Un nou CEx al PSD: Social-democrații au decis să organizeze Congresul pentru alegerea președintelui pe 29 iunie / Dăncilă, despre pactul lui Iohannis: Nu avem de ce să îl semnăm / Ce spune premierul despre echipa cu Oprișan și Bădălău

Publicat: 13/06/2019, 16:04

16:02 Marian Oprișan, despre Șerban Nicolae: Are experiența necesară, e matur, e un bărbat puternic

Marian Oprișan a declarat joi, la finalul CEx al PSD, că Șerban Nicolae este un „bărbat puternic”, referindu-se la o posibilă candidatură a acestuia pentru alegerile prezidențiale. El a precizat că PSD este un „organism viu, care reacționează”, privind alegerea datei Congresului pe 29 iunie.

Citește continuarea…

15:54 Dăncilă, despre candidatura la șefia PSD: Nu voi merg cu o echipă

Președintele interimar al PSD a afirmat că nu va merge cu o echipă în candidatura pentru șefia partidului, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora premierul va face tandem la conducerea formațiunii cu Marian Oprișan și Niculae Bădălău.

„Da, eu sunt hotărâtă să candidez dar aceasta nu împiedică alți colegi sau colege să candideze, sunt hotărâtă să candidez pentru că eu cred că pot să aduc echilibru în acest moment, pot să aduc consens și pot să am o abordare care să unească organizațiile PSD și să dea un impuls fiecăruia ca să ne mobilizăm pentru alegerile prezidențiale. Pentru că eu chiar cred că pot face acest lucru, iar dincolo de persoane este important ceea ce putem să facem în perioada următoare astfel încât PSD să câștige alegerile prezidențiale”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul CEx, întrebată dacă este decisă 100% să candideze la șefia PSD.

Întrebată dacă îi va avea în echipă pentru funcțiile de președinte executiv și secretar general pe Marian Oprișan și Niculae Bădălău, dacă va fi aleasă, Dăncilă a răspuns: „Am auzit și eu această versiune, este liber fiecare coleg să candideze și fiecare colegă, eu nu voi merge cu o echipă, nu voi veni în fața Congresului să spun eu candidez la președinția partidului în condițiile în care președintele executiv este X secretar general este Y. pentru că această abordare mi s-ar părea o abordare incorectă față de toate colegele și toți colegii mei. Lista este deschisă și am aceeași susținere pentru toți colegii și toate colegele. Eu am vorbit în numele meu și sunt convinsă că cei care vor candida și la președintele partidului și la președinte executiv și la secretar general sunt oameni de valoare și care pot face față cu succes acestor funcții”.

În spațiul public au apărut informații că Viorica Dăncilă va avea în echipa de conducere, dacă va fi aleasă președinte al PSD pe Marian Oprișan și Niculae Bădălău.

Referitor la subiect, Robet Negoiță, primarul sectorului 3, a catalogat drept „un coșmar” echipa formată din Dăncilă-Oprișan- Bădălău, susținând că Executivul este cel care timp de trei luni a furat banii primărilor.

15:29 Dăncilă, despre sondarea prezidențiabilului PSD: Oricine își poate exprima dorința

Președintele interimar al PSD Viorica Dăncilă a declarat joi, după ședința CEx, că orice membru al formațiunii poate fi testat, dacă își manifestă intenția de a participa la prezidențiale. Dăncilă a spus că aceleași reguli se aplică și lui Șerban Nicolae sau Liviu Pleșoianu.

Citește continuarea…

15:22 Dăncilă, despre pactul propus de președintele Iohannis: Nu avem de ce să semnăm acest pact

Premierul Viorica Dăncilă, a declarat joi, la finalul CEx al PSD, că partidul pe care îl conduce interminar nu se va prezenta la semnarea pactului inițiat de președintele Klaus Iohannis privind semnarea Acordului Politic Național care vizează consolidarea parcursului european al României.

„Nu, nu am fost invitată. Probabil s-a luat în calcul și declarația pe care am făcută în legătură cu acest pact. Noi am spus că vrem să depunem amendamente și atâta timp cât amendamentele mele nu se regăsesc în acest pact, nu avem de ce să semnăm acest pact”, a declarat Viorica Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, joi, de la ora 16.00 la Palatul Cotroceni cu liderii partidelor de Opoziție pentru semnarea Acordului Politic Național care vizează consolidarea parcursului european al României.

Premierul Viorica Dăncilă spunea, pe 7 iunie, că președintele trebuie să iasă din logica de campanie electorală.

Liderul interimar al PSD i-a propus șefului statului un set de principii și valori obligatorii pentru România, printre care înlăturarea dublului standard, o Uniune Europeană în care toate statele membre să se bucure de aceleași drepturi și beneficii, condamnarea ingerințelor de orice fel în actul de justiție – inclusiv a protocoalelor secrete – și înlăturarea discriminării de salarizare pe teritoriul Uniunii.

