„În mod absolut, rușii intenționează să încerce să se implice în alegerile noastre”, a declarat Christopher Wray în cursul unei audieri în Comisia pentru Afaceri Judiciare a Senatului american.
Întrebat de senatorul Lindsey Graham dacă eforturile de până acum nu au reușit să oprească interferențele electorale ruse, directorul FBI a precizat, conform agenției Reuters: „Până nu se vor opri, opinia mea este că nu au fost contracarați suficient”.
Donald Trump, președintele SUA, a părut să glumească recent despre ingerințele electorale ruse în scrutinul prezidențial din 2016. În cursul unei întrevederi pe care a avut-o de curând cu președintele rus Vladimir Putin, Donald Trump a fost întrebat de jurnaliști dacă a abordat problema ingerințelor ruse. Donald Trump i-a spus râzând liderului rus: „Nu mai interveniți în alegerile noastre, vă rog!”.
Senatoarea Amy Klobuchar, care aspiră să reprezinte Partidul Democrat în scrutinul prezidențial din 2020, l-a întrebat pe directorul FBI dacă a discutat problema ingerințelor ruse cu Donald Trump.
„Am avut o serie de întrevederi cu alte persoane, în cadrul Consiliului prezidențial pentru Siguranță Națională” pentru a discuta eforturile ruse de interferență în alegeri, a răspuns Christopher Wray.
Serviciile secrete americane au concluzionat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial desfășurat în SUA în anul 2016 în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și în ambiția de a submina sistemul liberal-democratic occidental. „Eforturile Rusiei de a influența scrutinul prezidențial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinței pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activitățile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acțiune, al intensității și scopului eforturilor, comparativ cu operațiunile anterioare”, se arată în versiunea declasificată a Raportul de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informații din SUA.
„Principala concluzie este că președintele Vladimir Putin a ordonat o campanie de influențare a scrutinului prezidențial desfășurat în SUA în 2016. Scopurile Rusiei au fost subminarea încrederii publice în procesul democratic american, denigrarea candidatului Hillary Clinton, compromiterea capacității sale de a fi aleasă și afectarea eventualului mandat prezidențial. Vladimir Putin și Administrația de la Moscova au dezvoltat o preferință clară pentru republicanul Donald Trump. Vladimir Putin și Administrația Rusiei au încercat să crească șansele electorale ale lui Donald Trump prin discreditarea lui Hillary Clinton și prezentarea candidatei democrate în mod nefavorabil. Toate cele trei agenții de informații americane sunt de acord cu această concluzie. Agenția Centrală de Informații (CIA) și Biroul Federal de Investigații (FBI) au mare încredere în această concluzie; Agenția pentru Siguranța Națională (NSA) are o încredere moderată în această concluzie”, a subliniat raportul.