Spre deosebire de majoritatea statelor europene, unde cheltuielile pentru utilități au cea mai mare pondere în bugetul familiei, în România, Estonia și Lituania cea mai mare parte a bugetului familial este alocat hranei, conform Eurostat.
Cheltuielile pentru mâncare și băuturi nealcoolice reprezintă 27,8% din bugetul unei familii, în timp ce media europeană este 12,2%.
Cheltuielile cu facturile pentru utilități reprezintă 22,5% din bugetul familiei în România, față de 24,2% media europeană.
Cheltuielile pentru transport sunt 11,2% în România și 13% media UE.
În Europa o pondere însemnată o au cheltuielile cu alte bunuri și servicii, de 11,4%, în timp ce în România acestea reprezintă 3,7%.
Ponderea cheltuileilor cu tutunul și alcoolul este mai ridicată în România (5,7%), în timp ce în Europa este de 3,8%. La fel în cazul comunicațiilor, unde ponderea eeste 4,1% în România și 2,5% în Europa, precum și cheltuielile cu educația, de 2,1% în România și 1,1% în Europa.
Pentru cultură românii alocă 5,8% iar europenii, în medie, 8,5%, iar pentru sănătate ponderea este în România de 6% și de 4% în Europa.