15:10 Anunț în CEx-ul PSD: Șerban Nicolae și-a anunțat dorința de a candida la prezidențiale

Senatorul PSD Șerban Nicolae și-a anunțat, în ședința Comitetului Executiv de joi, dorința de a candida la alegerile prezidențiale, au declarat surse din partid pentru Mediafax.

Citește continuarea…

15:00 Adrian Năstase, mesaj în timpul CEx al PSD: Să fim un partid și nu o asociație de grupulețe

Fostul premier Adrian Năstase a scris joi, pe blog, în timpul ședinței CEx al PSD, discursul pe care l-a ținut în anul 2008, la reuniunea Consiliului Național al PSD, care, spune fostul lider social-democrat, se potrivește situației de acum a partidului.

Adrian Năstase vorbea în 2008 despre renașterea partidului, în timpul președinției lui Traian Băsescu, invocând istoria indelungată a PSD „la fel de îndelungată ca și democrația românească”, făcând apel la social-democrați să îl citească înaintea votului la moțiune, de congres și înainte de campania pentru prezidențiale.

„N-ar trebui să uităm că suntem principalul partid de stânga, că asta înseamnă forța și că dacă chiar trebuie să existe frică în legătură cu PSD, nu noi suntem cei care ar trebui să ne temem. Cu o condiție: să fim un partid și nu o asociație de grupulețe ușor de cucerit, una după alta”, se arată în mesajul fostului premier.

Redăm integral discursul lui Adrian Năstase de la Consiliul Național al PSD din anul 2008.

„Doamnelor si domnilor, Dragi colegi,

… Nu vreau sa credeti ca ma refugiez intr-un trecut caldut. Vreau insa sa cred ca acesta este un loc unde putem sa realizam un obiectiv destul de important – sa reafirmam cine suntem. Si cred ca este, acum, dupa trei ani, pentru noi toti, o sansa sa depasim definitiv acea perioada in care paream rusinati sau speriati de partidul din care făcem parte.Nu era pentru prima data, pentru cei mai vechi in partid , va aduceti aminte formulele „criptocomunisti”, „neocomunisti”, „dinozauri” sau „pui de dinozauri” sau „parinti” de dinozauri . Toate formulele pe care puteau sa le inventeze cu o propaganda extrem de agresiva a dreptei impotriva noastra.

Ni s-a spus, si ni se spune in continuare, se ca suntem demodati. Am incercat uneori, si ma intreb daca a fost bine,am incercat sa ne croim alte haine, chiar daca nu cadeau bine pe noi. Ni se spunea ca suntem răi, necinstiti si nepriceputi si incepuseram sa ne privim noi insine cu suspiciune, ca si cum am trait o vreme un vis in care se adunau, ca intr-un cosmar, greselile.

Uitam atunci, sau ni se sugerase sa uitam, ca un partid inseamna mereu doua lucruri: un grup de oameni cu anumite idei si un electorat care se regaseste in acele idei.

Pe parcursul ultimilor ani, dragi colegi, electoratul nostru ne-a asteptat si cred ca ne asteapta, in continuare, la o nouă intalnire, cu si mai multele probleme ce asteapta solutii. Partidul nostru nu a fost intotdeauna foarte iubit, dar el a fost respectat. A fost respectat pentru solutiile pe care le-a adus la problemele tarii, pentru proiectele care le-a lansat si pe care a stiut sa le duca la indeplinire, pentru oamenii sai – cel mai adesea profesionisti, oameni serioasi, oameni respectabili.Tara asteapta de la noi, din nou, aceeasi atitudine. Este important de aceea sa reincepem sa vorbim cu ei, sa gandim campania electorala care va urma in termenii unui dialog care sa puna accentul pe solutii.Pentru ca am vorbit despre perceptia noastra, uneori mai buna, alteori mai putin buna, despre perceptia la televiziuni sau in mass media as vrea sa va spun ca in ciuda aparentelor, presa scrie uneori, poate chiar indirect – sau direct in anumite situatii – numeroase lucruri bune despre noi…

Iata, stim ca peste granitele tarii muncesc astazi milioane de romani care trimit in tara anual miliarde de euro. Acest proces a inceput din momentul in care noi am reusit eliminarea vizelor pentru spatiul Schengen si circulatia acestor oameni a devenit libera. Oricare dintre proiecte are parti bune si parti rele. Vedem acum si partile rele ale acestui proiect, pe care insa, in urma cu sapte- opt ani, toti romanii il asteptau cu infrigurare. Sa incercam sa vedem mai departe – a doua faza -, care este solutia pentru ca romanii sa aibe si salarii decente dar sa poata sa aibe si grija de copiii lor, acasa la ei…

Dragi colegi,

Daca exista, totusi, un motiv pentru care unii dintre noi mai stau cu privirea in pamant si cauta solutii acolo unde nu exista, acest motiv este frica. Si vreau sa va vorbesc astazi despre ceea ce cred eu ca, in momentul de fata, marcheaza viata publica si viata partidului dar si viata personala a romanilor, in tara. Din pacate, frica tinde sa devina o institutie distincta in Romania. Ea tinde sa devina o fantoma cu drept de decizie in partide, cu drept de vot in parlament sau la urne.

Sa incep cu inceputul, frica din PSD. Frica din PSD are la baza frica de PSD. Daca am fi devenit cu adevarat un partid mort, fara viitor, nimeni nu s-ar mai fi straduit macar sa ne spuna asta. Am fi constatat-o probabil si singuri. Dar ni s-a spus, trei ani, ca am iesit din istorie pentru ca eram cel mai mare partid si toti adversarii nostri, separat sau impreuna, au o anumita caracteristica: sunt incapabili sa conduca. Ei pot deveni cu adevarat importanti doar daca noi am deveni cu adevarat o amintire.

Asa s-a nascut, la inceputul lui 2005, conceptul de „partid blestemat”, partidul din care nu e bine sa faci parte iar daca faci, totusi, parte din el, e bine sa te straduiesti sa-l rupi in bucati. Ni s-a sugerat sa ne fie frica de apartenenta noastra, de colegii nostri, de trecutul nostru, de ideile noastre, de guvernarea noastra.

Mai presus de orice, ni s-a sugerat sa ne gasim solutii individuale, fiecare pentru el, negociind cu unii si cu altii diverse formule cetoase, indaratul unor usi inchise. De frica. Daca exista intr-adevar o formula prin care acest partid poate fi distrus, atunci aceasta este. PSD a depasit mereu perioadele dificile prin unitate. Si tot prin unitate a reusit perioadele lui bune. Cei care ne-au studiat, stiu lucrul asta. Nici noi nu ar trebui sa-l uitam. Să fim, din nou, o echipă unită!

N-ar trebui sa uitam ca suntem principalul partid de stanga, ca asta inseamna forta si ca daca chiar trebuie sa existe frica in legatura cu PSD, nu noi suntem cei care ar trebui sa ne temem. Cu o conditie: sa fim un partid si nu o asociatie de grupulete usor de cucerit, una dupa alta.

Frica din PSD nu e decat o parte din frica generala care tinde sa se instaureze in viata publica din Romania. Exista fara indoiala si frici politice sanatoase. Teama de electorat spre exemplu. Teama ca un proiect nu e suficient de bine construit.Teama ca relatia noastra cu cetatenii nu este pe frecventa cea mai buna. Dar noi nu vedem aceste lucruri. Noi vedem de fapt, astazi, teama de DNA, teama de propriii parteneri, teama de propriii colegi, teama de dimineata urmatoare in care nu se stie ce vom mai citi in ziare.

… Un proverb suedez observa ceva interesant si real: frica e cea care da unui lucru mic o umbra enorma…

Proiectele stau pentru ca nu isi asuma nimeni raspunderi. De frica. Institutiile stau pentru ca nu mai stiu cine le conduce cu adevarat. Stau de frica…

Pentru multi romani, situatia actuala nu mai poate continua. Integrarea europeana si cresterea economica ar fi trebuit sa fie sansa tuturor pentru o viata mai buna. Ar fi trebuit sa creeze mai multe sanse si sa schimbe in bine perspectivele fiecaruia pentru viitor. Din pacate, dezordinea actuala a anulat aceste sanse. Cresc preturile, banii europeni nu se vad in tara, locurile de munca se imputineaza, iar sansele de a-ti face o viata linistita si prospera acasa la tine sunt tot mai putine. Prea multi oameni sunt speriati de ce se intampla. Noi, cu experienta pe care o avem, trebuie sa le aratam oamenilor ca exista o alternativa. Una care sa insemne mai multa ordine, mai multa disciplina din partea institutiilor, mai mult respect pentru cetateni, mai multe sanse in viata pentru tineri, batrani, pentru cei dezavantajati, de la oras sau de la sat. O astfel de alternativa este bazata pe incredere si pe bun-simt. Calitati pe care, din pacate, actualul presedinte nu le cunoaste.

