„Amintim că PMP a propus mai multe inițiative legislative în acest sens, chiar din 2016 am cerut să se introducă votul prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale și pentru alegerile europarlamentare. De altfel, astăzi am discutat cu reprezentanții Comisiei de cod electoral care s-a creat în Parlament și i-am informat că noi am depus încă din 6 iunie o inițiativă prin care am cerut ca pentru Diaspora să se organizeze alegerile în două zile. Este esențial să înțelegem un lucru fundamental și anume că, în Europa avem 3,5 milioane de cetățeni români și există foarte multe comunități compacte care trăiesc de la o mie până la șapte mii de cetățeni rezidenți în acea comunitate”, a declarat Eugen Tomac.
PMP solicită Ministerului de Externe să ia măsuri pentru ca administrațiile publice locale să anunțe datele exacte cu cetățenii români care trăiesc în străinătate.
„Cerem pe această cale MAE să facă un demers prin misiunile noastre diplomatice să solicite de la administrațiile publice locale datele exacte cu cetățenii români care urmăresc în aceste comunități. Pentru că ei sunt oameni care beneficiază de diferite forme de ajutor social, fie pentru copii, fie pentru cei care se află în șomaj și statele respective au această evidență a cetățenilor români”, a mai spus Eugen Tomac.
Partidul Mișcarea Populară propune ca votul să înceapă în Diaspora sâmbătă la ora 7 și să se încheie duminică la orele 21:00.
„Fac această solicitare către ministerul de Externe să aibă o evidență foarte clară în ceea ce privește comunitățile compacte de români. Am cerut și Comisiei care analizează legile electorale să țină cont de această propunere, noi o vom susține și prin reprezentantul nostru, dar am vrut astăzi să transmit în mod oficial acest punct de vedere pentru că dacă nu reușim săptămâna viitoare să avansăm această linie este foarte dificil în toamnă, când vom fi în plină febră de dezbateri electorale pentru alegerile prezidențiale, să mai facem ceva”, a conchis liderul PMP.
Comisia specială a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea unui cod electoral a stabilit, joi, ca 5 iulie să fie termenul pentru elaborarea unei propuneri legislative privind facilitarea votului în diaspora, cu scopul de a fi implementată la alegerile prezidențiale din noiembrie.
Comisia a decis, de asemenea, să cheme la consultări Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, Ministerul pentru românii de pretutindeni și Ministerul Justiției.
Miercuri, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a declarat că a primit scrisoarea șefului statului Klaus Iohannis privind modificările în legislația electorală, susținând că este pentru prima dată când toate forțele politice sunt de acord că trebuie de urgență inițiate modificările.
Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni, și care să vizeze modificarea legislației electorale. În acest sens, președintele spune că, dacă e nevoie, va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului.