Prima pagină » Știri » Comisia de la Veneția exprimă preocupare privind aspecte ale sistemului judiciar din România: guvernarea prin OUG sau Secția de anchetare a magistraților / Iohannis: Opinia Comisiei, o confirmare asupra intervenției abuzive a Guvernului

Comisia de la Veneția exprimă preocupare privind aspecte ale sistemului judiciar din România: guvernarea prin OUG sau Secția de anchetare a magistraților / Iohannis: Opinia Comisiei, o confirmare asupra intervenției abuzive a Guvernului

Comisia de la Veneția exprimă preocupare privind aspecte ale sistemului judiciar din România: guvernarea prin OUG sau Secția de anchetare a magistraților / Iohannis: Opinia Comisiei, o confirmare asupra intervenției abuzive a Guvernului
Comisia de la Veneția exprimă preocupare în legătură cu reformele aplicate în sistemul judiciar din România, în principal în privința recurgerii la ordonanțe de urgență și asupra motivelor înființării Secției speciale de investigare.

„Comisia Veneția constată cu regret că cele mai problematice elemente ale reformelor din 2018, identificate în avizul din octombrie 2018, fie au rămas neschimbate, fie s-au agravat. Cele mai importante aspecte ale reformelor din sistemul judiciar sunt următoarele:

– cel mai alarmant, Guvernul continuă să efectueze amendamente legislative prin ordonanțe de urgență. Deși Constituția indică în mod clar că aceasta ar trebui să fie o măsură de excepție, legiferarea prin ordonanțe de urgență rămâne o rutină (…);

– motivele pentru crearea Secției speciale pentru investigarea delictelor penale din sistemul judiciar, cu o jurisdicție definită vag, rămân neclare (…);

– schema de numire sau revocare a procurorilor de rang înalt rămâne în principal aceeași, ministrul Justiției jucând un rol decisiv în această procedură, fără a exista puteri de contrabalansare ale președintelui României sau ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) (…);

– este posibilă revocarea procurorilor aflați deja în funcții prin recurgerea la noi criterii de eligibilitate, alese arbitrar. Comisia Veneția îndeamnă autoritățile române să nu aplice noile criterii de eligibilitate în cazurile procurorilor care erau deja în funcții în momentul în care au fost adoptate amendamentele respective”, se arată într-un raport al Comisiei Europene pentru Democrație prin Lege (Comisia de la Veneția), un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

„Comisia Veneția rămâne la dispoziția autorităților române și a Comitetului de Monitorizare al Adunării Parlamentare pentru asistență suplimentară”, precizează raportul.

Iohannis: Opinia Comisiei, o confirmare asupra intervenției abuzive a Guvernului

Președintele Klaus Iohannis a declarat că opinia Comisiei de la Veneția referitoare la modificarea în mai mult rânduri a legilor justiției prin ordonanțe de urgență, reprezintă o reconfirmare, bine argumentată, cu privire la intervenția „abuzivă” a Guvernului.

„Opinia Comisiei de la Veneția cu privire la modificările aduse legilor justiției prin O.U.G. nr. 7/2019 și O.U.G. nr. 12/2019 Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția Guvernului asupra noului semnal de alarmă transmis de către Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) în Opinia referitoare la modificările succesive ale legilor justiției prin ordonanțe de urgență, adoptată astăzi, 21 iunie a.c.”, a transmis Administrația Prezidențială, printr-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Șeful statului a evidențiat că opinia Comisiei de la Veneția reprezintă o reconfirmare clară, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus funcționării sistemului judiciar prin intervenția abuzivă a Guvernului de a legifera defectuos și în favoarea unor interese particulare sau de grup, și nu în beneficiul cetățeanului.

„Această intervenție abuzivă s-a produs, așa cum arată și Opinia Comisiei, ulterior adoptării de către Parlament a pachetului de modificări asupra legilor justiției care privesc statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară, precum și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin adoptarea de către Guvern a cinci ordonanțe de urgență: O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018, O.U.G. nr. 7/2019 și O.U.G. nr. 12/2019″, potrivit sursei citate.