Bertrand Russel spunea că frica e cea care creeaza instinctul de haita si tinde sa nasca intoleranta si violenta impotriva celor care nu fac parte din haita respectiva. E ceea ce s-a incercat, cu buna stiinta, in Romania acestor ultimi ani. Scrierea unei alte istorii, a unei alte realitati. Noi , va readuc aminte acest lucru si n-am sa-mi schimb niciodata parerea , noi am castigat alegerile (din 2004 n.b.) si s-a dezbatut indelung de ce le-am pierdut.Poate ca INCA nu stim. Guvernele au stat pe loc, economia a stat pe loc, dar s-a vorbit mai mult despre alegeri anticipate, in vreme ce noi eram acuzati de necinste, in baza unor dosare televizate in care nu se afla nimic.

Regizorii acestui spectacol au incercat sa defineasca partide bune din nastere si partide rele din nastere. Ce reprezinta asta daca nu acel instinct de haita? Uitati-va la ce s-a petrecut in Bucuresti in ultimii ani, cum zburda terenurile din domeniul public, cum infloresc bordurile an de an, cum nu se pune in aplicare niciunul din proiectele de sute de milioane de euro pe care le descrie generos primarul general. Consecinta? Tot mai multi dintre adversarii lui Basescu bat drumurile anchetelor in vreme ce vinovatii dezastrului din capitala stau linistiti in vacantele lor continue.

Frica de pe scena politica , dragi prieteni ,transmite frica in societate. Pare aproape absurd sa mai vorbim de frica in Romania lui 2008, la 18 ani de la o revolutie impotriva fricii. Si totusi acest absurd s-a produs, chiar daca parametrii lui sunt schimbati fata de comunism.

Exista in Romania, in primul rand, frica de viitor. Nimeni nu mai vorbeste cu adevarat cu asociatiile civile, multe dintre temele care se dezbat indelung sunt fie false sau departate de interesele cetateanului obisnuit. Iar cetateanul nu stie nimic despre ziua de maine si umple acest gol cu frica. Apar fenomene noi si reguli noi, telefoane noi, cu sisteme tot mai sofisticate de ascultare, oportunitati adevarate sau false, pericole reale sau nu. Lumea globalizată a evoluat, dezbaterea publica a ramas mult în urmă. Comparati subiectele de prima pagina din ziarele romanesti si din cele occidentale!

Mai mult, oamenii buni si capabili nu se mai implica in proiecte, in plan local sau national, pentru ca le e frica.Frica de a semna, frica de a se angaja. Ei nu stiu cine conduce aceasta tara si, hai sa fim cinstiti, nici noi nu prea stim. Or, traim un moment in care dezvoltarea este strans legata de ideea de implicare si de incredere. Oricum am lua-o, frica este cel mai mare dusman al Romaniei de azi pentru ca o impiedica sa scape definitiv de dezordine si de saracie.

Daca vrem sa castigam alegerile, va trebui sa luptam impotriva fricilor care ne inconjoara, pe noi sau pe romanii care ne sustin. Fara orgolii, fara pasiuni personale, fara obiective nerealiste. Pasii sunt simpli, i-am mai facut impreuna pana acum. In 2000, cand am cucerit puterea, propunand oamenilor o alternativa de bun-simt la ceea ce fusese inainte , inainte de 2000, un regim bazat pe haos, dezordine, panica si amatorism si care, iata, se repeta.

In 2004, am obtinut un rezultat foarte bun, luptand cu partide cu discurs isteric, la fel de amatorist si, dupa cum acesti trei ani au dovedit, la fel de haotic si de periculos. Acum, in 2008,dragi prieteni, avem datoria fata de electoratul nostru, dar si fata de noi insine, sa venim cu o oferta clara si simpla. O oferta in care solutiile economice sa reduca diferenta dintre bogati si saraci; in care solutiile sociale sa duca la imbunatatirea serviciilor de sanatate, educatie si cultura; in care solutiile de politica externa sa scoata Romania din izolare si sa ii redea anvergura de stat european, demn si important.

Doamnelor si domnilor, stimati colegi,

Poate că acest discurs pare prea departe de temele mult mai militante, mai pline de adrenalina pe care le-ati ascultat. Ceea ce vreau sa va ofer ca mesaj, ceea ce vreau sa va transmit ca emotie nu este neaparat un text filosofic. Dar, pentru a construi, avem nevoie de fundament, avem nevoie sa regasim valorile social-democratice, avem nevoie sa invatam, in permanenta, de la altii. Uitati-va de exemplu, Franta – o tara dezvoltata -, presedintele ei a solicitat unei comisii, conduse de domnul Jacques Attali, 300 de propuneri de modernizare a economiei si solutii pentru inbunatatirea randamentelor economice, in timp ce la noi suntem inca blocati intr-o economie de tranzitie care nu reuseste sa intre in zona economiei performante. Am construit o economie functionala de piata, pentru ca alte tari sa-si vinda, pe piata noastra, produsele lor. Este momentul sa ajungem la o reindustrializare care sa ne permita si noua sa producem si sa exportam mai multe produse …

Dragi prieteni,

Bolile…, bolile sociale, bolile pe care uneori le simtim in viata comunitatilor, au medicamentelor iar atunci cand vorbim despre frica exista un remediu. Il stim. Se cheama curaj. In cazul nostru , in politică, curaj inseamna sa ne asumam din nou , sa ne asumam cu putere ceea ce suntem, sa spunem raspicat ceea ce vrem si sa nu acceptam ideea vreunei „cardasii”… Ma refer la jocuri obscure facute special sa ne rupa in bucati si sa ne faca mai usor de mestecat. Pentru ca PSD s-a dovedit mereu greu de digerat pentru oricare adversar. Noi nu reprezentam PSD, dragi prieteni, decat impreuna. Umarul colegului de langa noi ne va face sa suportam usor orice fel de presiune pe propriul nostru umar.

Un PSD care a invins frica din propriile randuri este, la randul lui, medicamentul pentru frica de pe scena politica, in general. Lumea romaneasca e in mare cautare de solutii. Sa fim noi solutia, pentru ca putem. .. Ni se cere sa colaboram cu unul sau cu altul pentru ca sa facem posibil un joc sau altul. Nu in interesul nostru. Doar pentru moment si doar de frica. In ultimii ani, am fost arbitrii multor asemenea jocuri. Noi nu suntem insa arbitri, noi suntem si vrem sa fim in continuare, parte a jocului. Arbitrii sunt niste oameni minunati dar ei au un mare pacat: ei nu castiga niciodata pe teren.

Lepadand frica, sa lasam arbitrajul acolo unde e el in mod normal intr-o democratie: la electorat. A venit momentul sa intram pe teren si sa jucam un joc la care am dovedit ca ne pricepem.

Partidul nostru are o istorie la fel de indelungata ca si democratia romaneasca postrevoluționară. Si, de-a lungul acestei istorii, a trait multe „morti anunțate”. De atatea ori ni s-a spus ca suntem anacronici, ca suntem nepotriviti, ca suntem terminati, ca suntem depasiti. Ca n-avem ce cauta intr-o societate moderna – desi cei mai mari pasi catre modernizare noi i-am facut. Ca apartinem trecutului, desi viitorul european noi l-am facut posibil.

De atatea ori ni s-a prezis sfarsitul. Si de tot atatea ori am renascut. Nu numai fiindca ne-am dovedit mai puternici decat adversarii nostri. Nu numai fiindca am fost mai priceputi, mai intelepti, mai experimentati, iar oamenii au vazut lucrul asta. Nu numai fiindca neadevarurile care se atasasera numelui nostru au iesit la lumina. Am renascut fiindca ne-am privit frica in ochi si am sfidat-o. Si, invingandu-ne propria frica, n-am mai avut adversari. Nimeni si nimic din afara noastra nu ne poate paraliza in aceeasi masura in care a facut-o, in toti acesti ultimi ani, intr-o anumita proportie pe care nu as vrea s-o mai dezvolt, frica.

Daca anul 2008 va consemna pentru noi o infrangere, va fi doar un semn ca suntem in continuare controlati de frica si sunt convins ca acest lucru nu se va intampla . Pentru PSD, adevarata victorie nu inseamna un procent in plus fata de unii sau altii, un post sau doua in guvernul altora sau cateva bancnote in plus la un buget comunal. Pentru PSD, victoria inseamna a fi, din nou, cel mai mare, cel mai puternic si cel mai respectat partid din Romania. Iar aceasta victorie este posibila si trebuie sa credem in ea. Cu exceptia fricii, nimic nu ne poate impiedica sa castigam!…”, se arată în mesajul lui Adrian Năstase.

14:40CEx al PSD a decis să rămână Congresul organizat pe 29 iunie

Social-democrații au decis, joi în Comitetul Executiv să organizeze Congresul pentru alegerea președintelui, președintelui executiv și a secretarului general pe 29 iunie, au declarat surse din partid, pentru Mediafax.

Propunerea lui Paul Stănescu pentru amânarea Congresului din 29 iunie a fost respinsă de liderii PSD în reuniunea CEx de joi, au mai spus sursele citate. Totodată, niciun lider, în afară de președintele interimar al PSD nu și-a anunțat candidatura pentru șefia formațiunii la Congresul extraordinar.

De asemenea, statutul va fi modificat în aceeași zi cu Congresul, în sensul alegerii funcțiilor de conducere ale PSD prin delegați, mergându-se pe același număr de delegați care au fost la Congresul anterior, au explicat surse ale formațiunii, pentru Mediafax.

La ora transmiterii știrii, social democrații se află în ședința Comitetului Executiv PSD.

13:30 Paul Stănescu a cerut în CEx amânarea alegerii conducerii PSD pentru un alt congres – surse

Paul Stănescu a solicitat în cadrul Comitetului Executiv al PSD amânarea alegerii conducerii PSD, programată pentru data de 29 iunie, la un congres ce ar urma să se țină la o dată ulterioară, potrivit unor surse politice.

Potrivit acestora, cererea sa nu a avut susținerea necesară în cadrul Comitetului Executiv al partidului.

„Nu are rezonanță (solicitarea-n.red.)”, au spus sursele, pentru MEDIAFAX.

Anterior, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că o eventuală amânare a Congresului PSD ține de plenul Comitetului Executiv de joi, însă trebuie ținut cont și de opinia majoritară constituită în ședința precedentă, când s-a stabilit organizarea acestui congres pe 29 iunie. Pe de altă parte, vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat, joi, că nu este de acord cu o eventuală amânare a ședinței Congresului PSD, precizând că social democrații nu sunt răzgândaci, iar decizia luată în Comitetul Executiv al formațiunii trebuie respectată.

La ora transmiterii știrii, social democrații se află în ședința Comitetului Executiv PSD.

12:17 Negoiță, întrebat dacă numărul de ministere trebuie redus: Da! Mai puțin cu amante, cu cumetrii

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat, joi, înaintea Comitetului Executiv PSD, că numărul de ministere și numărul de angajați din Guvern trebuie reduse, precizând că trebuie „mai puțin cu amante, cu cumetrii…”. Edilul a spus că el a disponibilizat până acum 250 de oameni din primărie.

„Da! Și mai ales numărul de angajați. Mai puțin cu cumetrii, mai puțin cu din astea ..da da da, mult mai puțin. Eu în presă am văzut. (…) Consider că este absolut necesar, sunt două lucruri absolut necesare: 1. să transparentizăm activitatea Guvernului și a administrației centrale în general. Este cea mai .lipsită de transparență publică administrație din Europa. Este inadmisibil, noi nu suntem Africa, nu suntem Congo. 2. Să transperntizăm activitatea, adică vreau să văd și eu câți angajați are ministerul cutare și care e fișa postului pentru fiecare și activitatea lor zilnică, ceea ce noi, la Primăria Sectorului 3, tocmai aprobăm astăzi, în ședință de Consiliu. Toate ministerele, nu unul în mod special”, a declarat Robert Negoiță.

Edilul a precizat că va continua disponibilizările la Primăria Sectorului 3.

„Anul trecut, am disponibilizat peste 200 de oameni din Primăria Sectorului 3, iar anul acesta, până acum, undeva peste 50 de persoane până acum și, până la finalul anului o să rezolvăm problema asta”, a mai spus Robert Negoiță.

11:45 Robert Negoiță, despre echipa Dăncilă-Oprișan-Bădălău: Un coșmar / Guvernul a furat banii primăriilor

Robert Negoiță, primarul sectorului 3, a catalogat drept „un coșmar” echipa formată din Dăncilă-Oprișan- Bădălău, susținând că Executivul este cel care timp de trei luni a furat banii primărilor.

11:30 Ce modificări va face PSD la statut. Rodica Nassar: Este stabilită o normă de reprezentare

Social democrații reuniți în ședința Cex vor decide asupra modificărilor ce trebuie făcute asupra statutului, unul dintre articolele schimbate fiind cel care face referire la alegerea președintelui formațiunii, a anunțat Rodica Nassar, secretar general PSD.

11:27 Buzatu, despre amânarea Congresului PSD: Ține doar de plenul CEx. Vom vedea care sunt opiniile

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, joi, că o eventuală amânare a Congresului PSD ține de plenul Comitetului Executiv de joi, însă terbuie ținut cont și de opinia majoritară constituită în ședința precedentă, când s-a stabilit organizarea acestui congres pe 29 iunie.

„În principu, avem deja niște hotărâri luate și rediscutarea acestor hotărâri ține doar de plenul Comitetului Executiv. Vom vedea care sunt opiniile”, a declarat liderul PSD Vaslui.

Întrebat dacă i se pare oportună organizarea unui Congres în 29 iunie și apoi a altuia pentru desemnarea prezidențiabilului, Dumitru Buzatu a replicat: „Trebuie să revenim la principii. Congresele sunt oportune de câte ori se ivește o situație de criză în partid. Sigur, nu trebuuie să exagerăm cu acest lucru, cu organizarea forului statutar celui mai înalt al Partidului Social Democrat. Totuși, nu putem evita lucrul acesta dacă o majoritate constituită în cadrul Comitetului Executiv decide într-un anumit fel. Eu am spus de la început că e nevoie de o revenire la baza noastră, de un Congres extraordnar care să modifice statutul, să dea posibilitatea să ne adresăm bazei noastre, membrilor din fiecare organziație pentru ca apoi de sus în jos, să urcăm pâmă la alegerea noii conduceri statutare, evident pe baza unui statut modificat. Adică, un Congres extraordinar nu-l putem ocoli decât dacă dorim să lucrăm pe baza aceluiași statut, dar majoritatea colegilor noștri s-au pronunțat pentru modificarea statutului și lucrul acesta dp o anumită orientare pe care Comitetul Executiv va trebui să o urmeze”.

Anterior, vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat că nu este de acord cu o eventuală amânare a ședinței Congresului PSD, precizând că social democrații nu sunt răzgândaci, iar decizia luată în Comitetul Executiv al formațiunii trebuie respectată.

La ora transmiterii știrii, social democrații se reunesc în ședința Comitetului Executiv PSD.

11:12 Oprișan anunță că nu e de acord cu amânarea Congresului PSD: Nu suntem răzgândaci

Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat joi că nu este de acord cu o eventuală amânare a ședinței Congresului PSD, precizând că social democrații nu sunt răzgândaci, iar decizia luată în Comitetul Executiv al formațiunii trebuie respectată.

„Nu există asta (să nu fie ales președinte PSD -n.r.). Nu există nicio posibilitate pentru că PSD e un partid extrem de serios, aplecat asupra problemelor românilor. Noi dacă am luat o decizie în CEx, o vom respecta. Eu nu aș fi de acord (cu amânarea Congresului -n.r.), că nu suntem răzgândaci, să ne culcăm seara cu o decizie și să ne trezim dimineața cu altă decizie, este aberant. În toată lumea civilizată, când îți pleacă șeful partidului sau ți-l arestează, se fac alegeri și se alege președintele”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, înaintea ședinței Comitetului Executiv PSD.

Vicepreședintele PSD a mai precizat că, în partid, vor începe cercetările sociologice pentru prezidențiabilul PSD de săptămâna viitoare.

„De săptămâna viitoare, nu pot să spun pe cine sondăm, când noi nu am discutat în interior. PSD are obligația față de români să găsească cel mai bun candidat prezidențial”, a completat Oprișan.

La ora transmiterii știrii, social democrații se reunesc în ședința Comitetului Executiv PSD.

Reacție la declarațiile lui Firea: Nu răspund la acest gen de mahala politică

Marian Oprișan, vicepreședinte al PSD, a declarat joi, referitor la acuzațiile Gabrielei Firea legate de faptul că liderul de la Vrancea se ocupă de programul politic al partidului, că nu răspunde la acest gen de „mahala politică”.

„Sunt un om cu experiență de vreo 25, 30 de ani în PSD. Nu răspund acestui gen de mahala politică”, a spus Marian Oprișan.

Liderul PSD a refuzat să comenteze și întâlnirea pe care a avut-o cu Paul Stănescu și Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, și în care s-ar fi discutat despre amnistie, cum a spus Oprișan în ședința anterioară CEx.

„Din respect pentru dumneavoastră vă spun că nu pot să dau din casă”, a răspuns Oprișan.

Gabriela Firea a afirmat, zilele trecute, legat de întâlnirea dintre soțul ei și Marian Oprișan că acolo nu s-a vorbit de amnistie, ci de faptul că Oprișan își dorea conducerea partidului.

Cât privește faptul că Marian Oprișan se ocupă de programul politic al partidului, primarul general a afirmat că nu va citi acea parte.

„Dacă după elucubrațiile spuse de Marian Oprișan încă ne bazăm pe el să facă strategia politică a partidului, voi citi partea din strategie care nu îi aparține”, a spus Gabriela Firea.

Întrevedere cu Dăncilă joi, la Guvern: Am discutat despre rectificarea bugetară ce urmează

Vicepreședintele PSD Marian Oprișan, a avut, joi, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă, acesta declarând că tema convorbirii a fost rectificarea bugetară ce urmează a fi făcută.

„Ne aflăm la aproape jumătatea anului bugetar 2019, administrația locală are o serie de probleme și am discutat, în numele președinților de consilii județene, despre rectificarea bugetară ce urmează”, a declarat Marian Oprișan, înaintea ședinței Comitetului Executiv PSD.

Vicepreședintele PSD a precizat că guvernnații vor încerca, prin intermediul rectificării bugetare din august, să rezolve problemele administrației locale.

Primăria Capitalei, dar și primăriile de sector vor primi banii necesari la rectificarea bugetară din luna iulie, a anunțat, marți, Gabriela Firea, după întalnirea avută la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici. Edilul a precizat că există un deficit de un miliard de lei, care trebuie compensat într-o formă sau alta.

Știrea inițială. Congresul extraordinar va începe dimineață, în prima parte a zilei urmând să fi modificat statutul PSD, în sensul alegerii președintelui, președintelui executiv și secretarului general prin delegați, iar în a doua parte a zilei până seara se va desfășura procesul propriu-zis de alegere, au explicat sursele citate.

Un subiect care este posibil să fie abordat de social-democrați, în CEx joi la Parlament, este cel al normei de reprezentare pe fiecare județ la Congresul de la finalul lunii iunie și modul de înscriere a candidaturilor. PSD caută o soluție pentru ca cei care vor candideze și sunt membri cunoscuți de partid să poată intra în competiția internă pentru funcții de conducere, au adăugat sursele menționate.

Prin urmare, PSD vrea să elimine riscul de a avea foarte mulți candidați, pentru a îi scoate din calcul „pe cei care vin pentru circ”, au precizat surse din partid.

Astfel, în ceea ce privește ponderea de reprezentare a delegațiilor, este posibil să fie luate în calcul rezultatele la alegerile europarlamentare, însă și mărimea județelor. De exemplu, într-o filială PSD care a obținut un scor bun la alegerile pentru PEva fi luat în considerare și numărul de alegători din județul respectiv, iar numărul delegațiilor prezenți la Congres va varia în funcție de aceste două criterii.

„În afară de scrutinul acela intern prin care l-am ales pe Liviu Dragnea, cu toți membrii de partid, înainte am avut un Congres în care am votat pe norma de reprezentare prin delegați. Nu vrem să se interpreteze că acum tăiem de la județe sau de unde nu ne convine”, au declarat surse din PSD, pentru MEDIAFAX.

Referitor la candidații pentru conducerea partidului, aceștia vor trebui să aibă susținerea organizației din care provin, după cum este prevăzut și în statut, au precizat sursele menționate. Pe de altă parte, în PSD nu s-a discutat despre un criteriu de integritate pe care ar trebui să îl îndeplinească social-democrații care se înscriu în competiția internă pentru funcțiile de conducere ale formațiunii.

Un Congres ordinar al PSD ar putea avea loc anul viitor, în februarie sau martie

Surse din PSD au spus, pentru MEDIAFAX, că la Congresul extraordinar din 29 iunie vor fi aleși doar candidații pentru funcțiile de președinte, președinte executiv și secretar general cu drepturi depline pentru restul de mandat, însă nu vor fi aleși și vicepreședinții partidului.

Prin urmare, un Congres ordinar al PSD ar putea fi organizat în februarie sau martie 2020, în care vor fi alegeri pentru toate funcțiile de conducere din PSD: președinte, președinte executiv, secretar general și vicepreședinți.

Cât despre Congresul din luna iulie, cel pentru alegerea candidatului la prezidențiale, anunțat de Viorica Dăncilă, acesta va fi mai mic, cu aproximativ 1.000 de delegați. PSD va face o cercetare sociologică, prin care speră să creeze un profil al viitorului prezidențiabil. După înscrierea în competiția internă a câtorva candidați va fi ales prezidențiabilul, ținându-se cont printre altele și de rezultatele sondajului, au explicat sursele PSD.

Partidul ia în calcul și varianta unui prezidențiabil din afara formațiunii.

Referitor la cele trei comisii ale PSD, unele dintre ele ar putea fi suplimentate, la ședința CEx de joi, au spus surse din partid. Din comisia de statut face parte și Florin Iordache, comisia care face programul politic este condusă de Marian Oprișan, iar cea care face programul de guvernare de Mihai Fifor, potrivit surselor citate.

Liderul interimar al PSD Viorica Dăncilă a anunțat, luni, la Marius Tucă Show, că ar vrea să candideze pentru funcția de președinte al PSD.

De asemenea, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a declarat, marți, întrebat dacă vizează o candidatură pentru funcția de președinte al PSD, că „ia în calcul absolut orice”. El a adăugat că va avea trei propuneri de modificare a statului, însă nu a precizat care sunt acelea.

La penultima ședința a CEx, Paul Stănescu a demisionat din funcția de președinte executiv interimar al PSD, invocând motive personale. În schimb, Stănescu a anunțat ulterior că este posibil să candideze pentru postul de vicepreședinte al partidului.

Referitor la prezidențiabil, Codrin Ștefănescu a anunțat că Olguța Vasilescu, Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae, Eugen Teodorovici și Gabriela Firea sunt printre numele vehiculate în interiorul PSD. Candidatul partidului la prezidențiale va ajunge în turul doi, a precizat fostul secretar general al PSD.

Foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Cele mai frecvente greșeli la varza murată. Să nu faci asta niciodată
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?