„Clientul meu nu a fost audiat la luarea măsurii, lucru ce atrage nulitatea măsurii ordonanței. În legătură cu ceea ce el este cercetat, consider că fapta respectivă nu este infracțiune. Pentru că a publica un document care a fost anterior denunțat de către instituțiile statului, denunțat în mod public prin vocea șefilor acestor instituții publice – mă refer la directorul SRI domnul Hellvig și la procurorul general de la acea vreme – nu cred că poate constitui infracțiune. (…) A publica pe Facebook un document care nici nu poartă marcaje de secret, cu scopul de a informa oamenii în legătură cu faptul că autoritățile nu spun adevărul în legătură cu aceste protocoale, în continuare în mintea mea înseamnă că Vâlcov nu a săvârșit infracțiunea de care a fost acuzat”, a declarat apărătorul lui Darius Vâlcov, Adrian Georgescu.
Potrivit avocatului, Darius Vâlcov a cerut ridicarea controlului judiciar, deoarece urmează să plece în Elveția, să își ducă fiica în tabără.
„Nu este niciun secret ca sora domnului Vâlcov se află în Elveția de 10 ani. Pentru copilă fusese cumparată tăbara respectivă, achitată – i-am și dus documente procurorului de caz”, a mai spus avocatul.
De asemenea, Georgescu a mai spus că Darius Vâlcov este angajat, de joi, în București: „Are contract de muncă în mediul privat. Nu pot spune (cu ce se ocupă, n.r.)”.
Darius Vâlcov a contestat, la Curtea de Apel București, controlul judiciar dispus de DIICOT. În cadrul măsurii preventive pentru 60 de zile, Vâlcov nu poate părăsi Slatina decât cu încuviințarea organelor competente.
Demersul lui Vâlcov vine după ce procurorii DIICOT au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și l-au pus sub control judiciar pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea națională, după ce a publicat pe Facebook protocolul secret SRI-PÎCCJ.
„Prin ordonanța din data de 18.06.2019, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, pentru săvârșirea infracțiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea națională, faptă prevăzută și pedepsită de art.407 al.3 CP. În fapt s-a reținut că, la data de 23.08.2018, inculpatul a publicat pe pagina personală a unei rețele de socializare, o copie a unui document clasificat intitulat „Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea obligațiilor ce le revin potrivit legii”, informează DIICOT, printr-un comunicat de presă.