Președintele României mai spune că „aspectele constatate de Comisia de la Veneția consolidează concluzia că instrumentul ordonanțelor de urgență a fost complet denaturat și folosit abuziv de către Guvern, fără evaluarea impactului, ocolindu-se atât o dezbatere autentică în Parlament a măsurilor urmărite, cât și o consultare efectivă a reprezentanților sistemului judiciar”.

„Așa cum arată opinia, schimbările intempestive într-un domeniu atât de sensibil și lipsa unui control efectiv de constituționalitate al ordonanțelor de urgență nu numai că bulversează întregul sistem, dar afectează chiar esența statului de drept – securitatea raporturilor juridice și previzibilitatea legii, precum și principiul separației puterilor în stat”, completează sursa menționată.

Președintele Iohannis a mai subliniat că mesajul transmis în documentul adoptat de Comisia de la Veneția este cât se poate de clar: guvernanții au datoria să repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea în aplicare de îndată și în integralitate a recomandărilor organismelor europene din domeniu.

Șeful statului „consideră inadmisibilă conduita guvernanților care, nici până la acest moment, după votul clar al românilor din 26 mai, nu au implementat recomandările Comisiei de la Veneția cuprinse în Opinia finală din luna octombrie 2018 privind cele trei legi ale justiției, aspect subliniat și în opinia din 21 iunie 2019. Păstrarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ca instrument de intimidare a magistraților, menținerea în legislație a dispozițiilor referitoare la pensionarea anticipată a magistraților, care pun în pericol însăși funcționarea sistemului judiciar, diminuarea rolului CSM concomitent cu creșterea rolului ministrului justiției în procedurile de numire a procurorilor de rang înalt sunt doar câteva exemple care, în viziunea Comisiei, necesită remedieri urgente”, potrivit comunicatului de presă al Președinției.

Klaus Iohannis mai spun că opinia Comisiei de la Veneția vizează chiar modul general de folosire a ordonanțelor de urgență, indiferent de domeniul în care sunt adoptate, și instabilitatea pe care această practică o creează.

„Folosirea în continuare a ordonanțelor de urgență în lipsa unor situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, în domenii precum administrație publică sau economie, reprezintă un mod profund greșit de înțelegere de către Guvern a votului românilor din 26 mai. Este un abuz evidențiat de Comisia de la Veneția și respins în mod clar de către cetățeni, prin răspunsul covârșitor favorabil dat celei de-a doua întrebări de la referendum, care și-a demonstrat, și astfel, justețea. Comisia de la Veneția reafirmă principiul potrivit căruia, într-o democrație, procedura parlamentară de adoptare a legilor trebuie să fie regula, iar legiferarea prin ordonanțe de urgență să reprezinte excepția permisă de Constituție doar în anumite condiții. Utilizarea instrumentului ordonanțelor de urgență într-un mod care conduce la transformarea excepției în regulă a fost sancționată așadar atât de cetățeni, cât și de Comisia de la Veneția”, conform sursei citate.

Șeful statului a reiterat atenționarea transmisă Guvernului actual că această practică trebuie să înceteze.

„Participarea semnificativă la scrutinul din luna mai arată, încă o dată, că cetățenii își doresc o Românie ferm angajată să respecte valorile europene în scopul consolidării democrației, pentru că fără o justiție independentă și funcțională nu poate exista stat de drept și nici progres al țării, care să se reflecte, în fiecare zi, într-o viață mai bună pentru români”, a conchis președintele Iohannis.

Reacția șefului statului vine în contextul în care Comisia de la Veneția exprimă preocupare în legătură cu reformele aplicate în sistemul judiciar din România, în principal în privința recurgerii la ordonanțe de urgență și asupra motivelor înființării Secției speciale de investigare.

Citește și