Prima pagină » Știri » Iohannis, despre acordul politic: În 26 mai eu nu am întrebat cetățenii dacă e nevoie de modificarea Constituției. Voința politică a PSD a fost și este aceea de a îi proteja pe corupți

Iohannis, despre acordul politic: În 26 mai eu nu am întrebat cetățenii dacă e nevoie de modificarea Constituției. Voința politică a PSD a fost și este aceea de a îi proteja pe corupți

Iohannis, despre acordul politic: În 26 mai eu nu am întrebat cetățenii dacă e nevoie de modificarea Constituției. Voința politică a PSD a fost și este aceea de a îi proteja pe corupți
Klaus Iohannis a declarat că PSD-ALDE continuă să se poziționeze împotriva voinței cetățenilor, prin faptul că nu au semnat acordul politic pentru parcursul european al României. El a precizat că nu a cerut, prin întrebările puse la referendum modificarea Constituției.

„După consultările din luna iunie, am lansat tuturor partidelor politice invitația de a fi parte a acestui proiect pentru români. Singurele partide care au decis să nu semneze acest acord sunt PSD și ALDE, care continuă să se îndepărteze de interesele cetățenilor.Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE se poziționează împotriva voinței românilor. Când cetățenii și-au exprimat voința suverană într-un anumit sens, consecința imediată pentru politicianul care trebuie să ia decizii este că trebuie să acționeze în acord cu această voință. Românii așteaptă cât mai repede ca voința pe care au exprimat-o la referendumul din 26 mai să fie transpusă în măsuri concrete. E nevoie ca răul produs în ultimii doi ani să fie reparat. În urmă cu câteva zile, Curtea Constituțională a stabilit că nu este nevoie de modificarea Constituției pentru a interzice amnistia și grațierea corupților. În referendumul convocat în 26 mai, eu nu am întrebat cetățenii dacă această interdicție trebuie instituită în Legea fundamentală. Pentru implementarea rezultatelor referendumului este nevoie în primul rând de voință politică pentru ca acest lucru să se întâmple. Acordul politic pe care l-am inițiat devine cu atât mai important și necesar, tocmai pentru că reprezintă acea garanție bazată pe angajamentul și responsabilitatea că oamenii politici înțeleg că trebuie să respecte vocea poporului”, a afirmat Klaus Iohannis, marți, la Cotroceni.

Șeful statului a adăugat că voința politică a PSD a fost și este aceea de a îi proteja pe corupți, însă voința cetățenilor din 26 mai trebuie să fie obligatoriu respectată.

„Voința politică a PSD de a-i proteja exclusiv pe corupți, invalidată la referendum, este cea care a generat amputarea legislației penale și a legilor justiției și de aceea o voință politică pusă în slujba intereselor cetățenilor este cea care poate să transpună în legislație acest referendum. Voința cetățenilor, exprimată în mod categoric și fără echivoc de 6,4 milioane de români prin votul „DA” dat pe 26 mai, trebuie respectată în mod obligatoriu. Acest lucru este incontestabil. Curtea Constituțională a validat încă de luna trecută rezultatele referendumului, fapt care face ca acest demers, insistent cerut de către societate, să fie unul corect și pe deplin constituțional. Repet, Curtea Constituțională a validat referendumul! Este datoria partidelor parlamentare de a găsi forma cea mai potrivită prin care să transpună în legislație opțiunea cetățenilor”, a completat Iohannis.

CCR a respins inițiativele legislative ale PNL-USR și PSD-ALDE de revizuire a Constituției. Magistrații au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție, prevederi în inițiativele legislative depuse, depășește limitele de revizuire a Constituției.

Instituția a aratat în comunicarea oficială de respingere a inițiativelor legislative de revizuire a Constituției prin interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție, că prevederile încalcă principiul egalității, garanție a drepturilor și libertăților fundamentale, precum și demnitatea umană.

Curtea a mai transmis că doar Președintele României și Parlamentul sunt instituțiile care pot aprecia oportunitatea măsurilor de amnistie și grațiere colectivă ori grațiere individuală și „nu poate fi impusă o interdicție generală și valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privința anumitor infracțiuni”.

La referendumul de pe 26 mai, cetățenii au fost chemați de președintele României, Klaus Iohannis, să se pronunțe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” 2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale au semnat, marți, la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României.

 

Autor

Citește și