Pintea, despre sistemul de sănătate: Este nevoie de un pact, este nevoie să finalizăm proiectele începute / Sănătatea să nu mai fie folosită în scopuri politice

Pintea, despre sistemul de sănătate: Este nevoie de un pact, este nevoie să finalizăm proiectele începute /  Sănătatea să nu mai fie folosită în scopuri politice
Publicat: 10/07/2019, 14:30

„Este nevoie de un pact, este nevoie să finalizăm proiectele începute, vorbeam despre registrele de boală, despre registrele de pacienți care sunt în implmentare cu finanțare europeană și care vor asigura o predictibilitate în ceea ce privește nevoia de finanțare”, spune Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a spus despre acest pact că ar trebui să fie unul esențial, întrucât sănătatea nu trebuie să mai fie un instrument în mâinile politicului. „Acccesul la medicamente depinde și de finanțare și de o înțelegere între toți factorii, astfel încât ceea ce se discută să poată să fie aplicat întocmai în folosul pacientului. Sănătatea să nu mai fie folosită în scopuri politice”, informează ministrul.

Sorina Pintea a mai anunțat și că, la acest moment, se poartă discuții la nivelul ministerului în sensul introducerii unor noi molecule inovative. „Avem 21 de molecule pe lista de așteptare, dar tot industria spunea că este nevoie de o definire foarte clară a clawbackului pentru că a devenit apăsator în acest moment”, a spus ministrul.

Ea a precizat și faptul că, anul acesta, în Programul național de vaccinare a fost introdus și HPV-ul. „Licitația este finalizată. Anul acesta vom putea începe vaccinarea HPV. Un alt pas mare înainte”, declară ministrul Sănătății.

În ceea ce privește lipsa unor vaccinuri sau tratamente cu care spitalele românești se confruntă, ministrul a identificat și câteva probleme conexe care duc la aceste lucruri.

„Am identificat de exemplu două citostatice care existau în România, dar spitalele reclamau lipsa, nu făcuseră procedurile de achiziție. La fel serul antiviperin care exista, a expirat la un moment dat în 31 mai, dar nimeni nu s-a gândit să ceară Departamentului de Hematovigilență sau productăroului dacă există un termen în care acesta poate fi folosit pentru că ceea ce adusese în România pe piață nu corespundea, practic producătorul a retras. Acum avem”, completează ministrul.

Sorina Pintea, despre evaluarea miniștrilor: Pacienții trebuie să spună dacă trec evaluarea sau nu

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, referitor la evaluarea începută în cazul fiecărui ministru, că în cazul ei, pacienții sunt cei care decid dacă a trecut sau nu evaluarea.

„Eu cred că pacienții trebuie să spună dacă trec evaluarea sau nu. Până la urmă, am avut o foaie de parcurs legată de indicatorii-obiectivele din Programul de guvernare, precum și alte lucruri pe care trebuie să le facem pentru sistemul de sănătate. Mă voi prezenta la această evaluare cu realizări pe Programul de guvernare, dar și în afara programului de guvernare”, a declarat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a adăugat, în acest context, și faptul că se puteau face mai multe lucruri, însă „timpul a fost relativ scurt”.

„Nu poți repara în doi ani-într-un an ceea ce nu s-a făcut de 30 de ani. Până la urmă, pe mine personal și pe cei care lucrăm în minister ne interesează creșterea gradului de satisfacție al pacientului. Tot ce facem facem pentru pacienți”, a informat Pintea.

Ea a concluzionat spunând că reformele din sistemul medical vor continua. „Pe rând o să schimbăm din comisiile de specialitate pe cei care nu înțeleg că avem nevoie să lucrăm împreună pentru pacienți, și nu pentru ministrul Sănătății”, a conchis Sorina Pintea.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, sâmbătă, că începând din această săptămână va fi evaluată activitatea fiecărui minister în parte, precizând că membrii coaliției guvernamentale vor decide dacă se va face remaniere sau se va lua în calcul o restructurare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială