Prima pagină » Știri politice » CEx PSD. Ministerele vizate de remaniere. ALDE îl va revoca pe ministrul de Externe / Carmen Dan a demisionat de la Interne / Dăncilă: E dezinformată. Niciodată PSD nu va ceda presiunilor președintelui / Replici tăioase între Ciolacu și Ștefănescu – LIVE

CEx PSD. Ministerele vizate de remaniere. ALDE îl va revoca pe ministrul de Externe / Carmen Dan a demisionat de la Interne / Dăncilă: E dezinformată. Niciodată PSD nu va ceda presiunilor președintelui / Replici tăioase între Ciolacu și Ștefănescu – LIVE

CEx PSD. Ministerele vizate de remaniere. ALDE îl va revoca pe ministrul de Externe /  Carmen Dan a demisionat de la Interne / Dăncilă: E dezinformată. Niciodată PSD nu va ceda presiunilor președintelui / Replici tăioase între Ciolacu și Ștefănescu - LIVE
CEx al PSD se reunește, luni, de la ora 12.00, la Parlament. Președintele partidului Viorica Dăncilă a afirmat că o temă abordată va fi remanierea care vizează opt ministere, printre care și unele de la ALDE. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE îl va înlocui pe Teodor Meleșcanu de la MAE. Carmen Dan și-a depus demisia de la Interne.

17:05 Meleșcanu reacționează la decizia ALDE de a-i retrage sprijinul: Nu există niciun fel de vinovăție

Teodor Meleșcanu a reacționat, luni, după ce ALDE i-a retras sprijinul politic. El a afirmat că respectă decizia și așteaptă hotărârea de remaniere a premierului Viorica Dăncilă, însă nu are niciun fel de vinovăție cu privire la organizarea alegerilor europarlamentare.

„Biroul Politic al ALDE a decis retragerea sprijinului politic pentru poziția mea de ministru al afacerilor externe, în contextul percepției publice negative cu privire la modul de desfășurare al alegerilor din străinătate pentru Parlamenul European (26 mai 2019). Bineînțeles că voi respecta decizia de retragere a sprijinului politic din partea Biroului Politic al ALDE și aștept hotărârea de remaniere a doamnei Prim-Ministru.În același timp, subliniez că nu există niciun fel de vinovăție, singurele aspecte pe care mi le asum fiind dublarea numărului secțiilor de votare și respectarea prevederilor legale (Legea Nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European), care ar fi trebuit aduse la zi de către Parlament”, a scris Teodor Meleșcanu, pe Facebook.

16:40 Dăncilă, despre schimbarea lui C. Dan:  S-au acumulat mai multe lucruri. E nevoie de credibilitate

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, legat de Ministerul de Interne, că este nevoie de credibilitate și s-au acumulat mai multe lucruri. Carmen Dan a demisionat luni, dar în spațiul public erau deja informații că este o chestiune de timp până când va fi remaniată.

„Argumentele mele sunt legate de percepția publică asupra acestui minister și vreau să dau credibilitate și vreau să dăm o schimbare pentru a lucra mult mai bine. Nu îmi cereți să dau detalii din interiorul minnisterului. Pentru mine ca și premier e important ca percepția de ansamblu pentru guvern să fie una pozitivă. Acest lucru nu mi-l va dicta strada, fiecare are dreptul să protesteze, dar cred că trebuie să aduc în guvern oameni care au un grad de credibilitate mai mare și care pot aduce plus valoare în Guvern”, a declarat Viorica Dăncilă, după ședința Comitetului Executiv PSD.

Citește continuarea… 

16:10 Firea, după CEx: S-a dat vot în sensul ca PSD să aibă candidat propriu la prezidențiale

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a anunțat că în CEx de luni a fost dat un vot pentru ca partidul să aibă un candidat propriu la prezidențiale. Ea a adăugat că a fost în favoarea unui mandatări a conducerii PSD de a intra în dialog imediat cu ALDE și Pro România pentru o alianță.

„Pentru un candidat al PSD, dar mandatarea conducerii PSD de a intra în dialog imediat cu colegi noștri de la ALDE și Pro România, pentru un candidat la prezidențiale în turul întâi, dacă nu măcar pentru turul al doilea. Acum s-a dat acest vot în sensul ca PSD să aibă propriul candidat”, a afirmat Gabriela Firea, luni, după CEx.

Firea a mai spus că „trebuie să mergem cu un candidat puternic, să aibă un procentaj mare de încredre în rândul populației penru că timpul e foarte scurt și nu avem timp să creștem un alt coleg. Suntem în întârziere”.

13:06 Ciolacu, despre remaniere: Așa începe o reforma sănătoasă / Ștefănescu: Remaniem tot și de-a valma

Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, scrie pe Facebook că adevărata reformă începe cu remaniere, așa cum se întâmplă acum. În replică, fostul secretar general al PSD, Codrin Ștefănescu, susține că miniștrii performanți de ieri, sunt „remaniații aruncați pe scările partidului de azi”.

„O remaniere a Guvernului în acest moment este binevenită. Cred că viitorii oameni pe care îi vom pune miniștri trebuie să respecte direcția pe care partidul a exprimat-o la Congres. Este un semnal extrem de puternic pe care membrii PSD l-au transmis cand au votat în număr mare și candidații de pe locul doi. Sunt colegi tineri, care au crescut în acest partid, oameni capabili și de perspectivă.

Sunt mai multe județe care au tineri competenți și bine pregătiți profesional. Și trebuie să ne uităm și acolo. Așa începe o reforma sănătoasă în interior și nu cu decizii luate în afara partidului. La fel cum poate ar fi bine să introducem în statut o regulă prin care toți președinții de organizații și conducerea de la nivel central să aibă maxim două mandate. Astfel, tinerii ar avea o perspectivă clară și reală în interiorul partidului. Voi cine credeți că ar trebui să ocupe funcții în guvern?”, scrie Marcel Ciolacu, pe Facebook.

12:56 Firea, despre prezidențiale: Merg 100% pentru o alianță cu ALDE și Pro România

Gabriela Firea a declarat, luni, că PSD ar trebui să facă alianță cu ALDE și Pro România la alegerile prezidențiale pentru a-și maximiza șansele. Ea a adăugat că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este un om deosebit, însă în politică ar trebui săs e țină cont de matematică.

„De putut poate să candideze PSD și de unul singur, dar pentru a-și maximiza șansele, eu cred că trebuie desemneze cel mai puternic candidat, cel mai votabil candidat și obligatoriu din punctul meu de vedere o alianță electorală cu ALDE și Pro România. 100% merg pentru această alianță”, a afrimat Gabriela Firea.

12:38 Marian Oprișan, despre Guvern: Ar trebui o structură mai flexibilă, cu mai puțin miniștri

Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat, luni, că ar trebui o structură mai flexibilă a Guvernului, cu mai puțini miniștri. El a adăugat că evaluarea miniștrilor îi aparține premierului Viorica Dăncilă.

„Dacă privim cu atenție eu cred că da (ar trebui restructurare-n.r). Cred că ar trebui să fie o structură mai flexibilă, cu mai puțin miniștri”, a afirmat Marian Oprișan, înainte de Comitetul Executiv al PSD.

Vicepreședintele PSD a adăugat că evaluarea minițtrilor o va face premierul Viorica Dăncilă și o va prezenta social-democraților în Comitetul Executiv.

„Nu fac eu evaluarea miniștrilor din Guvern. Evaluarea o face doamnă prim-ministru. O va prezența în CEx și atunci vom discuta. Nu sunt adeptul să spăl rufele în public Dacă acum nu le exprim înseamnă că nu am nicio nemulțumire în acest moment cu privire la echipă guvernamentală”, a mai spus Oprișan, întrebat despre remanierea guvernamentală.

12:33 Firea nu exclude o discuție legată de prezidențiale: Ar fi păcat să reiasă candidatul din aranjamente

Gabriela Firea a declarat, înainte de ședința CEx, că nu exclude discuțiile cu privire la prezidențiale, dar azi nu poate da un răspuns afirmativ sau negativ cu privire la propria persoană. Firea mai spune că nu ar trebui incluși în discuții cei aflați sub încrederea partidulului.

„Pentru că mă întrebați și subiectul se află pe agenda publică, vestea bună este că PSD are dintre cine să aleagă, vestea proastă e că trece timpul, celelalte partide au candidați desemnați ;i trebuie să recuperăm. Mi-aș dori ca oamenii de stânga din România să se simtă reprezentați, nu să facem figurație, să bifăm și asta înseamnă să ne dorim să câștigăm. Sunt unul dintre cei care imi doresc să câștigăm prezidențialele. Condiții: să nu pornim cu șansa a doua sau să ne mulțumim cu locul doi sau trei. Nu cred că cineva la acest nivel își dorește puterea pentru sine. Apoi, discuția serioasă pentru prezent și viitor cu partenerii tradiționali, cu dl. Tăriceanu, cu foștii colegi, cei din Pro România”, a declarat Gabriela Firea, înainte de ședința CEX PSD.

