Ședința Comisiilor reunite de Politică Externă a Camerei Deputaților și Senatului nu au avut, miercuri dimineață, cvorumul necesar pentru ordinea de zi, respectiv adoptarea unei declarații a Parlamentului privind situația politică din Republica Moldova.
Senatorul USR Radu Mihail a catalogat lipsa prezenței membrilor PSD și ALDE din comisii ca fiind un „boicot” la adresa Republicii Moldova.
„PSD și ALDE au boicotat această inițiativă a USR de a avea o declarație clară și fermă despre situația din Republic Moldova, propunere pe care am făcut-o acum mai bine de o săptămână. Faptul că au boicotat USR nu ne miră, pentru că s-a mai întâmplat. Faptul că PSD și ALDE boicotează Republica Moldova este de o maximă gravitate”, a spus Radu Mihail.
De asemenea, el a afirmat că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost prezent la ședința de marți a Comisiei de Politică Externă unde a declarat că România nu este capabilă să fie un actor important în Republica Moldova.
„Ieri (marți-n.red.), l-am avut aici pe Călin Popescu Tăriceanu, care, întâmplător, printr-o minune, a ajuns la Comisia de Politică Externă, care ne-a făcut o întreagă teorie despre cum România nu este capabilă să fie un actor important în Republica Moldova și că altcineva face jocurile peste capul nostru. Este absurd ca cineva care conduce partidul care dă ministrul de Externe să facă astfel de afirmații. Rezultatul la astfel de intervenții a fost că astăzi domnul Tăriceanu nu a fost aici. PSD a boicotat în bloc, boicot al interesului național”, a declarat Radu Mihail.
Vicepreședintele Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaților, deputatul PNL Ben Oni Ardelean, a catalogat, în contextul în care jurnaliștii nu au primit accesul la ședința Comisiei din lipsa votului pentru acest lucru, unii jurnaliști ca fiind „nesimțiți” și „cu tupeu”.
„În momentul în care cu tupeu și nesimțire veniți și cereți să dăm un vot fără cvorum și cereți să dăm un vot în momentul în care eu, ca președinte de ședință, nu consimt că trebuie să încep ședința, în momentul repectiv este tupeu și nesimțire”, a declarat politicianul.
Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au aprobat emiterea unei poziții oficiale a Parlamentului privind situația politică din Republica Moldova. Comisiile de politică externă ale celor două foruri legislative vor formula o declarație care va fi supusă votului în plenul reunit.
Președintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, a anunțat luni, într-un mesaj postat pe Facebook, că decizia de a se retrage de la guvernare reprezintă o nouă etapă pentru PDM, urmând să formeze o opoziție activă în timp ce se află în exil.
PDM a anunțat vineri după-amiază retragerea de la guvernare, în contextul crizei politice de la Chișinău, însă Plahotniuc susține că decizia a fost luată încă de marți, urmând să fie implementată prin dialog cu celelalte formațiuni politice, însă restul partidelor au refuzat să poarte discuții.
Decizia a fost luată pe fondul presiunilor exercitate de Uniunea Europeană, Statele Unite și Rusia, care au anunțat recunoașterea Guvernului condus de Maia Sandu, alcătuit prin susținerea Partidului Socialist (PSM) și a alianței ACUM, formată de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr.