„Dorința noastră este de a trage învățăminte nu numai de rezultatul alegerilor ci și de modul defectuos în care s-au desfășurat alegerile pentru românii din străinătate. Am hotărât împreună cu colegii mei să inițiem un dialog cu organizațiile românilor din străinătate pentru a preveni pe viitor ca aceste situații să se mai întâmple și pentru a putea veni cu un punct de vedere structurat în cadrul dezbaterilor care vor avea loc în Parlamentul, în cadrul Comisiei speciale create pentru soluționarea problemei votului din străinătate, După cum știți această comisie este condusă de colegul nostru, senatorul liberal Dorin Bădulescu. Ea e formată din 23 de membri ai Parlamentului, senatori și deputați. Această comisie va începe să lucreze de mâine (joi-n.r)”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, la Parlament.
Președintele ALDE a mai spus că activitatea comisiei are în vedere modificarea legislativă privind organizarea votului din diaspora.
„Ea va trebui să aibă în vedere două capitole distincte: ce modificări legilstive trebuie să facem și ce recomandări să facă guvernului pentru ca, prin măsurile administrative, gen multiplicarea numărului secțiilor de votare, dimensionarea secțiilor, personalul, să asigurăm desfășurarea în condiții normale a procesului de vot în străinătate”, a adăugat Tăriceanu.
Liderul ALDE l-a acuzat, de asemenea, pe președintele Klaus Iohannis, că a plagiat ideea votului anticipat din străinătate.
„Propunerea cu care noi am venit și este deja publică, anume a perioadei de vot prelungit, am văzut că a fost preluată și de președintele Iohannis. După ce a preluat ideea noastră cu un pact politic, văd că a preluat și această idee. Mă bucur. Eu cred că este principala soluție eficientă pentru ca pe viitor să nu mai apară aceste deficiențe la votul din Diaspora”, a conchis Tăriceanu.
Purtătorul de cuvânt al PSD Mihai Fifor a afirmat că săptămâna viitoare urmează să fie discutat, în Guvern, un proiect de OUG de modificare a legislației electorale, realizat pe baza propunerii AEP, care conține modificările menționate, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni, și care să vizeze modificarea legislației electorale. În acest sens, președintele spune că, dacă e nevoie, va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului.