Române după imaginile cu „Cina cea de Taină” de la...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia...
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Cât de mare poate crește creierul animalelor? Misterul e la un pas de a fi...