„În calitate de președinte al PMP, solicit Premierului Viorica Dăncilă să nu adopte nicio ordonanță de urgență până la momentul în care vom avea un nou Avocat al Poporului, în contextul anunțului lui Victor Ciorbea că și-a încheiat activitatea. Să dea dovadă de responsabilitate și să înțeleagă clar mesajul românilor de la referendumul din 26 mai. Ne aflăm într-o zonă de vid legislativ – pentru că funcția de Avocat al Poporului este unipersonală, până la numirea unei noi persoane care să îndeplinească acest rol, nu mai pot fi contestate la CCR eventualele OUG-uri”, a scris Eugen Tomac, marți, pe Facebook.
Președintele PMP a adăugat că „problema e că Guvernul Dăncilă – la fel ca Dragnea cu OUG 13 și cu OUG 114 – vrea să profite de moment și să dea două ordonanțe controversate: adoptarea Codului Administrativ (declarat deja o dată neconstituțional de CCR) și așa-zisa amnistie fiscală a lui Teodorovici”.
El a mai spus că se impune modificarea cât mai rapidă a Constituției.
„De asemenea, se impune cât mai rapid modificarea Constituției pentru ca și alte instituții (în special Președintele României și Parlamentul) să poate contesta aceste OUG-uri. În această analiză, am pornit de la premisa că am putea avea un Avocat al Poporului onest și independent, pentru că, dacă Tăriceanu o impune pe Renate Weber (iubitoarea de ruși) în fruntea instituției, totul s-a terminat: e clar că nu va face vreo mișcare care să supere cumva Guvernul”, a conchis Tomac.
Victor Ciorbea a trimis, luni, o adresă către președinții Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Călin Popescu Tăriceanu, în care îi anunță că mandatul său în funcția de Avocat al Poporului a încetat, potivit unui comunicat de presă al instituției.
Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că termenul pentru depunerea candidaturilor pentru funcția de Avocat al Poporului pot fi depuse până marți, 25 iunie, urmând ca votul să fie dat miercuri, în plenul reunit.
Foto: Hepta