„Am analizat situația creată în urma deciziei stranii a CCR, care nu a acceptat ca decizia luată de cetățeni în cadrul referendumului din 26 mai de a introduce amnistia și grațierea să nu fie cuprinsă în proiectul de revizuire al Constituției. Așteptăm motivarea. Decizia pe care am luat-o e foarte simplă, pentru noi, voința cetățenilor este literă de lege și proiectul de revizuire a Constituției va merge mai departe în dezbaterea Parlamentară fără articolele respective, urmând ca după apariția motivației CCR să elaborăm un proiect de lege de modificare a legii penale astfel încât în legea penală să includem această decizie pe care au luat-o cetățenii români de a interzice amnistia și grațierea pentru faptele de corupție”, a declarat președintele PNL Ludovic Orban luni după ședința BEx a liberalilor din Parlament.
CCR a respins inițiativele legislative ale PNL-USR și PSD-ALDE de revizuire a Constituției. Magistrații au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție, prevederi în inițiativele legislative depuse, depășește limitele de revizuire a Constituției. Curtea a mai transmis că doar Președintele României și Parlamentul sunt instituțiile care pot aprecia oportunitatea măsurilor de amnistie și grațiere colectivă ori grațiere individuală și „nu poate fi impusă o interdicție generală și valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privința anumitor infracțiuni”.
La referendumul de pe 26 mai, cetățenii au fost chemați de președintele României, Klaus Iohannis, să se pronunțe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” 2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.