12:30 Dăncilă, replică pentru Dan: Este dezinformată. Niciodată PSD nu va ceda presiunilor președintelui

Președintele PSD Viorica Dăncilă a declarat, luni, referitor la afirmațiile ministrului demisionar de Interne Carmen Dan, potrivit cărora motivele pentru care i s-a cerut demisia sunt unele politice, că aceasta este dezinformată și că PSD nu va ceda niciodată presiunilor președintelui.

„Voi face declarații după CEx. Doamna Carmen Dan cred că este dezinformată dacă a făcut această afirmație. Niciodată PSD nu va ceda presiunilor președintelui. Intrăm într-o campanie împotriva președintelui Iohannis, deci în niciun caz nu trebuie să luăm decizii care să îl ajute. Eu cred că unii membri ai PSD nu au învătat nimic și au crezut că dacă vor ieși în spațiul public înainte de a se exprima în forurile statutare îi va aprecia cineva. Am cerut fiecărui coleg, colege, ca să facă acest lucru. Se vede că interesul personal pentru unii e mai mare. Nu este singura remaniere. O să vă spun după ce am votul în forul statutar”, a declarat Viorica Dăncilă.

12:15 Carmen Dan și-a depus demisia de la Interne

Ministrul de Interne Carmen Dan și-a depus demisia, a anunțat înainte de ședința CEX și spune că pleacă cu fruntea sus din minister.

„Înțeleg că nu intră în discuție niciun criteriu de neperformanță. E o decizie politică, iar eu respect deciziile. Am avut o discuție și referitoare la presiunea străzii. Nu ne-am deranjat până acum, acum deranjează. Mă aștept să ia act de demisia mea. Demisia e un gest unilateral. Nu sunt emoționată decât în măsura în care am investit în acest minister și sper să rămână în topul încrederii ministerul de interne. Plec cu fruntea din MAI. Nu am să cer nimic de vreme ce mi-am depus mandatul. Deci nu va fi nevoie să fie un vot”, a declarat Carmen Dan, înaintea ședinței Comitetului Executiv Național PSD.

Citește continuarea…

11:51 Social democrații se reunesc, în scurt timp, în ședința CEx, unde se va discuta despre remanierea guvernamentală. Printre numele vehiculate este Ramona Mănescu, fost ministru, favorită pentru a-l înlocui pe Teodor Meleșcanu, au declarat surse politice.

Portofoliul de la MAE aparține ALDE, iar Călin Popescu Tăriceanu a anunțat deja că va cere înlocuirea lui Teodor Meleșcanu.

Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că favorită este acum Ramona Mănescu.

Ramona Mănescu s-a alăturat ALDE în anul 2017. Anterior, aceasta a deținut funcția de ministru al Transporturilor, în guvernarea Ponta.

Europarlamentar din anul 2007, Ramona Mănescu a fost coordonator în Comisia pentru Dezvoltare Regională și membru supleant în Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale.

Și numele lui Nicolae Moga apare în cărți. Acesta este favorit pentru un portofoliu în Guvernul Dăncilă, dar informațiile sunt contradictorii. În timp ce unii vorbesc despre preluarea ministerului de Interne, în locul lui Carmen Dan, alțe surse politice susțin că ar fi favorit pentru Turism, în locul lui Bogdan Trif.

Moga este senator de Constanța în legislaturile 2008-2012, 2012-2016 și 2016-2020. În a doua legislatură, a ocupat și funcția de vicepreședinte al Senatului în Biroul Permanent.

Știrea inițială. ALDE se va reuni, tot luni, în ședința Biroului Politic, de la ora 13.00, la Parlament, însă în absența liderului partidului care a anunțat că este în concediu.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la Antena 3, că a avut o discuție informală cu cei din ALDE și au decis ca ministrul de Externe Teodor Meleșcanu să fie remaniat. Acesta a precizat că Biroul Politic al formațiunii va decide, luni, și persoana care îi va lua locul acestuia.

Viorica Dăncilă a mai anunțat că, la CEx al PSD de luni, vor fi făcute propuneri și pentru funcțiile de vicepremieri conduse interimar de Ana Birchall și Eugen Teodorovici. Premierul a precizat că după Comitetul Executiv al partidului va avea o discuție și cu președintele Klaus Iohannis.

Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că vor exista discuții despre o remaniere mai restrânsă, în primă fază.

Astfel, o schimbare ar putea fi făcută la ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu, potrivit surselor menționate. Alte ministere luate în vizor sunt: Dezvoltarea, unde este Daniel Suciu, care este și vicepremier, Internele – Carmen Dan, Transporturile – Răzvan Cuc și Agricultura – Petre Daea.

Viorica Dăncilă ar dori o remaniere în două etape.

De asemenea, pentru portofoliul Agricultură ar putea fi o variantă actualul secretar de stat Dumitru Daniel Botănoiu sau deputatul PSD Valeriu Steriu.

Senatorul Nicolae Moga este lua în calcul de PSD ca să facă parte din Cabinetul Dăncilă, posibil la Dezvoltare sau Turism, au explicat sursele menționate.

Secretarul general al PSD Mihai Fifor ar vrea și el o funcție în Guvern, au adăugat sursele social-democrate, indiferent de minister. În trecut, acesta a fost ministru al Apărării.

Nemulțumiri în PSD există și față de ministrul Justiției Ana Birchall, interimar ca vicepremier plin la parteneriate strategice, însă care ar putea fi propusă să fie vicepremier plin. Ea ar putea fi totuși schimbată de la Justiție, înlocuitorul luat în considerare fiind Robert Cazanciuc, au spus surse din PSD, pentru MEDIAFAX.

Chestionată dacă există tensiunii sau neînțelegeri între ea și ministrul Justiției Ana Birchall, Viorica Dăncilă a răspuns, vineri, la aniversarea Zilei Naționale a Franței la sediul ambasadei: „Eu am relații foarte bune cu toți miniștrii Cabinetului”.

Cabinetul Dăncilă este format din 27 de ministere, dintre care patru portofolii sunt deținute de ALDE, și anume Externe – Teodor Meleșcanu, Mediu – Grațiela Gavrilescu, Energie – Anton Anton și Ministerul pentru Relația cu Parlamentul – Viorel Ilie.

În principiu, PSD ar putea discuta la CEx și despre înlocuitorul lui Mihai Fifor la șefia Consiliului Național. Liderul PSD Vrancea Marian Oprișan și-ar dori această funcție, au precizat surse din partid.

Un alt subiect de discuție în Comitetul Executiv anunțat de președintele PSD va viza măsurile economice și rectificarea bugetară planificată să aibă loc la finalul lunii.

Discuții în CEx și despre prezidențiabil. Tăriceanu anunță posibilitatea unei alte alianțe, dacă nu va fi candidatul unic al PSD-ALDE

În CEx de luni ar putea fi abordat și subiectul sondajelor de opinie comandate de PSD pentru alegerea prezidențiabilului, precum și pregătirile pentru Congresul din 3 august.

PSD ia în considerare un candidat propriu la prezidențiale, candidat unic PSD-ALDE sau un prezidențiabil din afara partidului. În sondaje sunt introduși cei care și-au anunțat intenția de a candida pentru un mandat la Cotroceni, precum și o întrebare deschisă despre un posibil candidat din exteriorul formațiunii.

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, la Teleorman, că este foarte important ca organizațiile partidului să susțină candidatul la prezidențiale și că majoritatea filialelor s-au exprimat pentru un candidat din interiorul partidului.

De asemenea, premierul a spus că, în cazul în care PSD îi va solicita să candideze la prezidențiale, va accepta ce spune formațiunea și nu va da înapoi. Ea a menționat însă că opțiunea sa este să meargă în spatele altui candidat.

Până acum și-au anunțat intenția de a candida la prezidențiale președintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Mihai Fifor, deputatul Liviu Pleșoianu, senatorul Șerban Nicolae.

Totodată, Călin Popescu Tăriceanu ar dori să fie candidatul coaliției la alegerile prezidențiale.

De cealaltă, parte, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la Antena 3, că în cazul în care nu va fi decis un candidat comun pentru prezidențiale al PSD-ALDE, atunci partidul pe care îl conduce va căuta o altă formul de alianță, posibil cu Pro România. El a mai spus, întrebat dacă prezidențiabilul ar putea rupe coaliția, că are respect pentru partenerii de guvernare, însă dincolo de orgolii ar trebui ca PSD-ALDE să aibă realism și pragmatism politic.

Autor

Citește și